• este vorba despre containere modulare dotate cu toate echipamentele de toaletă necesare, aşa cum există în Elveţia, după cum a declarat Andronescu • potrivit datelor oficiale, în judeţul Brăila mai sunt 18 şcoli care au grupuri sanitare în curte, fără apă curentă şi fără canalizare
După ani şi ani în care elevii au avut condiţii ca în Evul Mediu, cu WC-uri în fundul curţii, ministrul Ecaterina Andronescu a găsit soluţia rapidă pentru a rezolva această problemă şi, implicit, pe cea a şcolilor fără autorizaţie sanitară de la DSP. Concret, toaletele insalubre din curţile şcolilor vor fi înlocuite cu toalete modulare, de tipul celor Elveţia, containere gata dotate cu toate echipamentele necesare, scriu jurnaliştii de la edupedu.ro. Andronescu a declarat la dezbaterea bugetului că are “fonduri astfel încât cele 1.489 de şcoli care au încă toaleta în curte să aibă grupuri sanitare normale şi fireşti pentru secolul XXI, în care trăim”. Investiţia pe care ar urma să o facă ministerul se ridică la 65 de milioane de lei, adica circa 10.000 de euro pentru fiecare şcoală.
“V-aţi referit la modul în care încercăm să rezolvăm într-un an de zile problema toaletelor din curte. Sintagma container nu exprimă ceea ce urmează să se facă în aceste şcoli. Şi pentru acest lucru, vă rog să vă uitaţi la modelul elveţian. Au nevoie de o şcoală? În două-trei luni, cu acest sistem, construiesc şcoala acolo şi pe această idee mergem şi noi. Vine tot sistemul echipat cu ceea ce trebuie şi se montează, sigur mai este necesară, acolo unde nu este canalizarea, fosa septică şi puţul pentru apă pentru că, de regulă, acestea sunt sate care nu au nici canalizare, nici apă curentă”, a declarat Ecaterina Andronescu, citată de edupedu.ro.
Aceasta a adăugat că are de gând să condiţioneze aceşti bani în buget pentru acest tip de achiziţie, atunci când o să vireze fondurile către primării, iar astfel primarii nu vor putea cheltui banii pe alte lucruri.
Interesant este faptul că tot cei de la edupedu.ro scriu că un astfel de container dotat corespunzător şi care ar avea şanse să primească autorizaţie de funcţionare de la DSP costă peste 20.000 de euro, jurnaliştii citându-l pe Marian Damoc, Investment Manager al unui ONG care dotează şcoli din judeţul Bacău cu astfel de utilităţi. “Dacă nu există nici reţea de apă în zonă, atunci situaţia se complică şi mai tare. Ministrul nu a citit nici legislaţia care reglementează numărul de toalete din şcoli unde, de exemplu, la 200 de copii sunt obligatorii minimum 13 cabine de băieţi şi 13 cabine de fete. Ştiţi vreo şcoală care respectă acest număr?”, afimă acesta.
Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu şcolile care au toaletă în curte, numărul acestora fiind de 2.418. Potrivit raportării făcute o lună mai târziu de Inspectoratul Şcolar Brăila, în judeţul nostru erau 18 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, toate fiind în judeţ. Alte cinci unităţi de învăţământ aveau toaleta în curte, alimentată însă cu apă în sistem puţ forat şi dotată cu fosă septică.
Sursa foto: edupedu.ro