Mergi la conţinutul principal

"Vrem să muncim, nu să cerşim!"

În plus, au scandat în cor, ore în şir, lozincile pregătite din timp şi inscripţionate pe pancardele purtate pe tot parcursul pichetării de ieri. "Noi nu am înţeles ce-a fost cu recomandarea Primăriei să ne desfăşurăm protestul în linişte ca să nu deranjăm funcţionarii şi apoi să nu călcăm spaţiul verde din Piaţa Independenţei. De parcă noi veneam aici la priveghi sau la o sărbătoare câmpenească, să ne aşezăm pe iarbă. Până acum nici poliţiştii aici de faţă şi nici jandarmii n-au spus nimic că facem zgomot. Astfel de recomandări le pot cataloga drept încercări de intimidare din partea Primăriei!", s-a arătat revoltat Constantin Iarca, liderul Sindicatului "Metal 94", organizatorul pichetării. Replica primarului Simionescu a fost însă una acidă, acesta atrăgând atenţia că formularea utilizată în adresa trimisă protestatarilor de către Primărie a fost una standard, folosită cel puţin anul acesta la toate autorizaţiile date pentru diverse proteste publice: "Aceasta este o formulare standard, în care li se cere să se poarte civilizat, să nu deranjeze funcţionarii, să aibă oameni care să supravegheze desfăşurarea mitingului şi să nu calce spaţiul verde. Este o formulare tipică, de bun simţ, care a mai fost folosită de cel puţin 3 ori anul acesta. Nu văd de unde comentariile lui Iarca. Chiar nu înţeleg. Am folosit formularea aceasta şi la alţii şi nu s-a ofuscat nimeni", a mai adăugat edilul-şef.

La acţiunea de protest de ieri au participat aproape 100 de salariaţi ai uzinei "Laminorul", majoritatea aflaţi în şomaj tehnic, iar oamenii au încercat să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă unitatea. Mai mult, ei au vrut ca alături de colegii din ţară care au derulat acţiuni similare în toate oraşele unde există unităţi metalurgice, să avertizeze administraţia centrală că există un pericol real să-şi piardă definitiv locurile de muncă prin închiderea societăţilor. "Industria brăileană a pierdut în ultimii ani societăţi reprezentative până nu de mult pentru acest oraş, gen PAL ori combinatul de celuloză şi hârtie din care nu a rămas nimic. Nu vom aştepta în linişte să ni se întâmple şi nouă acelaşi lucru. Din ce-am văzut pe la funcţionarii din Palatul Administrativ, nu par a fi afectaţi de criză, dar nu trebuie să uite că îşi primesc salariile numai dacă noi şi angajatorii privaţi plătim impozite", a mai comentat Iarca.

Printre revendicările formulate de protestatari se numără implicarea unităţii în proiecte de investiţii în infrastructură, modificarea procedurilor legate de plata TVA în sensul ca această taxă să fie achitată imediat după încasarea facturii din vânzarea mărfii, precum şi stoparea concedierilor individuale de personal. În plus, protestatarii au cerut ca pentru societăţile disciplinate din punct de vedere fiscal să se permită reeşalonarea contribuţiilor la stat fără penalităţi, pe perioada crizei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro