Mergi la conţinutul principal

"Vreau să le ofer adolescenţilor brăileni şansa de a descoperi abecedarul creaţiei teatrale"

În Brăila este formidabil faptul că există clasa de actorie la Liceul de Artă, dar sunt copii şi la alte licee pasionaţi de această artă şi vrem să le dăm o şansă să înveţe ceva, să se manifeste artistic. Sunt elevi cu formaţie umanistă, care învaţă la alte specializări pentru că părinţii nu vor să audă de artă, dar calităţile lor sunt evidente. Frustrarea pe care aceşti copii o acumulează pentru că nu-şi folosesc aceste porniri artistice creează o stare permanentă de încordare, care le consumă resursele, iar părinţii se trezesc cu ei că sunt depresivi. De aceea vrem să oferim această mână de ajutor elevilor care simt că au aplecare către această artă", a explicat Mircea Bodolan, directorul Teatrului "Maria Filotti". Practic, prin proiectul Olimpiada de Improvizaţie se urmăreşte crearea unor nuclee de elevi pasionaţi de teatru în licee, urmând ca după două luni de pregătire ei să se întâlnească sub forma unei competiţii de improvizaţie teatrală, ce reprezintă scheletul artei teatrale, susţine actorul Mircea Bodolan. Adolescenţii îşi vor însuşi un limbaj comun specific teatrului şi îşi vor pune în evidenţă calităţile, iar teatrul va avea un număr impresionant de spectatori tineri avizaţi.
Atelierele în care elevii vor învăţa tehnici teatrale vor avea loc în fiecare week-end, conform unui orar stabilit după terminarea casting-ului, în funcţie de numărul participanţilor aleşi. Se vor desfăşura în sala "Panait Istrati" a Teatrului "Maria Filotti" (TMF), începând cu 26-27 martie, până la sfârşitul lunii mai. Ultimul antrenament va dura cinci zile şi va fi turul de forţă dinaintea spectacolului. De pregătirea elevilor se vor ocupa actorul Dragoş Muscalu, coordonator şi antrenor în proiect, şi muzicianul Marian Hâncu. După această etapă, începând cu 1 iunie, vor fi planificate înfruntările între nucleele liceelor, spectacole din care vor avea de câştigat atât participanţii, cât şi spectatorii. A doua finalitate a antrenamentelor este selectarea unor elevi care dovedesc mai mult decât ceva calităţi pentru teatru, care vor juca apoi în spectacolul "Domnului profesor, cu dragoste!", alături de actori profesionişti, şi care vor fi ulterior chemaţi să colaboreze cu teatrul de câte ori situaţia o va cere.
Interesant în acest proiect va fi şi faptul că trupele de teatru vor fi însoţite în aventura improvizaţiei de o trupă de muzică live, care va evolua însă în afara concursului.
Acţiunea se derulează în cadrul programului "Teatrul şi şcoala" şi este susţinut şi dezvoltat de Asociaţia Culturală "Maria Filotti" în parteneriat cu Teatrul "Maria Filotti".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro