Mergi la conţinutul principal

Vosganian, luat la bani mărunţi

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) s-a autosesizat şi face verificări privind averea senatorului Varujan Vosganian, suspectând că există sume de bani, inclusiv un credit mai vechi, pe care acesta nu le-ar fi trecut în declaraţiile de avere, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
Verificarea averii senatorului demisionar din PNL are loc în contextul anchetării acestuia de DIICOT în dosarul Romgaz-Interagro, fostul ministru al Economiei fiind acuzat că a susţinut o ordonanţă de urgenţă în urma căreia firma lui Ioan Niculae Interagro a beneficiat de gaze ieftine de la Romgaz, pentru producţia de îngrăşăminte chimice. Reamintim că Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului instanţei supreme de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva lui Varujan Vosganian în acest dosar. O altă solicitare a DIICOT de urmărire penală a lui Vosganian în acelaşi dosar a fost respinsă de Senat pe 7 octombrie 2013.
Varujan Vosganian a fost ministru al Economiei în perioadele 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008 şi 21 decembrie 2012 - 7 octombrie 2013.
Potrivit ultimei sale declaraţii de avere postate pe site-ul Senatului, Vosganian deţine un teren de 125 de metri pătraţi în Voluntari, cumpărat în 2005, o casă de 208 metri pătraţi în Voluntari cumpărată în 2007, o alta în satul Coţofăneşti, moştenită, şi un apartament în Bucureşti, cumpărat în 2008, titularul clădirilor fiind soţia sa, Mihaela Vosganian. El nu are maşini, nici bunuri mobile sub formă de bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare totală să depăşească 5.000 de euro.
Vosganian are un credit la Alfa Bank, de 130.000 de euro, contractat în 2007 şi scadent în 2032, şi trei conturi de depozit la BCR, de 7.545 de euro, 35.000 de lei şi 120.000 de lei.
În ultimul an fiscal încheiat, el a avut venituri salariale de 119.611 lei, din care 48.249 de lei a încasat din activitatea de ministru al Economiei, 15.754 de lei din activitatea de senator, 52.014 lei ca editor de publicaţie la Uniunea Armenilor din România şi 4.594 de lei pentru activitatea de cercetător la Institutul Naţional de Cercetări Economice.
La acestea s-au adăugat venituri din drepturi de autor de 25.000 de lei şi indemnizaţii acordate conform Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989, de 21.600 de lei, "donate integral".
Soţia sa a avut venituri de 38.159 de lei din salariul de conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Muzică şi de 1.400 de lei din drepturi de autor.

Şi Curtea de Conturi face verificări

Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe nereguli petrecute în 2013 la Ministerul Economiei, multe dintre ele constând în plăţi făcute fără bază legală. Trebuie precizat că în 2013, până la mijlocul lunii octombrie, ministru al Economiei a fost Varujan Vosganian, cel care tocmai a fost scăpat de senatori de urmărirea penală în cazul "Romgaz-Interagro". Potrivit raportului Curţii de Conturi pe 2013, una dintre nereguli este efectuarea repetată a unor plăţi pentru finanţarea ilegală a unor firme în vederea participării lor la o serie de târguri internaţionale. O altă neregulă este efectuarea unor plăţi de peste 38 milioane de lei în industria de apărare, fără a avea la bază documente care să certifice utilizarea lor. De asemenea, au fost efectuate o serie de plăţi ilegale către Conversmin. După Varujan Vosganian, ministru a fost Andrei Gerea, care acum deţine portofoliul Energiei şi IMM-urilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro