Vot unanim pentru mărunţişul lui Cloşcă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vot unanim pentru mărunţişul lui Cloşcă

* ieri, consilierii locali au votat noul tarif de închiriere a activelor din Piaţa Concordia pentru "fabuloasa" sumă de 150 euro lunar * este vorba despre platforma betonată (cu tot cu utilităţi), copertina metalică şi câteva module de termopan * astfel, de la 600 lei/lună - chiria pe 2011, s-a ajuns acum la 648 lei/lună, adică echivalentul a circa 150 euro * prelungirea contractului cu Simion Cloşcă a fost votată la unison de consilierii municipali * singurul care a cerut lămuriri a fost grupul PDL, dar asta tot nu i-a împiedicat să voteze "pentru"

Semne bune anul are pentru omul de afaceri Cloşcă Simion, care a scăpat cu o majorare de doar 11 euro a chiriei pentru grupul de active din piaţa Concordia. Vă aduceţi aminte, cu siguranţă, de scandalul iscat de semnarea în vara anului trecut, aproape pe un preţ de nimic, a contractului de închirierea între Primăria Brăila şi familia Cloşcă, proprietara majorităţii terenurilor de sub Piaţa Concordia. Ei bine, pentru că a expirat contractul pe 2011, consilierii municipali au trebuit să voteze ieri pentru prelungirea lui prin act adiţional, valabil pe 2012. Ghiciţi ce? Hotărârea de Consiliu Local Municipal a fost votată în unanimitate şi fără prea multe discuţii. Aşa cum spuneam mai devreme, Cloşcă n-a scăpat cu una, cu două, ci a fost "strâns" cu uşa de municipalitate şi s-a "reuşit" majorarea preţului de închiriere prin indexarea cu rata inflaţiei.

Lăsând gluma la o parte, cota de majorare aplicată a fost de circa 11 euro, urcând astfel chiria lunară la "fabuloasa" sumă de aproape 150 de euro.

Ca să vă faceţi o idee, lunar, omul de afaceri încasează de la comercianţii din sectorul său de piaţă undeva la circa 8.500 euro.

Consilierii locali au fost de acord cu prelungirea şi pe acest an a pomenii făcute în vara lui 2011 omului de afaceri Simion Cloşcă. În unanimitate au votat, ieri, în şedinţă publică, prelungirea prin act adiţional a contractului de închiriere a mai multor bunuri proprietate publică aflate pe partea de piaţă a lui Cloşcă. Concret, este vorba despre copertina metalică de deasupra sectorului de Legume - Fructe, platforma betonată de acolo (cu utilităţi cu tot) şi 3 module comerciale. Pentru aceste bunuri publice Cloşcă a plătit anul trecut Primăriei "fabuloasa" sumă de 600 lei/lunar, adică 6 milioane de lei vechi. Acum n-a mai scăpat aşa uşor, pentru că prelungirea contractului s-a făcut cu o condiţie: majorarea chiriei. Aşa că modificarea preţului s-a făcut cu indicele de inflaţie, rezultând astfel suma finală de 648 lei/lunar, adică undeva la 150 euro la cotaţia de acum. Vă reamintim că anul trecut, în vară, când s-a luat prima oară în discuţie problema semnării unui contract de închiriere cu Simion Cloşcă, motivul invocat de autorităţi a fost acela că totul s-a făcut la presiunea Curţii de Conturi. În urma unui control efectuat de instituţie, fusese impus un termen final până când putea fi perfectat contractul cu Simion Cloşcă, iar termenul trebuia respectat. De altfel, tot la presiunea acestui termen, s-a plâns municipalitatea, negocierile cu omul de afaceri s-au precipitat, CLM fiind practic forţat să încheie înţelegerea la preţul de 600 lei/lunar faţă de prima strigare de 1.800 lei/lunar.

 

31closca1_Simi Primarul Aurel Simionescu spunea anul trecut că negocierile s-au încheiat la un preţ mic din cauza presiunii Curţii de Conturi. După aproape un an, deşi Primăria are probleme cu lichidităţile şi nu a mai existat nicio astfel de presiune, contractul a fost prelungit cu o majorare de doar 11 euro, adică rata inflaţiei Explicaţiile primarului, atunci şi acum

 

Iată ce a declarat în şedinţa CLM de anul trecut primarul Aurel Simionescu referitor la "negocierile" cu Simion Cloşcă. "Datorită faptului că suma la care ne-am gândit noi, care are o anumită formulă de discuţie, n-a fost acceptată la negocierea preţului de închiriere, datorită faptului că s-a ajuns numai până la această sumă, am zis ca această propunere să fie numai pe un an, aceasta fiind şi propunerea comisiei de negociere. Aşa cum am mai spus, şi copertina, şi platforma sunt lucruri pe care le partajăm în trei feluri: cu unii care sunt proprietari ca urmare a cumpărării; cu unii care suntem în proces în diverse faze; cu Piaţa, care încă mai are o anumită bucată de teren (...) Pe 25 mai expiră un termen de la Curtea de Conturi, prin care ni s-a cerut să reglementăm prin act administrativ relaţia pe care o avem cu proprietarii respectivi în legătură cu acele bunuri publice. De aceea am introdus în sedinţa de Consiliu Local această formulă". Ieri, însă, la întrebarea liderului grupului de consilieri PDL, Daniel Mitrofan, legată de majorarea la 1.800 lei/lunar, edilul-şef a spus că modificarea de preţ s-a făcut unitar cu rata inflaţiei, la toate contractele de închiriere în vigoare ale CLM. "Acest contract a fost majorat fix în aceleaşi condiţii în care s-au modificat şi celelalte contracte pe care municipalitatea le are cu terţii pe parte de închirieri. Mai precis, a fost vorba de aplicarea unui procent reprezentând rata inflaţiei, în cazul de faţă 8%", i-a explicat primarul lui Mitrofan. În final, fără nicio discuţie suplimentară, la momentul supunerii la vot a proiectului de hotărâre toţi consilierii au votat "pentru".

Precizăm că platforma betonată are o suprafaţă de 1.139 de mp şi este din beton armat pe o fundaţie din balast. În ceea ce priveşte modulele, unul are o suprafaţă de 96 mp, altul 45,89 mp, iar cel de-al treilea - 62,38 mp. Toate trei sunt realizate din panouri termoizolante amplasate pe structuri metalice, cu finisaje interioare şi exterioare şi utilităţi. Pentru toate acestea, aşadar, fără să mai aibă scuza că a fost presată de vreo Curte de Conturi în negocierile cu Cloşcă, Primăria va primi de la omul de afaceri 648 lei/ lună, cu doar 48 lei mai mult faţă de anul trecut. Şi asta în timp ce primarul se plânge că nu are lichidităţi pentru continuarea proiectelor aflate în derulare, propunând chiar soluţia împrumutului la bănci.

31closca2_CloscaApărarea Primăriei a fost varză!

În cursul anchetelor "Obiectiv" legate de subiectul "Piaţa Concordia" a reieşit foarte clar că atât terenurile, cât şi investiţiile realizate pentru obiectivul piaţă publică sunt bunuri publice. Toate construcţiile realizate pe acel amplasament, inclusiv terenul, au fost atestate ca parte din domeniul public prin intermediul HG 363/2002 - privind atestarea la domeniul public al judeţului Brăila precum şi al municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Brăila", publicată în Monitorul Oficial al României nr. 378 şi 378 bis, din 4 iunie 2002. În conţinutul acestei HG se regăsesc toate investiţiile realizate, inclusiv copertina, ori modulele comerciale, precum şi terenul de sub acestea. De exemplu, la capitolul G - Sistemele de infrastructură privind administrarea domeniului public cu TERENURILE AFERENTE apare la poziţia 7 obiectivul Piaţa Concordia, cu următoarea menţiune: "Situată între strada Griviţa şi strada Ghioceilor, suprafaţă 1.890 mp, platou acoperit din care module de aluminiu în suprafaţă de 212,2 mp şi un alt modul în suprafaţă de 35,65 mp", toate acestea evaluate la 2,07 miliarde de lei vechi.

31closca3_ConcordiaDe menţionat că raportul de specialitate anexat hotărârii aprobate ieri de către consilieri este semnat, printre alţii, chiar de Angelica Pamfil, şeful juriştilor Primăriei, şi unul dintre personajele cheie în cazurile de retrocedare cu cântec a mai multor terenuri proprietate publică, inclusiv în Piaţa Concordia şi Piaţa Mare. Pe scurt, echipa de jurişti a municipalităţii în frunte cu Pamfil şi fostul secretar general al Primăriei, Iorga Stoian - pensionat între timp -, nu a folosit în instanţă acte deosebit de importante ce puteau împiedica retrocedarea. Vă reamintim doar faptul că revendicatorul unui lot de 235 mp în piaţă fusese deja despăgubit de comunişti la momentul exproprierii cu un apartament şi contravaloarea în lei a aproape jumătate de autoturism Dacia. Acest aspect nici măcar nu a fost amintit în apărarea intereselor municipalităţii. Povestea s-a repetat şi în cazul cu Piaţa Mare, sub aceeaşi "baghetă" a şefei juriştilor, Angelica Pamfil - vă aduceţi aminte de celebra formulă "strada Griviţei (fostă str. Mihai Bravu)", modalitatea prin care lotul de 1.200 mp a fost tras exact sub actualul amplasament din Piaţa Mare.

Piaţa Concordia, retrocedată pe bucăţele

Până la această dată au fost retrocedate şi au ajuns în proprietatea şi administrarea lui Simion Cloşcă trei loturi de teren aflate pe amplasamentul Pieţei Concordia: 988 mp şi 151 mp retrocedaţi direct prin decizie a fostului primar PNL-ist Constantin Sever Cibu şi încă 235 mp predaţi prin executare silită în baza unei decizii a instanţei, favorabilă revendicatorului Constantin Doru Ţigău. De menţionat că pe rolul Curţii de Apel Galaţi mai figurează un litigiu care vizează o bucată de teren de 390 mp, aflată practic în continuarea celor 3 loturi menţionate anterior şi la intersecţia străzilor Griviţa şi Ghioceilor. Cauza a ajuns pe rolul instanţei gălăţene după ce, la Brăila, i s-a dat câştig revendicatorului. Dacă se va pierde şi acest proces, Administraţia Pieţelor va mai avea în administrare în Piaţa Concordia mai puţin de 2.600 mp, comparativ cu cei aproximativ 4.300 mp cât a avut înainte de retrocedări. În final, aşa cum am mai spus, terenurile retrocedate au ajuns prin acte de vânzare-cumpărare la Simion Cloşcă. Este vorba despre un lot de 988 mp, pentru care, oficial, s-a achitat suma de 18 miliarde de lei vechi şi încă 151 mp pentru care Cloşcă a plătit 1,5 miliarde lei vechi. Şi lotul de 235 mp a fost cumpărat tot de Cloşcă, însă valoarea tranzacţiei a rămas, deocamdată, secretă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro