Week-end cu istorie la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Festivalul Istoric ”Vladislav I”

Week-end cu istorie la Brăila

• astăzi, 13 septembrie, în Parcul Monument, se dă startul Festivalului Istoric ”Vladislav I”, aflat acum la cea de-a patra ediție • organizatorii, Consiliul Județean, Primăria Municipiului și Muzeul Brăilei „Carol I”, în colaborare cu Biblioteca Județeană„Panait Istrati”, Forumului Tinerilor, Casa de Cultură a Municipiului, Teatrul „Maria Filotti” și Garnizoana Brăila, invită toți brăilenii, copii, părinți și bunici, să trăiască pe viu evenimente istorice marcante ale României • concertele, paradele militare și simulările de lupte medievale sunt doar o parte din surprizele pregătite

 

În perioada 13 - 15 septembrie se desfășoară a patra ediție a Festivalului Istoric „Vladislav I” din Brăila, continuând tradiția unui eveniment spectaculos dedicat istoriei și culturii locale.

Scopul acestuia este de a promova istoria și de a oferi publicului o experiență educativă și captivantă prin intermediul unor momente spectaculoase și interactive. Festivalul este organizat de Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Județean Brăila în colaborare cu mai multe asociații și instituții locale.

Festivalul îmbină elemente de istorie medievală cu evenimente din istoria modernă, oferind publicului o experiență autentică și diversă. Participanții, inclusiv trupe de reenactment din toată țara, reconstituie episoade din bătălii importante și evenimente istorice din diverse epoci, de la daci, romani și bizantini până la cavalerii medievali și soldați din cele două războaie mondiale (luptele războinicilor antici, pedepsirea romanilor dezertori, lupte din Primul Război Mondial, cucerirea cetății antice de către romani, lupte din al Doilea Război Mondial, lupte medievale dintre creștini și musulmani).

 

Concerte, parade militare și simulări de lupte medievale

Una dintre atracțiile principale, parada războinicilor va aduce laolaltă luptători medievali, trupe militare și cavaleri în armuri și vor defila pe traseul Șoseaua Viziru (IMB) - Barieră - Strada Pietății - Parc Monument (vineri, ora 18.00), Piața Independenței – Calea Călărașilor – Parc Monument (sâmbătă, ora 18.00) și Parcul Monument (duminică, ora 16.30) .

Festivalul se distinge prin simularea unor conflicte istorice faimoase, cum ar fi atacul cavaleriei lui Vlad Țepeș asupra taberei turcilor, incendierea corturilor și tragerea prizonierilor în țeapă, un moment în care legenda lui Dracula va fi readusă la viață. De asemenea, sunt reconstituite bătălii din Primul Război Mondial, cum ar fi luptele de la Marea Neagră din 1916 și războiul din Dobrogea din 1944. Demonstrațiile vor fi însoțite de narațiuni detaliate care explică contextul istoric.

Formații de muzică medievală și ansambluri de dansatori vor reînvia atmosfera specifică de la curțile domnești din acea perioadă, oferind publicului o șansă de a descoperi cântecele și dansurile specifice Evului Mediu. Toate acestea vor fi oferite de trupe de renume, cum ar fi Cimpoierii din Transilvania (vineri, ora 21.10; duminică, ora 19.00), Trupa Antic (vineri, ora 20.10), Grupul Truverii (duminică, ora 19.30), Trupa Nosa (vineri, ora 19.40; sâmbătă, ora 10.30; duminică, ora 10.30).

Pentru prima data este prezent la festival, Cenaclul Flacăra cu Andrei Păunescu, care alături de  invitații săi, Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu, Emeric Imre, Magda Puskas, Cristian Buică, Vanghele Gogu, Cătălin Stepa, Cristi Dumitrașcu,Trupa Totuși, vor face o incursiune muzicală în timp abordând melodii care celebrează istoria și tradițiile românești, dar cu un accent pe patriotism și loialitate față de țară. Florin Chiriac, cunoscut pentru stilul său blues și rock, este un alt artist invitat la cest festival.

Ca și în edițiile anterioare, cei mici, și nu numai, vor putea admira vestiții cai ai Jandarmeriei Române, dar și dotările unităților Garnizoanei Brăila și ale Flotilei Fluviale.

Totodată, brăilenii vor putea admira expoziții culturale și vor putea participa la ateliere organizate cu sprijinul Muzeului Brăilei „Carol I” și al altor instituții locale.

Festivalul aduce un număr mare de participanți, inclusiv asociații culturale și grupuri de reenactment din întreaga țară și din străinătate. Printre aceștia se numără: Castrum Novis Sibiu (legionari și pretorieni romani), Geto Dacii din Moldova (daci și dansatoare antice), Vulturii de la Calata (cavaleri medievali),  Living History -Șumen,Bulgaria; Bulgarian School of Ancient Warfare”Yelichie”, Bulgaria; Norde Gard - Ulfborg, Ungaria; Akantia; Astra Dobrogeană; Bistrița Medievală; Castrum Novis; Cavalerul Danubian; Danubiana Galați; Deutsches Freikorps; Ferdinand I; PALADINII DE TERRA MEDIED; Ferma de la Coadă; Forumul Tinerilor din România - Filiera Brăila; Geto-Dacii din Moldova; Ignis Vulturus; Mercenarii din Asserculis; Ordinul Cavalerilor Lup; Paladinii de Terra Medied; Redescoperă Istoria; RoMilităria; Societatea Culturală Artistică de Tineret; Teutonii Transilvaniei; Tineretul Ortodox Român; ACT Constanța, Galați și Arad; Tradiția Militară; Transilvania Medievală; Un concept Luna; Vulturii din Călata, oferind vizitatorilor o incursiune autentică în trecut.

 

Programul complet al Festivalului Istoric „Vladislav I” - ediția a IV-a

VINERI, 13 septembrie 2024

14.00 - Pregătirea taberelor și corturilor asociațiilor participante;

18.00 - PARADA RĂZBOINICILOR - Șos. Viziru (IMB) - Barieră- Str. Pietății - Parc Monument ;

19.00 - Concert Florin Chiriac (scena de la rondou);

19.30 - Schimbarea gărzii romane;

19.30 -  Demonstrații Garda de Onoare a Jandarmeriei Române (scena de la rondou);

19.40 - Dansuri medievale - Trupa Nosa (scena de la rondou);

20.00 - ȘAMANUL - ”Kolobarul regal”;

20.10 - Concert TRUPA ANTIC ( scena de la rondou);

20.30 - Atacul tătarilor la Poarta Istorică;

20.40 - ESAUL - Demonstrație CAZACI (scena de la rondou);

21.00 - Spectacol pirotehnic  UN CONCEPT LUNA - „Ultima Săptămână”;

21.10 - Concert CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA.

 

SÂMBĂTĂ, 14 septembrie 2024

10.00 - Strajă la Poarta Istorică, activități interactive cu publicul în tabere;

10.30 - Dansuri medievale pe alee - Trupa Nosa ;

11.00 - Lupte antice și pedepsirea romanilor dezertori;

11.40 - Turnirul cavalerilor templieri;

13.00 - Lupte din Primul Război Mondial;

16.00 - Atacul vikingilor;

18.00 - PARADA RĂZBOINICILOR: Piața Independenței - Calea Călărașilor - Parc Monument ;

18.00 - Cenaclul Flacăra cu Andrei Păunescu și invitații săi (scena de la rondou);

19.15Demonstrații Garda de Onoare a Jandarmeriei Române;

19.30 - Cucerirea Cetății antice de către romani și torturarea prizonierilor la focul de tabără;

20.30 - Spectacol pirotehnic SIRIUS;

21.00 - Spectacol pirotehnic ORDINUL CAVALERILOR LUP.

 

DUMINICĂ, 15 septembrie 2024

10.00 - Strajă la Poarta Istorică,activități interactive cu publicul în tabere;

10.30 - Dansuri medievale - Trupa Nosa ;

11.00 - Luptele din cel de-al Doilea Război Mondial;

16.30 - PARADA RĂZBOINICILOR în Parcul Monument ;

17.00 - Lupte medievale între creștini și musulmani - atacul turcilor;

18.00 - Conflictul daco-roman;

19.00 - Concert CIMPOIERII DIN TRANSILVANIA (scena de la rondou) ;

19.30 - Concert GRUPUL TRUVERII - ”Muzicanți călători în timp”(scena de la rondou);

20.20 - ESAUL -Demonstrație CAZACI.

În linie cu Arena de Luptă, între Aleea Principală și Sala Polivalentă, se vor amenaja standurile asociațiilor și instituțiilor care au cavalerie:

A. LUDOVICO DE MARTIN (Vulturii de la Calata)

B. ANTARES CORPORATION (Teutonii Transilvaniei)

C. Jandarmeria Română(cavalerie)

D. Ferma de la Coadă (ponei, animale de fermă, stand expozițional).

Așadar, brăilenii sunt invitați, timp de trei zile, să se bucure de momente deosebite, concerte, dansuri medievale, spectacole pirotehnice și parade militare, toate acestea în cea de-a patra ediție a deja consacratului Festival Istoric ”Vladislav I”, organizat de administrația locală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro