Marcel Cucu, secretarul general al Mişcării Agricultorilor din România (MAR), şi candidat la alegerile parlamentare europene din 25 mai, din partea Alianţei Naţionale a Agricultorilor - ANA, consideră că actuala campanie electorală aduce în actualitate gravele erori ale legislaţiei în domeniu. Acesta consideră că actuala legislaţie este menită să favorizeze actorii aflaţi de multă vreme pe piaţa politică. Noile politici şi strategii, proiecte de reformă, aparţinând unor formaţiuni nou constituite, nu pot fi transmise electoratului, susţine Cucu, acesta fiind sufocat prin toate mijloacele de mesaje mincinoase, de promisiuni pur electorale, repetate din mandat în mandat, eliminând, practic, promovarea noilor întreprinzători politici, a mesajelor acestora. "Începând de la reglementarea privind alocările de la bugetul de stat, continuând cu monopolul mediatic, cu facilităţile la posturile publice radio-tv, cu accesul prin intermediari la unităţile de procesare a materialelor de campanie, cu afişajul abuziv şi multe altele, partidele cu vechime în eşichierul politic, au prioritate în competiţia electorală", se arată în comunicatul de presă transmis redacţiei de către secretarul general MAR.
În cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Comisia de Agricultură de la Camera Deputaţilor, concluzia a vizat proiectele, ca principale argumente într-o campanie electorală decentă. Dacă ar fi să ne referim la domeniul pe care Alianţa Naţională a Agricultorilor - ANA, îl are ca prioritate - agricultura şi nivelul de trai al populaţiei rurale - proiectele sunt multe şi mare parte au fost enunţate în cadrul Conferinţei Naţionale a Agricultorilor.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care vizează repartizarea resurselor de investiţii din fonduri europene, pe următorii şapte ani, trebuie supus unei dezbateri mai profunde, în prezenţa reprezentanţilor agricultorilor, întrucât dezvoltării şi modernizării agriculturii, creării de locuri de muncă în spaţiul rural îi este alocat un procent prea.
Din punctul sau de vedere, Cucu consideră că reprezentanţii României în Parlamentul European trebuie să întreprindă demersuri ferme, în favoarea unor reglementări favorabile progresului agriculturii, cum ar fi: convergenţa reală a subvenţiilor europene, piaţa unică europeană pentru produsele agricole, politici de dezvoltare a industriei româneşti de mecanizare a agriculturii, pentru utilizarea în România a fondurilor europene şi crearea de locuri de muncă pentru români. Totodată, reprezentanţii României în Parlamentul European trebuie să respingă cu toată fermitatea reglementări europene de interdicţii fără compensaţii, cum ar fi interzicerea cultivării plantelor modificate genetic sau, mai recent, interzicerea utilizării tratamentelor cu neonicotinoide, la seminţele unor culturi grav afectate de atacurile de dăunători.
Reprezentanţii României în Parlamentul European trebuie să susţină politici europene de combatere a fenomenelor de inundaţii în ţările supuse unor asemenea dezastre şi gestionarea apei colectate pentru utilizarea gravitaţională în cadrul sistemelor de irigat.
Un proiect important îl reprezintă creşterea nivelului de trai în mediul rural, în cadrul unui program eficient şi realist, economic şi social.
"Sunt doar o parte importantă din proiectele pe care ANA le are în vedere, prin reprezentanţii săi aleşi în Parlamentul European, cu sprijinul electoratului, drept pentru care recomandăm orientarea ştampilei de vot pe poziţia 7 - Tractorul agricol", a încheiat Cucu.