• «O aprobam sau pierdeam banii din PNRR», asta au susținut parlamentarii PSD și PNL despre forma finală a Legii pensiilor speciale, care a fost aprobată într-un final și promulgată de Președintele Klaus Iohannis într-o formă care nu rezolvă multe dintre problemele semnalate pe acest subiect de societatea civilă și nu numai • europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose a afirmat că legea „specialilor” a fost aprobată într-o sesiune de ”slalom printre jaloane”, deoarece au existat foarte multe impuneri din partea Uniunii Europene • senatorul AUR Brăila, Andrei Hangan, a ajuns la concluzia că actuala guvernare doar a mimat că își dorește eliminarea pensiilor speciale
După ce Camera Deputaților a dat, recent, votul final pe Legea pensiilor speciale, prin care a încercat să pună în acord cerințele deciziei CCR cu acelea ale Comisiei Europene, președintele Klaus Iohannis a promulgat-o în doar două zile. Argumentul a fost acela că exista riscul de a fi ratat jalonul trei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura cu parlamentarii brăileni, pentru a vedea dacă sunt mulțumiți sau nu de forma finală a acestei legi aprobată de Parlament. O parte dintre aceștia a preferat să nu transmită niciun punct de vedere. Este cazul senatorului PSD Ion Rotaru, a deputatului Nicu Niță, dar și al deputatului independent Ciprian Ciubuc. Ceilalți parlamentari, însă, ne-au răspuns, precizând că deși nu sunt în totalitate mulțumiți de felul în care a ieșit această lege în forma ei finală, totuși au ajuns la concluzia că trebuia aprobată, deoarece exista riscul ca România să piardă foarte mulți bani europeni.
O părere similară a afișat și europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose care a afirmat că traseul acestei legi a fost practic un ”slalom printre jaloane”, astfel că s-a ajuns la o variantă de compromis în cele din urmă.
”Sunt o mulțime de discuții. Legea nu reflectă neapărat numai ceea ce se dorește, ci sunt și niște impuneri. Curtea Constituțională s-a pronunțat. Sunt niște impuneri europene. Adică, practic, este un slalom printre niște jaloane, iar ceea ce a ieșit din Parlament, cumva este cea mai bună variantă, ținând cont de toate aceste impuneri. Până la urmă, legea, așa cum a ieșit din Parlament, respectă și este acceptată sub această formă de către Uniunea Europeană, de către Comisie. Practic, am închis acest capitol și pe baza închiderii acestui capitol deja așteptăm plățile din tranșa a treia din PNRR”, a declarat Tudose.
Nici deputatul PSD Brăila Mircea Florin nu s-a arătat total convins de felul în care a ajuns să arate legea pensiilor speciale. Totuși acesta a subliniat că obținerea fondurilor prin PNRR era o țintă mult mai importantă.
”Mulțumit sau nemulțumit... e greu de spus. Important este că s-a făcut un pas. PSD și-a dorit o impozitare mai mare a pensiilor speciale și un calendar mai rapid al egalizării vârstei de pensionare între beneficiarii acestor pensii și ceilalți cetățeni. Dar realitatea e că propunerile care reglementau tăieri mai consistente pentru magistrați au fost respinse la CCR pe motiv că se încalcă independența justiției. Noile modificări au fost elaborate de Ministerul Justiției împreună cu experții Comisiei Europene pentru a răspunde obiecțiilor CCR și pentru a îndeplini jalonul asumat de România în PNRR. Dar am aflat și o veste bună. Este prima Lege de acest gen care trece de Curtea Constituțională și care produce efecte concrete în privința tăierii pensiilor speciale și a creșterii egalizării vârstei de pensionare dintre beneficiarii acestor pensii și ceilalți cetățeni din sistemul contributiv. Cel mai important aspect în acest moment e că prin promulgarea legii, România a îndeplinit acest jalon din PNRR și va putea încasa cele aproape 3 miliarde de euro, din fondurile europene alocate țării noastre”, a precizat deputatul social-democrat.
Liberalii nu sunt «pentru» pensii speciale, dar și ei le-au votat
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa a ținut să puncteze că nu a fost niciodată adeptul ideii că unele categorii de oameni ar trebui să beneficieze de pensii speciale, față de restul populației. Și deși susține că încă nu se gândește la momentul când va ajunge la pensie, deoarece este destul de tânăr, Popa a adăugat că a votat proiectul pentru că a pus în balanță necesitatea absorbției fondurilor din PNRR.
”Varianta a fost aprobată pe repede înainte ca să nu pierdem banii din PNRR. Nu am fost de acord, nu sunt și nu voi susține niciodată pensiile speciale! Am fost tot timpul împotriva lor și dacă voi ajunge vreodată să am vârsta pensionării - pentru că momentan nu mă gândesc la pensie că am doar 33 de ani -, nu voi fi de acord să primesc o pensie specială. Nu cred că anumite categorii din România trebuie să fie previlegiate față de altele. Dar pierdeam banii din PNRR! Acesta este și motivul votului meu din Parlament, pentru că dacă nu se punea această problemă nu aș fi votat acest proiect. Am considerat că nu merită să pierdem atâția bani pentru o ambiție”, a explicat Popa.
Deputatul neafiliat politic (membru PNL Brăila) Adrian Paladi a afirmat că un asemenea subiect complex niciodată nu va putea fi rezolvat într-un asemenea mod încât toată lumea să fie mulțumită.
”Subiectul pensiilor speciale este și va rămâne mereu un subiect controversat, care produce dezbateri atât la nivelul politic, cât și la nivelul societății civile. Prin urmare, nicio reformă în acest domeniu nu poate fi mulțumitoare pentru toată lumea. Totuși, în contextul în care ne aflăm, România era obligată să adopte o lege în acest sens, pentru a nu risca pierderea unei sume importante din fondurile alocate pentru PNRR. Mai mult decât atât, această versiune a legii a fost adoptată luând în considerare dispozițiile deciziei Curții Constituționale a României, astfel că reprezintă un act normativ îmbunătățit față de forma inițială adoptată de Parlament”, a spus Paladi.
Hangan: «Actuala guvernare doar mimează că își dorește eliminarea pensiilor speciale»
De cealaltă parte, senatorul AUR Brăila Andrei Hangan a afirmat că a ajuns la concluzia că actual guvernare nu dorește și nu a vrut niciodată să elimine pensiile speciale. Potrivit lui Hangan, AUR și-a luat angajamentul de a elimina pensiile speciale, astfel că partidul este departe de a îngropa securea războiului.
”Actuala guvernare doar mimează că își dorește eliminarea pensiilor speciale. Alianța pentru Unirea Românilor nu este de acord cu tăierea pensiilor polițiștilor, militarilor, rezerviștilor, care sunt încă la dispoziția Armatei Române. Partidul AUR a votat până în prezent toate prevederile și legile care au fost propuse pentru eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale, sau pentru reducerea valorilor acestora. Scopul declarat al AUR este de a ajunge, etapă cu etapă, la eliminarea pensiilor speciale. Este important să subliniem că orice modificare a sistemului de pensii speciale trebuie să fie realizată cu responsabilitate și echitate, având în vedere impactul asupra beneficiarilor acestor pensii și asupra sistemului de pensii în ansamblu. Deciziile în această privință ar trebui să fie luate în urma unui dialog amplu și transparent, luând în considerare toate aspectele implicate”, a declarat Hangan.
Senatorul s-a arătat ferm convins că doar AUR ar mai putea schimba ceva atunci când vine vorba despre pensiile speciale.
”Eliminarea pensiilor speciale este un obiectiv declarat al partidului AUR, iar această problemă să fie discutată și dezbătută în societatea românească. Este important ca orice decizie în acest sens să fie luată într-un mod responsabil și echitabil, având în vedere impactul asupra beneficiarilor și asupra sistemului de pensii în ansamblu. Menționăm încă o dată că, din punctul nostru de vedere, pensiile polițiștilor, militarilor, nu sunt pensii speciale! Fie românii vor da în 2024 majoritate suficientă forțelor patriotice astfel încât să putem duce acest demers până la capăt, fie de fiecare dată vom asista doar la un simulacru de eliminare a acestor privilegii”, a conchis Hangan.
Ieri, vot final în Senat pe Legea Pensiilor
Controversata lege a pensiilor a intrat ieri la vot final în Senat, cu doar o zi de dezbateri. Dimineață a fost dezbătută în comisiile de specialitate, și apoi, la ora 17.00, a ajuns la vot în Senat. Până la închiderea ediției nu am aflat rezultatul votului. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final.
Este controversat acest proiect de lege pentru că România are deja un deficit bugetar ridicat pe care încearcă să îl scadă prin pachetul de măsuri fiscale promovat deja de Guvernul Ciolacu. În același timp, proiectul trece pe repede înainte, fără a exista dezbateri și consultări, care sunt normale atunci când se modifică o lege atât de importantă pentru o largă categorie.
Reamintim că legea prevede o creștere a pensiilor în două etape: 1 ianuarie 2024, o creștere de 13,8%, care presupune o indexare a pensiilor, adică o creștere în funcție de inflație, iar o a doua creștere, de până la 40%, începând cu 1 septembrie.