Voturile suspecte de la referendum, sub anchetă. Iliescu, deranjat de acţiunea procurorilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Voturile suspecte de la referendum, sub anchetă. Iliescu, deranjat de acţiunea procurorilor

* acţiunea, care ar trebui ca de acum încolo să descurajeze frauda electorală, l-a deranjat pe Ion Iliescu * preşedintele de onoare al PSD condamnă „haitele de procurori" şi crede că Parlamentul ar trebui să cheme la ordine Parchetul General

Deranjat extrem de ancheta Parchetului General asupra fraudelor evidente de la referendumul din 29 iulie, fostul preşedinte Ion Iliescu a scris, ieri, pe blog, că "haite" de procurori care manifestă "un primitivism feroce" dau năvală peste oameni, în case, chestionându-i asupra votului la referendum. Iliescu este de părere că, în aceste condiţii, Parlamentul trebuie să intervină şi să "cheme la ordine" Parchetul General pentru abuzuri, deşi legislativul şi justiţia ar trebui să fie puteri separate în stat.
"Nu credeam că, după Revoluţia din Decembrie 1989, îmi va fi dat să asist la asemenea manifestări de un primitivism feroce - haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, în mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum. În ce lume trăim?!!! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune, de esenţă fascistă?", a scris Iliescu pe blog.
Totodată, preşedintele de onoare al PSD se întreabă, retoric, cum au apărat procurorii, despre care consideră că au fost trimişi într-o "acţiune de intimidare" a cetăţenilor, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, prevăzute de Constituţie.
El adaugă că Parchetul General riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăţilor, fiind pus în slujba unor interese "înguste" şi, în cazul de faţă, în slujba unui "om cu tendinţe autoritare, care a pierdut sprijinul şi încrederea cetăţenilor".
"Parlamentul, ca organ reprezentativ suprem al poporului român - aşa cum este definit de Constituţie - este dator să intervină energic şi să cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile săvârşite, să o determine să-şi respecte atributele conferite de Constituţie!", conchide Iliescu, în cel mai pur stil comunist cu putinţă.

Comunele cu prezenţă la vot peste 100%, primele vizate

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a informat că se fac cercetări în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din 29 iulie, dar că, având în vedere stadiul anchetelor, nu poate furniza date suplimentare. "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări cu privire la fapte ce sunt în competenţa acestei instituţii în legătură cu organizarea şi desfăşurarea referendumului din data de 29 iulie 2012. Având în vedere stadiul cercetărilor, date suplimentare nu putem furniza în acest moment", se arată într-un comunicat de presă al DNA, ca răspuns la solicitarea reprezentaţilor mass-media.
Procurorii au verificat, în ultimele zile, listele electorale din sute de comune din mai multe judeţe în care participarea la referendum a fost neverosimil de mare, de aproape 75%. În plus, în zeci de localităţi prezenţa la vot pe 29 iulie a depăşit 100%, apropiindu-se chiar şi de 200%, în contextul în care nu erau nici măcar comune de interes turistic.
De exemplu în Gorj, din 150.000 de alegători care s-au prezentat la urne în 29 iulie, aproape 27.000 au votat pe liste suplimentare.
"Nu comentez acţiunea procurorilor, dar nu exclud posibilitatea votului multiplu în Gorj. Am avut localităţi precum Turburea, unde au venit zeci de oameni din Dolj să voteze şi sigur nu erau turişti. De asemenea, la Scoarţa veneau autocare cu locuitori din Strehaia pe care cineva zicea că îi duce la muncă în străinătate şi trebuiau să voteze aici la noi. Au fost probleme în acest sens", a spus şeful PDL Gorj, senatorul Ion Ruşe
În judeţul Olt, peste 20 de localităţi Olt au intrat în vizorul procurorilor după ce prezenţa la referendum a atins sau chiar a depăşit sută la sută. Primari, preşedinţi şi membri ai secţiilor de votare au fost audiaţi, în unele zone precum Piatra Olt oamenii legii fiind huiduiţi de către localnici. În zonă, prezenţa la unele secţii de vot a atins cote greu de imaginat. Astfel, la mai multe secţii de vot din judeţ s-a înregistrat o prezenţă de peste 200 la sută în ziua referendumului. Tocmai de aceea, procurorii au decis să facă o vizită în teritoriu, pentru a verifica cum de s-a ajuns la anumite secţii de vot din mediul rural să fie atât de multe persoane înscrise pe listele suplimentare şi cum s-a făcut ca în ziua votului procentele să se apropie de sută la sută în aproape toate secţiile de vot dintr-o comună sau alta.
Potrivit preşedintelui PSD Olt, Paul Stănescu, procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie au început ancheta în judeţul Olt lunea trecută, iar până acum au verificat mai multe secţii de votare din aproximativ 20 de localităţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro