"O obligaţie de a vota va preveni manipulări ale voturilor", a apreciat preşedintele bulgar, într-o alocuţiune televizată.
Alegerile în Bulgaria au fost marcate în ultimii ani de practici frauduloase, precum cumpărarea de voturi sau exercitarea unor presiuni din partea unor companii asupra angajaţilor.
La sfârşitul alegerilor legislative anticipate din mai 2013, observatori internaţionali au semnalat "încălcări grave" ale regulilor electorale, referindu-se în special la practica endemică de cumpărare a voturilor.
Propunerea lui Plevneliev urmează să fie examinată în Parlament, unde totuşi are puţine şanse de succes, deoarece socialiştii şi liberalii, care numără 120 de deputaţi din totalul de 240, se opun unui vot obligatoriu şi unui scrutin majoritar.
Preşedintele bulgar a pledat în favoarea unui scrutin majoritar parţial, precum şi a unui vor prin internet, cu scopul de a creşte rata de participare la alegeri. Potrivit lui Plevneliev, aceste două propuneri, de asemenea, ar trebui să fie supuse unui referendum.
Un proiect al noului cod electoral urmează să fie discutat în curând în Parlament, în perspectiva unor alegeri municipale în 2015, prezidenţiale în 2016 şi legislative în 2017.
Echipa de la putere este acuzată că are legături cu oligarhia. În iunie şi iulie, bulgarii au manifestat zilnic la Sofia şi în alte oraşe mari, pentru a cere demisia Guvernului.