Mergi la conţinutul principal

Volumul «Povestiri din infern», lansat la Biblioteca Judeţeană

Zeci de elevi au participat, vineri, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila, la lansarea în comunitate a cărţii scrise de Dumitru Gîrbăcea, care execută o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Brăila. Evenimentul cultural a avut scopul de a atrage atenţia adolescenţilor despre pericolul patimii drogurilor. Prima lansare a volumului "Povestiri din Infern" a avut loc în Penitenciarul Brăila, în urmă cu o săptămână, unde se află cazat autorul. Vineri, el nu a putut fi prezent la bibliotecă, însă a transmis un mesaj prin intermediul soţiei. Una dintre povestirile marcante din carte, în care drogurile au dus la moarte, a fost citită de o actriţă a Teatrului "Maria Filotti".
Cartea "Povestiri din infern" cuprinde 15 povestiri inspirate din întâmplări reale ale consumatorilor de droguri. Au vorbit despre volum scriitorul Marian Coman şi Olga Condrat, coordonator al Centrului Antidrog Brăila, actriţa Teatrului "Maria Filotti" Ramona Gîngă Terente suţinând un moment de lectură din volumul lansat.
La eveniment era aşteptat şi scriitorul Viorel Coman (pseudonimul literar al profesorului Viorel Mortu), însă în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, acesta a fost chemat la Bucureşti şi nu a putut fi prezent.
În volumul lansat, autorul, cunoscut în comunitate drept Gorbi, încearcă să tragă un semnal de alarmă şi să îi pună în gardă, în special pe tineri, care, în momente de cumpănă, sunt tentaţi să consume droguri, calea sigură spre "Infern".
Scriitorul Marian Coman a ţinut să precizeze, încă de la început, că autorul Gorbi a fost unul dintre cei mai vocali şi mai prezenţi animatori culturali şi sociali din Brăila, până acum 4 ani, când din cauza unor greşeli pe care le-a făcut a ajuns să îşi piardă libertatea. "Cartea asta în fond, dincolo de poveştile despre droguri, este o carte despre libertate şi despre felul în care vă puteţi pierde libertatea. Pentru că a fi dependent de ceva, înseamnă să rămâi fără libertate. Ce este mai de preţ pentru voi şi pentru oricare dintre noi, dacă nu libertatea!? Pentru asta ne luptăm în fiecare zi, pentru asta s-a luptat în 89, pentru asta am fost jurnalist şi m-am luptat o bună perioadă. Luptăm pentru nişte valori. Or, un pas greşit, poate dintr-o joacă sau altceva, în zona asta a drogurilor, înseamnă să îţi pierzi libertatea şi odată cu asta şi prietenii, şi familia, de foarte multe ori sănătatea, chiar viaţa. Despre lucrurile astea nu am putut vorbi la lansarea precedentă, nu puteam vorbi cum este în casa spânzuratului, eram în penitenciar, drogurile te pot duce şi acolo. Îţi poţi pierde libertatea la propriu, despre astfel de cazuri găsiţi câteva poveşti în cartea aceasta. Pentru că sunt oameni care au consumat droguri şi au ajuns să îşi piardă toate valorile despre care vorbim. Nu le-am vorbit în penitenciar despre libertate, însă le-am vorbit despre rău. Cum ajunge răul în oameni, cum se strecoară în fiecare dintre noi. Să citiţi câteva poveşti din cartea asta, să vedeţi de ce s-au lovit nişte oameni, care au fost fundamental buni poate, ce au ajuns, şi să vă gândiţi de două ori înainte de a face un pas spre zona asta a drogurilor. Îţi poţi găsi calea aia către adrenalină, libertatea, în multe alte moduri, nu îţi trebuie droguri", a fost mesajul transmis elevilor de Marian Coman.

"Drogurile pot mutila existenţe, şi chiar le pot distruge total"

Soţia lui Gorbi, Mihaela Gîrbăcea, a prezentat în faţa liceenilor sfaturile transmise de autorul volumului. Ea a spus că mesajul lui Gorbi a fost unul scurt, el găsindu-şi cu greu cuvintele care urmau să ajungă la tinerii adolescenţi, după cum a spus soţia. "El a spus că multe cuvinte nu îşi au rostul, că important este că, în perioada asta, perioada lui de detenţie, a înţeles că este momentul să împărtăşească o parte din experienţele lui celor din jur. Această carte este doar un prim mesaj, pentru că el intenţionează să îl transmită în continuare, lucrează deja la a doua carte, şi după perioada de detenţie intenţionează ca singura lui apariţie publică să fie prin intermediul acestor cărţi. Cartea este o invitaţie, să reflectăm să gândim ce facem cu viaţa noastră, a spus el, să conştientizăm că orice acţiune a noastră are consecinţe mai devreme sau mai târziu. Mi-aş dori ca această carte să fie un instrument util, în procesul educativ, de care să se folosească atât profesorii diriginţi cât şi părinţii. Sper să fie un semnal de alarmă pentru elevi, adolescenţi, care trebuie să înţeleagă că drogurile pot mutila existenţe, şi chiar le pot distruge total. În carte sunt poveşti dure, inspirate din realitate, au majoritatea un final tragic. Vă mulţumeşte Gorbi şi vă aşteaptă la următoarea lansare", a spus soţia celui aflat în spatele gratiilor.
Coordonatoarea Centrului Antidrog, Olga Condrat, a ţinut şi ea să atragă atenţia tinerilor cu privire la pericolul drogurilor şi i-a îndrumat să nu dea atenţie unor mesaje de pe internet sau unor indivizi suspecţi care vor doar să îşi vândă marfa, constând în droguri periculoase, care uneori pot aduce moartea. "Adevărul despre droguri nu trebuie căutat pe stradă sau pe internet. Puteţi obţine adrenalină prin alte căi, activităţi în aer liber, sport, nu prin consumul de droguri".
Momentul care a impresionat cel mai mult şi a atras atenţia elevilor a fost însă povestea din volumul "Povestiri din Infern". O tânără studentă la Timişoara, Maria, a mers la un club rock, care organiza o megapetrecere, asezonată cu de toate, băutură, droguri şi alte surprize, unde l-a cunoscut pe Tudor, un tânăr provocator, consumator înrăit de droguri. Cei doi au început o relaţie, atracţia dintre ei fiind foarte puternică, s-au căsătorit, tânăra a rămas chiar însărcinată la un moment dat, însă drogurile care făceau practic parte din relaţia lor, i-au adus sfârşitul atât ei, cât şi celui mic, într-o seară fatidică. Mesajul este unul simplu:drogurile duc la moarte.
Reamintim că autorul cărţii, Dumitru Gîrbăcea, se află în executarea unei pedepse privative de libertate pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, cu o condamnare de 5 ani. Demn de menţionat este însă faptul că prejudiciul creat a fost acoperit în totalitate. Gîrbăcea a condus în perioada 2001 - 2004 Centrul de Consiliere şi Prevenire Antidrog Brăila, iar din anul 1997 a fost preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia şi al Consiliului Local al Tinerilor Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro