Vor gasi analizele medicale leac pentru boala sistemului? | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vor gasi analizele medicale leac pentru boala sistemului?

Abia dupa ce a desfiintat mii de paturi din spitale, Ministerul Sanatatii Publice s-a gindit sa-ntrebe poporul daca e bolnav. Nu e vina lui Bartos - distrugatoarea de paturi - si nici a lui Nicolaescu - responsabil acum cu reorganizarea exclusiv pe criterii financiare a domeniului sanatatii. Sigur ca masura de a trimite Romania sa-si faca analizele este una foarte buna, poate una dintre extrem de putinele idei excelente care au trecut prin atitea capete de guvernanti. Si, la urma urmei, mai bine mai tirziu decit niciodata. Asa cum a fost pus planul pe hirtie, consultarea poporului roman va merge struna: fiecare dintre noi vom primi un tichet acasa si cu el vom merge la un laborator pentru a ne face analizele obisnuite - vreo 10-15 la numar (hemoleucograma, glicemia etc.). Incepind chiar de luna viitoare si terminind cu sfirsitul lui 2007, tot omul va fi consultat in acest mod, iar cei care se vor fofila risca sa-si plateasca toate cheltuielile de spitalizare in cazul in care, Doamne fereste!, va da boala peste ei si se va spune ca putea fi prevenita. Indiferent daca va fi o banala pneumonie sau cancer.
Pe teren insa situatia va sta cu totul altfel. Abilitate sa faca aceste analize sint doar laboratoarele de stat. Adica cele din policlinicile si dispensarele de cartier - acolo unde exista. Astfel, cei peste 400.000 de braileni - citi sintem in tot judetul - se vor inghesui la cele doar 5-6 centre de analize existente in prezent. Un calcul simplu arata ca in cele aproximativ 300 de zile lucratoare alocate programului va trebui sa treaca prin fiecare centru aproximativ 250 de persoane. Vom vedea cozi interminabile sau vor fi desemnate prin licitatie si citeva laboratoare private? Sau sa ne bazam pe cei care vor ignora campania si nu vor catadicsi sa-si ia singe?
Dar asta nu e singura problema. Multi dintre cei care s-au perindat prin spitale s-au ales cu rezultate aiurea, care a trebuit sa fie repetate - atunci cind medicii si-au dat seama de eroare. Intrebarea este: in astfel de cazuri, cine va plati analiza gresita? In cea mai rea situatie, cel care va ramine cu rezultatul gresit risca sa se aleaga cu un tratament gresit. S-au vazut cazuri, cele mai usoare soldindu-se cu intoxicatie medicamentoasa.
In fine, mai exista o problema, dar care este foarte posibil sa fi fost prevazuta de Ministerul Sanatatii: daca mii si mii de romani vor fi descoperiti ca fiind purtatori de cine stie ce virusi, infectii etc. etc. ce necesita combatere/tratament, nu va ajunge sistemul sanitar la un pas de colaps? Vor avea medicii de familie dezlegare sa depaseasca plafoanele, iar farmaciile sa onoreze retetele compensate si gratuite suplimentare? In acelasi timp, spitalele s-ar putea trezi si ele asediate de cei suspectati de afectiuni mai complicate decit virozele respiratorii. Va fi nevoie de spitale de campanie?
Din punct de vedere financiar, ministerul ar trebui sa aloce cam 40-50 de lei noi doar pentru fiecare set de analize obligatorii (cam 300 milioane de euro in total). In rest, nu se stie nimic inca. E foarte adevarat ca mai devreme sau mai tirziu trebuia inceputa aceasta campanie, dar cei din minister si noi sintem pregatiti pentru ce urmeaza sa descoperim?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro