• este vorba despre “Puşlamaua de la etajul 13”, un One Women Show susţinut de actriţa româno-canadiană Claudia Motea, sâmbătă, 11 noiembrie, la Sala Bujor Macrin şi un regal teatral, “Bărbaţi, femei şi viaţa dintre ei”, de Victor Ioan Frunză, care se va juca duminică, 12 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala mare
Teatrul “Maria Filotti” prezintă la sfârşitul acestei săptămâni două spectacole de excepţie. Este vorba despre “Puşlamaua de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu, un One Women Show susţinut de actriţa româno-canadiană Claudia Motea, sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Bujor Macrin şi de spectacolul “Bărbaţi, femei şi viaţa dintre ei”- patru piese scurte de Anton Pavlovici Cehov, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, spectacol care se va juca duminică, 12 noiembrie, de la ora 18.00, la Sala mare.
“Victor Ioan Frunză ne-a făcut un preţios cadou, propunându-ne acest spectacol-coupe. CALHUS (CÂNTECUL LEBEDEI), URSUL, JUBILEUL şi CERERE ÎN CĂSĂTORIE, patru poveşti, patru bijuterii teatrale, patru tablouri în care cu greu nu te poţi recunoaşte! Patru pretexte de virtuozitate regizorală, transformate de inteligenţa, rafinamentul şi intuiţia regizorală într-unul singur, profund, unitar stilistic”, a descris pe scurt spectacolul, managerul teatrului, Lucian Sabados.
Distribuţia este şi ea una de excepţie: Alin Florea, Corina Moise, Valentin Terente, Ramona Gângă şi Adrian Ştefan. De remarcat scenografia lui George Mosorescu,,muzica originală a lui Cari Tibor şi creativitatea tuturor atelierelor teatrului, cu o menţiune specială pentru pictura lui Carmen Rus şi Mariana Bogdan. La pian, profesoara Adriana Burcă.
După cum v-am mai informat, “Puşlamaua de la etajul 13” de Mircea M. Ionescu, jucată de actriţa Claudia Motea, în regia lui Vlad Stănescu de la Teatrul Naţional Bucureşti, deschide o nouă perspectivă explozivă în această stagiune teatrală, 2017-2018, atât în România cât şi în Diaspora.
Mircea M. Ionescu descrie o societate a alienării, atât în mediile familiale, dar şi în ţară, ca mediu social, ca o familie mai mare care le cuprinde, în mod eronat pe celelalte mai mici. Un dezechilibru general, imoral, dezinteresat şi abject, o pânză freatică a ignoranţei oamenilor în raport cu ceilalţi, în raport cu propriile familii şi în raport cu ei înşişi. O dezagregare a limbajului şi a limbii, o abordare peiorativă, cu trimiteri către subiecte despre sexualitate ca mobil principal al activităţilor cotidiene şi ca punct de raportare comparativă cu interesul pentru lucrurile importante din viaţa unui om.