Votul | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Votul

Deputaţii brăileni se vor "confrunta" în curând cu luarea unei decizii în privinţa aprobării sau nu a ordonanţei legate de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila. Pentru a afla cu exactitate care este poziţia acestora vizavi de subiectul amintit, dar şi modalitatea în care vor alege să voteze la momentul respectiv, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să discute cu toţi reprezentanţii noştri în Camera Deputaţilor. Cei mai mulţi dintre USL-işti au ţinut să îşi arate susţinerea în continuare vizavi de conţinutul ordonanţei, în timp ce, la polul opus, parlamentarii din opoziţie, Alexandru Nazare (PDL) şi Marioara Nistor (PP-DD), au declarat că vor vota "împotrivă". Cert este că în ciuda tuturor discuţiilor apărute la nivel central, ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a decis ca o suprafaţă de 2.815 hectare, inclusiv sistemul de irigaţii şi desecări să treacă din domeniul public al statului şi administrarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" în domeniul public al judeţului Brăila şi în administrarea Consiliului Judeţean, reprezintă un subiect extrem de important la nivel local. De asemenea, trebuie menţionat şi faptul că în cadrul ordonanţei se precizează faptul că "terenurile transmise (...) vor păstra destinaţia de cercetare-dezvoltare-inovare multiplicare material biologic, stabilită potrivit legii". Întrebat care este poziţia sa vizavi de acest subiect, deputatul PSD Mihai Tudose, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, care va analiza ordonanţa, a evitat să dea un verdict prematur, însă şi-a arătat susţinerea vizavi de proiect. "Vedem rapoartele comisiilor, vedem ce se întâmplă şi stăm de vorbă. Ideea de la care s-a plecat este una bună, de a implica autorităţile locale în dezvoltarea unei Staţiuni de Cercetare, atât timp cât deocamdată, bugetul pentru cercetare nu e foarte bun la nivel de ţară. Orice sprijin venit din altă parte şi crearea unui cadru legislativ pentru aşa ceva este o idee bună. Dar să vedem cum se întâmplă lucrul ăsta, ca să nu fie susceptibil de interpretări. Oricum, nu decupează nimeni staţiunea să o ducă acasă, nici noi, nici dumneavoastră, nimeni. Dar trebuie să fie un act normativ de aşa natură, încât să nu lase nicio posibilitate pentru interpretări sau «derapaje»", a declarat Tudose.

Petrea: "S-a renunţat la susţinerea ordonanţei de către Guvern"

Cea mai interesantă declaraţie vizavi de subiectul amintit a venit din partea deputatului UNPR Brăila, Silviu Dorin Petrea. Acesta a explicat, fără menajamente, că a primit de la nivel central mesajul de a vota "împotriva" ordonanţei, însă nu o va face. "În principiu, ni s-a transmis mesajul să votăm împotriva ordonanţei. S-a renunţat la susţinerea ordonanţei de către Guvern şi s-a trimis acest mesaj tuturor parlamentarilor grupului PSD. Din punctul meu de vedere, eu voi vota «pro» această ordonanţă, din următoarele considerente: suntem brăileni şi acel teren era foarte bine să ajungă în administrarea Consiliului Judeţean, pentru că Brăila are nevoie de dezvoltare, iar în al doilea rând, noi trebuie să înţelegem cu toţii că fără investiţii în cercetare nu avem cum să dezvoltăm România, nu numai Brăila. Prin urmare, eu sunt unul dintre cei care sunt «pro» la tot ceea ce înseamnă investiţii pe partea de cercetare", a declarat Petrea.

Dragomir: "Normal că voi vota pentru"

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PSD Marian Dragomir, acesta a declarat că din punctul său de vedere, orice parlamentar ar trebui să susţină trecerea a cât mai multor imobile în patrimoniul judeţului. Acesta a atacat destul de dur poziţia PDL-istului Alexandru Nazare, care a cerut votul "împotriva" ordonanţei. "Normal că voi vota pentru transmiterea terenurilor din domeniul public al statului în domeniul public al judeţului Brăila. Toţi parlamentarii din Brăila, indiferent de partid, ar trebui să se solidarizeze pentru creşterea patrimoniului şi veniturilor judeţului Brăila. Dar poate că unii nu sunt din Brăila şi au alte interese!!! (...) De ce îi deranjează pe reprezentanţii PDL că banii din redevenţa pe teren rămân la Brăila pentru susţinerea proiectelor locale? De ce îi deranjează initiaţiva Consiliului Judeţean, atât timp cât terenul urma să-şi păstreze destinaţia de cercetare - dezvoltare - inovare şi multiplicare material biologic, destinaţie stabilită obligatoriu prin ordonanţă de urgenţă? De ce îi deranjează că instituţiile de învăţământ din domeniul agriculturii pot avea bază materială şi pentru practică, începând cu anul şcolar 2013 - 2014? Au PDL-iştii alte interese să rămână banii din redevenţa la Bucureşti sau în loc să se facă cercetare, anumiţi arendaşi să plătească sume derizorii către stat şi în loc de cercetare să cultive cereale?" a declarat Dragomir.

Rizea şi Varga aşteaptă deciziile comisiilor

Deputatul PSD Cristian Rizea a subliniat că ordonanţa de urgenţă privitoare la SCDA Brăila trebuie întâi să treacă prin filtrul comisiilor şi că până atunci nu se poate pronunţa în mod clar pe acest subiect. "Întâi trebuie verificat. Trebuie văzut exact la nivelul comisiilor ce decizie se va lua. Eu fac parte din Comisa de politică externă, deci nu este pe ordinea de zi a acesteia ordonanţa. Trebuie văzut ce decizie se va lua la Comisia economică şi la cea pentru Administraţie. Oricum, e o situaţie, zic eu, incertă, pentru că din câte cunosc, la Senat cele două comisii - Comisia Economică şi Comisia pentru Administraţie au respins această ordonanţă, însă ea a fost până la urmă aprobată la Senat tacit. Am văzut şi ce a anunţat Consiliul Judeţean. Eu ştiu, poate Direcţia Juridică de la CJ Brăila, cei care au întocmit documentaţia şi notele de fundamentare pentru a pune pe ordinea de zi a Consiliului acest proiect, trebuiau să fie mult mai atenţi din punct de vedere juridic", a declarat acesta. Totodată, Rizea a precizat că, fără îndoială, ca parlamentar de Brăila nu poate decât să susţină astfel de iniţiative - "să se facă legal şi corect". "Am văzut şi declaraţiile domnului Nazare, am văzut poziţia pe care a avut-o. Au fost numeroase discuţii pe această temă, inclusiv la nivel naţional. Au fost anumite declaraţii ale unor oameni politici importanţi şi de aceea eu cred că trebuie să fim foarte atenţi, tocmai pentru a nu da naştere la suspiciuni în mod gratuit. Trebuie să fim foarte atenţi când facem astfel de demersuri instituţionale", a mai completat parlamentarul. O părere asemănătoare cu a acestuia a avut şi deputatul PNL de Brăila, Vasile Varga, care de asemenea, a declarat că aşteaptă întâi ca ordonanţa să ajungă şi la Comisia Juridică din care face parte.
"Este la o Comisie, dar trebuie să ajungă şi la noi la Comisia Juridică. În funcţie de ceea ce vom vedea acolo, dacă sunt sarcini asupra ei, cu siguranţă voi decide prin vot ori «Da», ori «Nu» să văd despre ce este vorba. Vreau să văd şi eu ordonanţa, nu are rost să mă pronunţ înainte. În momentul în care va ajunge la Comisie, îmi voi da votul şi acesta este oricând la vedere. Şi îmi voi susţine şi punctul de vedere, fără niciun fel de problemă", a afirmat politicianul.

Opoziţia cere votul "împotrivă"

Contactat telefonic, deputatul PDL Alexandru Nazare a reiterat ideea potrivit căreia toţi parlamentarii din USL Brăila ar trebui să voteze "împotriva" ordonanţei. "Eu le-am transmis care e problema şi am făcut un apel să voteze împotrivă. Acum fiecare votează conform propriei conştiinţe. Cred că am adus suficiente argumente. Nu numai eu, ci şi ceilalţi colegi. Dacă două comisii de la Senat, unde USL e majoritar, au dat aviz negativ acestui proiect, atunci îmi imaginez că şi în Camera Deputaţilor aceleaşi comisii unde va intra ordonanţa, tot aviz negativ vor da, cu sau fără votul colegilor de la Brăila. Însă aceştia ar trebui să ia act de ceea ce au făcut ceilalţi colegi ai lor şi să voteze în consecinţă. Poziţia mea cred că se cunoaşte", a afirmat deputatul. La rândul său, Marioara Nistor (PP-DD) a declarat că va vota "împotriva" transferării celor 2.815 ha de teren către judeţul Brăila. "Cu acest proiect cred că autorităţile locale brăilene s-au cam grabit şi când au facut lobby pentru el şi când se dezic de acesta. Dacă are ceva oneros sau nu în ea această propunere a Consiliului Judeţean Brăila sigur va fi stabilit de către organele abilitate ale statului, dacă va fi cazul, eu însă nu voi vota «pentru» acest act normativ deoarece nu-mi plac lucrurile făcute în grabă. În numele binelui comunităţii locale pot fi foarte multe lucruri aprobate în pripă, dar mai rămâne să şi vedem acel bine. Clar nu este un vot de dragul opoziţiei, ci este unul de neîncredere în transparenţa, justeţea şi claritatea acestui demers", a declarat aceasta.

Boboc: "Salut faptul că CJ Brăila a luat această măsură de oprire a unor proceduri"

Un comentariu legat de acest subiect a ţinut să facă şi senatorul PNL Cătălin Boboc. Acesta a explicat că la Senat ordonanţa a trecut prin adoptare tacită pentru că o comisie de raport nu şi-a dat avizul în timp util. Cu toate acestea, liberalul a vrut să salute decizia CJ Brăila de a renunţa la licitaţia publică pentru închirierea terenului în suprafaţă de 2.490,1324 ha. "Vreau să salut faptul că cei de la Consiliul Judeţean au luat această măsură de oprire a unor proceduri până la clarificarea acestei chestiuni. Eu am spus încă de la bun început acest lucru. Nu e cazul să ne grăbim pe subiectul ăsta", a declarat Boboc.
Reamintim că mâine, CJ Brăila ar putea revoca hotărârea privind închirierea terenului SCDA. Concret, este vorba despre "revocarea Hotărârii de Consiliu Judeţean Brăila nr. 133/2013 privind aprobarea propunerii de închiriere prin licitaţie publică, pentru o perioadă de 2 ani agricoli (2013-2014 şi 2014-2015) a terenului în suprafaţă de 2.490,1324 ha (loturile L1 -L5), aflat în domeniul public al judeţului şi administrarea Consiliului Judeţean Brăila, amplasat pe raza comunelor Chiscani (loturile L1, L2 s,i L3), Măraşu (lotul L4) şi Măxineni (lotul L5), judeţul Brăila". Important de ştiut este faptul că tot la şedinţa de vineri se va pune în balanţă şi transmiterea în administrarea SCDA a unei suprafeţe mari de teren din totalul celor 2.815,22 ha, care au fost transferate în luna iulie. Proiectul de hotărâre face referire la "aprobarea transmiterii în administrare pe o perioadă de un an către Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Brăila, a unor terenuri în suprafaţă totală de 2506,9031 ha, inclusiv a sistemului de irigaţii, desecări, situate pe teritoriul comunelor Chiscani, Măraşu, Măxineni, Stăncuţa, judeţul Brăila, proprietate publică a judeţului".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro