Mergi la conţinutul principal

Washingtonul a cerut oficialilor de la Budapesta sa acorde prioritate proiectului Nabucco

Ungaria ar trebui sa arate clar ca acorda prioritate implementarii proiectului Nabucco sprijinit de Uniunea Europeana, a declarat adjunctul secretarului de Stat american pentru afaceri europene, Matt Bryza, in urma discutiilor purtate cu oficialii guvernului ungar la Washington, relateaza MTI.
Ungaria si Rusia urmeaza sa incheie un acord privind construirea segmentului ungar al South Stream, o alta conducta care va transporta gazul din Rusia catre Europa de Vest.
Bryza a avertizat ca sprijinirea proiectului rusesc South Stream nu va permite o diversificare reala a surselor de energie.
"Diversificarea surselor presupune mai multe surse decit conducte care sa duca spre aceeasi sursa", a precizat acesta, adaugind ca South Stream este menit sa blocheze implementarea proiectului Nabucco.
Proiectul Nabucco, care mizeaza in special pe surse de gaz din Azerbaidjan, corespunde mai bine intereselor consumatorilor ungari si asigura o diversificare reala a surselor si o pozitie mai buna pentru negocierea cu compania rusa Gazprom, care detine monopolul energetic, a apreciat el.
Premierul ungar Frenc Gyurcsany a scris marti pe blogul sau ca acordul prevazut cu Rusia nu exclude implicarea Ungariei in proiectul Nabucco.
De altfel, mai multi oficiali ai Guvernului de la Budapesta au declarat miercuri ca acordul Ungariei cu compania rusa Gazprom nu prevede nici o restrictie in plus fata de alte acorduri actuale sau viitoare.
Livrarea gazului prin mai multe conducte va duce la sporirea capacitatilor de depozitatre si va favoriza securitatea rezervelor de gaz ale tarii, a precizat ministrul ungar de Finante, Janos Veres.
UE nu se opune implicarii Ungariei in proiectul South Stream atita timp cit statul ofera sprijn si asistenta si pentru construirea conductei Nabucco, a subliniat ministrul Economiei, Csaba Kakosy.
Ministrul de externe, Kinga Goncz, a declarat ca South Stream va fi construit cu sau fara participarea Ungariei, adaugind ca SUA au recunoscut dreptul de Ungariei, in calitate de stat suveran, de a actiona in conformitate cu interesele nationale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro