Precum în primele lecţii ale Abecedarului, "ANA are mere" sugerează un început educaţional, o etapă a introducerii în comunitate, prin educaţie, a unei noi generaţii. O generaţie de speranţă pentru comunitate, dar şi pentru ea însăşi.
Ne aflăm în faţa unei decizii, în care ANA poate fi un nou început politic. ANA este un proiect care poate avea unele lipsuri, fireşti pentru această perioadă scurtă de construcţie, care poate fi privit cu unele reticenţe, mai ales de cei care nu doresc o concurenţă politică reală şi decentă. Dar este un proiect necesar, pentru a da încredere politică românilor, pentru a le oferi o alternativă onestă şi deschisă pentru viitorul românilor şi al României.
Statisticile, şi nu declaraţiile politice, arată că România se află în coada tuturor clasamentelor europene, în ciuda multiplelor promisiuni electorale, în timp ce preocuparea esenţială a politicienilor din toată perioada postdecembristă o reprezintă apărarea averilor ilicite, a infracţiunilor din propriile grupări politice, răfuiala politică, care au ţinut ţara în sărăcie şi incultură.
Aşa cum e bine ştiut, politica românească postdecembristă a început cu proiecte precum "Pariul cu agricultura" şi "Industria - grămada de fier vechi", niciodată denunţate de guvernele politice care s-au succedat la putere. Rezultatele sunt evidente, pentru cei care privesc analitic întreaga perioadă a celor 24 de ani de "capitalism" românesc.
Dacă ne referim la agricultură, unde s-a manifestat "Pariul", rezultatele reprezintă un dezastru neasumat de politicienii de până acum. România, care are un potenţial de top european, are o productivitate de coadă europeană. Politicile iresponsabile au divizat terenurile agricole la nivel de unicat european şi mondial, la aproape cinci milioane de parcele, care compun aproape patru milioane de "exploataţii agricole". Sistemele de irigaţii n-au putut răspunde acestei divizări şi au urmat directivele "Pariului", fiind oferite distrugerilor: din 3,2 milioane de hectare de amenajări, astăzi sunt în funcţiune 133.000 hectare, conform datelor statistice prezentate şi în noul PNDR. Toate structurile zootehnice - ferme şi complexe - au fost supuse aceloraşi directive politice şi au fost distruse în totalitate. Piaţa internă a produselor primare din agricultură, verigă a integrării, a plusvalorii din agricultură a fost desfiinţată. Elementele, prin demontarea acestor structuri, au constituit baza agoniselii, ca "fier vechi", a noilor membri ai clasei de îmbogăţiţi - băieţii deştepţi ai naţiunii române. Iar desfiinţarea acestor structuri economice a însemnat anularea aproape în totalitate a locurilor de muncă din zona rurală şi exodul acesteia către piaţa de muncă europeană.
"Reforma" din industrie continuă şi în zilele noastre, vezi imaginile recente ale platformei industriale de la Târnăveni. Acest tip de reformă politică a afectat grav şi agricultura, dar mai ales fenomenul de sărăcire a populaţiei şi exodul masiv de forţă de muncă în ţările europene.
Cercetarea ştiinţifică, pentru toate sectoarele din agricultură, este în prezent, doar simbolică. Toate instituţiile de cercetare din domeniu au fost aproape anihilate.
Dacă s-ar cumula toate aceste "realizări" ale guvernelor politice postdecembriste, amploarea dezastrului ar fi de neimaginat. Doar distrugerile şi costurile de gestionare pentru sistemele de irigat, conform evaluării unei comisii parlamentare, depăşesc 16 miliarde de euro, la care se pot adăuga alţi peste 10 miliarde de euro, pentru distrugerile din zootehnie. Pierderile datorate distrugerii industriei destinate mecanizării agriculturii nu sunt evaluate.
Acestea sunt doar o parte din argumentele pentru care Alianţa Naţională a Agricultorilor - ANA se prezintă în faţa alegătorilor ca un început de primenire a clasei politice şi a politicilor economice şi sociale pentru români.
Din păcate, legislaţia electorală în vigoare, ca şi actuala etică electorală, susţine hegemonia politică, introducând nenumărate oprelişti pentru noile proiecte politice şi electorale. Există aproape un monopol al clasei politice, atât în ceea ce priveşte accesul la resurse, la mijloacele de propagandă electorală, la timpii de antenă, dar mai ales asupra transmiterii mesajelor în teritoriu, unde primarii fac legea.
ANA merge, însă, în spiritul abecedarului, înainte, pentru educaţia politică a românilor, cu un principal proiect de anvergură naţională, "Agricultura - proiect de ţară", cu toate elementele sale adiacente, care aduc semne ale unei reforme economice şi sociale profunde pentru România, nu numai în domeniul agriculturii.
Dar ANA are nevoie de o desemnare prin vot, mai întâi pentru o reprezentare în Parlamentul European, apoi, prezentându-şi în continuare noi proiecte politice în dezbatere publică, spre o reformă politică profundă.
Până atunci, invit toţi cetăţenii la vot duminică şi am încredere în discernământul lor, în dorinţa de a găsi o nouă politică românească, bazată pe responsabilitate şi interes naţional şi european.
Sunt Marcel CUCU, candidat ANA la alegerile europarlamentare. Sper ca duminică, 25 mai, să demonstraţi că vă pasă. Ieşiţi la vot, iar dacă am reuşit să vă convingem, votaţi poziţia 7, votaţi ANA!