Vosganian afirmă că pentru PDL există riscul real ca, în cazul unor alegeri locale la termen, să nu-şi poată păstra avantajul de a deţine aproape jumătate din primarii ţării, iar cei realeşi sau cei nou aleşi să nu poate fi folosiţi cu acelaşi spor ca agenţi electorali.
"În situaţia unor alegeri locale la timp, formaţiunea cea mai mare are şi cele mai multe şanse. E greu de presupus, totuşi, că PD ar putea ajunge la peste 40% în sondaje, astfel încât să-şi sporească numărul de preşedinţi CJ. Cred, mai degrabă, că dimpotrivă. Aşadar, comasarea alegerilor duce la un avantaj incontestabil şi nemeritat pentru PD", apreciază liberalul.
El avertizează că posibilitatea comasării alegerilor ar duce la o harababură totală în campaniile electorale. "Să vedeţi cum va fi de acum încolo, când candidatul la Camera Deputaţilor va merge de braţ cu candidatul la Senat, candidatul de primar şi cu cel de Consiliu Juţetean. Însoţiţi de un alai de candidaţi la consiliile locale şi consiliile judeţene. Credeţi cumva că alegătorii se vor încurca să schimbe opţiunea, să voteze, adică, un semn electoral când e vorba de primar, altul când e vorba de preşedintele CJ şi altul când e vorba de Camera Deputaţilor sau Senat? Cu un teanc de liste în faţă, alegătorul năucit va încerca să se descurce cât mai lesne cu putinţă, uniformizându-şi cât mai mult opţiunea. Mai contează calitatea candidatului la Parlament?", întreabă retoric Vosganian.
Alegerile comasate vor spori şansele partidelor mici, afirmă Vosganian
Vicepreşedintele PNL este de părere că alegerile comasate vor spori şansele partidelor mici şi pe ale celor noi, arătând că PRM sau viitorul partid al lui Dan Diaconescu nu ar avea spor la locale dacă scrutinele ar fi separate, ceea ce le-ar reduce ulterior şi şansele de a intra în Parlament.
"Argumentul că aşa e mai ieftin e o aiureală ipocrită. Mai ieftin ar fi să facem toate alegerile odată, prezidenţiale, parlamentare şi locale, ca balamucul să fie deplin. Sau şi mai ieftin ar fi să facem alegerile odată la opt ani. Sau să nu le mai facem deloc. Dictatura este mult mai ieftină ca democraţia. Nu mai ai nevoie de Curte Constituţională, de Parlament care să se reunească întruna, ci de o Mare Adunare Naţională odată pe an, nu mai e nevoie de Autoritatea Electorală Permanentă, de dublarea Prefecturilor prin Consilii Judeţene, de consilii locale etc. Ce-ar fi să facem ceva economie şi să ne reducem deficitele prin reîntoarcerea la dictatură?", propune ironic liberalul.