Vremea schimbătoare ne bagă în spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vremea schimbătoare ne bagă în spitale

• deși statistica ține cu noi și arată o evoluție bună a cazurilor de viroze și pneumonii de la o săptămână la alta, medicii brăileni remarcă o creștere a îmbolnăvirilor față de anii trecuți, în aceeași perioadă • conform DSP Brăila, la nivelul județului au fost raportate, zilele trecute, mai puține viroze, dar mai multe internări din cauza pneumoniilor

 

Chiar dacă, oficial, din punct de vedere calendaristic am intrat în vară, cabinetele medicilor de familie, dar și spitalele încă primesc un număr mare de pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii (IACRS) și pneumonii. Adresabilitatea este una ridicată, mult mai mare față de anii trecuți, din aceeași perioadă, respectiv intervalul cuprins între lunile mai și iunie, după cum atrag atenția unii medici. ”Da, și la mine la cabinet au fost foarte multe cazuri în ultima perioadă. Și viroze, amigdalite, bronșite, pneumonii. Sunt foarte multe comparativ cu anii trecuți, în perioada asta! Nu știu ce fel de viroze sunt, chiar discutam și cu o colegă recent, pentru că unul singur dacă are în familie, imediat toți sunt infectați. Sunt foarte contagioase! Parcă nu erau chiar așa înainte”, a apreciat Nedelcu Steluța, un medic de familie din municipiul Brăila.

Totuși, cifrele din evidențele statistice indică o ușoară scădere a îmbolnăvirilor față de raportările anterioare ale lunii mai, cel puțin în ceea ce privește virozele. Conform DSP Brăila, în situația IACRS, raportată la 22 mai a.c., au fost înregistrate 175 de cazuri, din care trei au necesitat internare. Ceva mai puține față de raportările anterioare, când figurau în evidențe 235 de cazuri. Au fost, însă, centralizate mai multe spitalizări din cauza pneumoniei, în ultima săptămână. Astfel, dintr-un total de 76 de cazuri diagnosticate au intrat în evidențele unităților spitalicești 38 de pacienți. ”Cei pe care îi descopăr cu pneumonie vin cu febră, cu junghi toracic, cu tuse urâtă. Îi asculți pulmonar și le recomanzi să facă o radiografie, iar unora le-am mai făcut și test Covid, să nu fie ceva mixt, dar nu. Nu am avut Covid”, a explicat medicul din Brăila. Potrivit acestuia, în lista sa de consultații au figurat, în egală măsură atât copiii, tinerii cât și adulții. Mai puțin persoanele vârstnice.

 

Simptomele pneumoniei

Specialiștii spun că de vină este și vremea schimbătoare, cu temperaturi oscilante de la o oră la alta, cu diferențe și de 10 grade în 24 de ore, dar și imunitatea scăzută.

Tot medicii mai spun că, în unele cazuri, pneumonia poate avea forme ușoare, cu un tablou clinic asemănător unei răceli și cu o durată de câteva săptămâni, iar alteori poate duce spre o deteriorare rapidă a plămânilor, situații în care se impune spitalizarea.

Afecțiunea poate fi provocată atât de bacterii, virusuri,  cât și de fungi sau substanțe chimice.

Semnele sau simptomele unei pneumonii pot fi moderate sau severe și pot include: durere în piept la tușit în timpul respirației, tuse cu sau fără secreții, febră, frisoane, transpirații, dispnee, niveluri scăzute de oxigen în sânge, măsurate cu un pulsoximetru, dureri de cap și dureri musculare, oboseală accentuată, greață, vărsături sau scaune moi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro