• au fost zone din judeţ unde nu a plouat aproape deloc în ultimele zile, în timp ce în alte zone a căzut o cantitate de precipitaţii de până la 25 litri pe metru pătrat, mană cerească pentru agricultorii norocoşi
Vremea nu a fost la fel de generoasă cu toţi agricultorii brăileni, prognozele meteo care anunţau precipitaţii abundente adeverindu-se doar pentru anumite zone din judeţ, în timp ce în altele fie nu a plouat deloc fie a plouat foarte puţin. Conform datelor colectate de Direcţia Agricolă Brăila, în ultimele trei zile au căzut precipitaţii consistente în zona comunelor Romanu, Gemenele, Ianca sau Mircea Vodă, unde s-au consemnat chiar şi 25 litri de apă pe metru pătrat. În alte zone - Jirlău, Vişani, Galbenu - s-au înregistrat în jur de 17 l/mp, în timp ce în Insula Mare a Brăilei, cantitatea de apă consemnată până marţi dimineaţă era de 15 l/mp. Din păcate, în zona de Nord-Est a judeţului, şi în partea centrală, mai exact pe raza unor localităţi precum Măxineni sau Salcia Tudor, respectiv Bordei Verde, Lişcoteanca, Ioneşti sau Târlele Filiu, a plouat maxim 2 - 3 l/mp, existând zone unde norii nu au lăsat nicio picătură de ploaie.
Cel mai rău este pentru fermierii care au terenuri în zonele din judeţ unde sistemele de irigaţii nu mai sunt funcţionale. Aceştia şi-au pus nădejdea degeaba în prognozele care anunţau precipitaţii semnificative. “Am sperat să plouă şi la noi, dar n-am avut noroc. Pe terenurile mele nu cred că a dat, în medie, mai mult de 2 litri pe metru pătrat, în timp ce în alte părţi din judeţ au fost peste 15 l/mp. A plouat punctiform, pe suprafeţe mici, de câteva zeci de hectare, n-a fost o ploaie uniformă pe tot judeţul. Să vedem ce o să mai fie până la sfârşitul săptămânii, că încă se mai anunţă ploi în zona noastră. Poate avem noroc până la urmă...”, ne-a spus Florian Vizireanu, unul dintre fermierii care are terenurile arabile într-o zonă neirigabilă, pe raza Unităţii Administrativ Teritoriale (UAT) Traianu. Acesta are deja culturile de grâu şi rapiţă aproape integral compromise, însă îşi punea speranţa în ploile anunţate de meteorologi pentru a-şi vedea în siguranţă semănăturile de primăvară, adică floarea soarelui şi porumbul.
La nivel de judeţ, comisiile înfiinţate de Direcţia Agricolă şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru verificarea gradului de afectare a culturilor de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă semănate astă-toamnă au colectat date de la nivelul a circa 30 UAT-uri din judeţ. Conducerea Direcţiei Agricole încă nu a prelucrat toate datele pentru a ne putea oferi informaţii concrete despre suprafeţele totale calamintate la nivelul tuturor UAT-urilor controlate. Cert este că, săptămâna trecută, când se finalizase prelucrarea datelor colectate de pe raza a 15 UAT, erau consemnate oficial peste 11.000 de hectare calamitate în proporţie de 70 - 80%. În baza datelor adunate din teritoriu, urmează ca Guvernul să îi despăgubească pe agricultorii a căror culturi au fost distruse de secetă.