Mergi la conţinutul principal

Voluntari elvetieni reabiliteaza scoala din Oprisenesti

Scoala de la Oprisenesti a intrat, de luni, pe mina Corpului Voluntarilor de la Liceul "Alpinum" din Zuoz, Elvetia. Pina ieri, deja se placase cu folii de polistiren o parte din peretii uneia dintre cladiri si se montase acoperisul celeilalte. Pina la venirea elvetienilor s-au schimbat si ferestrele, tot cu bani din Elvetia.
Un grup de zece tineri, insotiti de directorul liceului, Balz Muller, si seful de echipa Peter Frehner, lucrau, ieri, de zor la taierea lemnului necesar pentru acoperis si pentru structura cladirii. Alti oameni din sat ii ajutau pe tinerii la montarea foliilor de polistiren.
La ora 11.00, Casa de Cultura din Ianca a gazduit o prezentare oficiala a grupului de voluntari. Primarul Fanel George Chirita a evidentiat faptul ca in mandatul sau a acordat atentie scolilor si copiilor, dar ca fara sprijinul fostului ministru al Sanatatii, Daniela Bartos, fost deputat PSD de Braila, nu ar fi reusit sa reabiliteze scolile din Plopu si Oprisenesti, mai ales ca cea din Oprisenesti este construita in 1912. Seful echipei de voluntari, Peter Frehner, a spus ca este bucuros sa poata da o mina de ajutor si acestei scoli, dupa ce in 2005 a sprijinit reabilitarea celei din Plopu. El a amintit ca acest proiect al Liceului "Alpinium" din Zuoz a inceput in 2001, cind au reabilitat institutii de invatamit din Gheorghieni. Au urmat apoi alte scoli si gradinite, in 2003 si 2004, din Vintu de Jos. In 2005 au reabilitat scoala din Plopu, in 2006 au ajutat elevii din Teaca, si tot in 2006, a mentionat cu mindrie ca i s-a acordat gradul de cavaler de catre autoritatile din Romania. In 2007, au venit hotariti sa ajute elevii din Oprisenesti. Peter Frehner a explicat apoi ca, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu vor mai putea sa aduca bani pentru reabilitarea scolilor, dar daca autoritatile din Romania vor da acesti bani, ei vor veni bucurosi sa ajute cu munca. Directorul liceului, Balz Muller, a explicat ca acest program de voluntariat a fost initiat din cinci motive. "Elevii nostri vor realiza ca oamenii au nevoie de ajutor, ca sint alti elevi care nu se bucura de aceleasi conditii ca ei la scoala, chiar daca sint in Europa. Este important pentru noi ca ei sa vada ca pot schimba lucrurile doar facind ceva, ca si munca fizica le poate oferi satisfactii si ca isi pot face prieteni, fata de care au o responsabilitate. M-am bucurat foarte mult cind am vazut elevii nostri lucrind impreuna cu cei de aici. Acesta a fost un semnal ca noi ne-am atins scopul programului nostru de voluntariat". Fostul deputat PSD de Braila, Daniela Bartos, a declarat ca se bucura de faptul ca aceasta colaborare pe care a initiat-o a fost atit de fructuoasa si ca pe viitor spera sa poata stringe fondurile necesare pentru ca aceasta colaborare cu Corpul Voluntarilor din Elvetia sa continue. Viorel Drugau, directorul scolilor din Plopu si Oprisenesti, a subliniat si el ca, de cind se desfasoara aceste proiecte, si elevi romani s-au schimbat. Ei au vazut cit de bine se organizeaza si muncesc elvetienii, ce lucruri minunate pot sa faca si au luat exemplul lor. La momentul festiv au mai fost prezenti vicepresedintele Consiliului Judetean Niculina Moisescu si subprefectul Mircea Fudulaiche.
In final, toti invitatii au vizitat santierul si au admirat cit de repede avanseaza lucrarile. Primarul Fanel Chirita a spus ca in urmatoarea perioada va aloca scolilor fondurile necesare pentru ca reabilitarea celor doua cladiri sa se finalizeze cel mai tirziu pina pe 1 decembrie, data pina la care Inspectoratul Scolar a aprobat ca orele sa se desfasoare in alte cladiri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu