Mergi la conţinutul principal

Vremea alimentelor din soia

In perioada de dinainte de 1989, soia a fost urita si compromisa in Romania de exagerarile regimului de atunci, care a impus includerea acesteia in retetele de mezeluri si ale altor alimente, fara discernamint.
Speram ca prin rindurile urmatoare sa reabilitam cit de putin soia, stiut fiind ca unii dintre noi se feresc, pe nedrept am spune, sa consume orice derivate din soia, tocmai din motivul amintit mai sus. Mai mult decit atit, pentru mine, soia poate fi considerata un medicament, daca este consumata cind, cum si de catre cine trebuie.

Soia - atribute importante

Soia este de fapt o proteina completa, ceea ce inseamna ca are un continut foarte echilibrat de aminoacizi esentiali, necesari pentru pastrarea sanatatii. Este, de asemenea, o excelenta sursa de fier, vitamine B si de calciu. Soia reprezinta o buna sursa de proteine si pentru vegetarieni.
Medicina traditionala chineza considera soia un aliment de tip Yin, un aliment racoritor (chiar rece) care regenereaza fluidele corpului si alunga uscaciunea batrinetii. Este folosita in tratamentul febrei, durerilor de cap, a hiperactivitatii si este un un tonic foarte bun pentru plamini si stomac. Multe cercetari stiintifice actuale dovedesc ca produsele din soia reduc riscul de cancer de sin, de colon sau de prostata, taie pofta de mincare excesiva, scad nivelul colesterolului, previn bolile de inima si controleaza diabetul. Prin continutul de izoflavone ("fito-estrogen"), previn osteoporoza si alina simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile si transpiratiile nocturne ("deficienta energiei Yin").
Rezultatele unor cercetari, publicate cu putin timp in urma in "Archives of Internal Medicine" din Statele Unite, au aratat ca prin consumarea de catre femeile hipertensive aflate la menopauza, a cite 25g de proteine de soia, zilnic, timp de 8 saptamini, scade cu cca 10% nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale.
Chiar daca produsele din soia nu sint actualmente printre preferintele bucatariei romanesti, laptele de soia este totusi relativ usor de introdus in alimentatie, cu efecte spectaculoase pentru sanatate.

Lapte de soia - cine, cind, cit?

Este bine sa consumam lapte de soia mai ales in timpul verii si zilelor uscate de toamna, in cantitati de 2-3 pahare pe zi. De asemenea, este bine sa fie consumat in zilele cind avem la masa alimente picante, carne fripta, in general alimente "calde" si foarte energetice. Este deosebit de benefic persoanelor in virsta, celor supraponderale, femeilor la menopauza, persoanelor care se simt nefiresc de obosite in timpul serii, celor care au pielea uscata sau foarte ridata, fata rosie, fumatorilor sau amatorilor unui "paharel" in plus.
Nu recomand consumul laptelui de soia copiilor, deoarece acesta este un aliment "rece" si le intirzie cresterea. Este de evitat si de catre persoanele cu "circulatie proasta" (miini si picioare reci) sau care au aversiune la frig.
Afirmatia potrivit careia soia nu se recomanda barbatilor este exagerata si nefondata stiintific. Populatia Chinei a ajuns la mult peste un milliard, cu barbati care au mincat zilnic produse din soia si femeile nu par a se plinge de asta.

Cald sau rece? Ca atare sau in combinatie cu alte produse?

De obicei se bea cald, pentru a-i echilibra energia. Cel mai gustos mi se pare in combinatie cu cereale (fulgi de ovaz fierti in lapte de soia). Il consum insa cu placere "ca atare", in miez de vara, dupa un gratar sau dupa o portie prea generoasa de mititei. Cel mai racoros aliment, dupa o masa plina de picanterii sau de ardei iuti, este un pahar cu lapte de soia, chiar la temperatura camerei.

Prepararea laptelui de soia in casa

Din cite stiu, laptele de soia care se gaseste in comert actualmente, este relativ scump si de aceea este bine sa stim cum il putem prepara in casa:
1. Prepararea boabelor de soia (pe cit posibil se vor folosi boabe de soia organice): dupa spalare in citeva ape, se inmoaie pentru 8 ore, o cana cu boabe uscate de soia in trei cani de apa rece.
2. Rasnirea boabelor de soia: boabele de soia inmuiate se pun in procesorul de bucatarie (blender) la viteza maxima / risnire fina timp de un minut; fiecare ½ cana de boabe de soia inmuiate se proceseaza (risnesc) impreuna cu 3 cani cu apa fierbinte.
3. Strecurarea: amestecul obtinut prin risnire se strecoara/stoarce printr-o pinza de tifon intr-un vas cu gura larga.
4. Fierberea: dupa strecurare se fierbe "laptele" astfel obtinut timp de 8-10 minute.
5. Se adauga mirosuri dupa gust (vanilie, cacao etc. desi nu este neaparat necesar). Se pastreaza la frigider.

Un brailen in echipa Soothe

Dan Micu este specialist in Sistemele de Asigurare a Calitatii. Si-a descoperit talentul si pasiunea pentru vindecarea semenilor sai cu mai bine de 14 ani in urma. Atunci a inceput sa-si extinda filozofia pentru calitate la Calitatea vietii umane. In Canada, si-a vazut visul cu ochii: a obtinut certificarea in Acupunctura, in Fitoterapie si in Kinetoterapie Clasica Chineza. Studiile sale de Reflexoterapie, Kinesiologie, Aromaterapie, Nutritie Traditionala Orientala, Managementul Durerii, etc. au venit sa-i implineasca daruirea si abilitatile practicarii Medicinei Clasice Chineze. A obtinut Diploma de Acupuncturist la Facultatea de Medicina Chineza din Toronto (TSTCM). Dan este membru al Comitetului Executiv al Societatii Canadiene de Acupunctura si Medicina Traditionala Chineza. Isi desfasoara activitatea in cabinetul sau particular din Toronto (Canada) impreuna cu echipa Soothe, de Doctori TCM si practicieni de Medicina Alternativa si Complementara.
Dan Micu este brailean, absolvent al Liceul Gh. M. Murgoci, promotia 1973.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro