Specialiştii Direcţiei Agricole Brăila şi ai Unităţii Fitosanitare se arată încrezători într-o recoltă bogată în acest an, după ce au analizat în câmp starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamna trecută. Potrivit directorului general al Direcţiei Agricole Brăila, Traian Cişmaş, verificările în teren s-au derulat în decursul mai multor zile şi s-au finalizat săptămâna trecută. "Ca o concluzie generală, starea culturilor aflate în câmp este bună, mai cu seamă acolo unde înfiinţarea s-a făcut în prioada optimă de însămânţare şi discutăm aici despre grâu, orz şi rapiţă. Grâul, de exemplu, şi-a definitivat înfrăţirea şi este la stadiul 2 - 4 frunze, aşa că temperaturile scăzute nu l-au afectat. La orz, o cultură mai sensibilă, s-au depistat mici probleme din cauza bolilor foliare, astfel încât specialiştii de la Unitatea Fitosanitară au recomandat tratament cu fungicid. În ce priveşte rapiţa, majoritatea culturilor au fost înfiinţate în perioada optimă, iar pe fondul toamnei lungi şi blânde a ajuns acum la stadiul 8 - 10, ba chiar şi 12 frunze", ne-a declarat sursa citată.
În ce priveşte pomicultura, Cişmaş a explicat că la speciile de sâmburoase, gen cais, prun, piersic, pe fondul temperaturilor crescute în ultima perioadă mugurii au început să crească în volum. Riscul major pentru pomicultură este un eventual episod de ger, context în care mugurii dezvoltaţi vor avea de suferit.
Statisticile Direcţiei Agricole Brăila arată că în toamna trecută grâul a fost înfiinţat pe o suprafaţă totală de 73.401 ha, orzul pe 27.341 ha, iar rapiţa pe suprafeţe totalizând 13.880 ha, cu mult mai puţin decât în anii trecuţi. Cu titlu comparativ, anul trecut rapiţa a fost cultivată pe o suprafaţă de peste 27.200 ha în judeţul nostru, aşadar o comprimare cu aproape 50%.