cititori si reprezentantii principalelor institutii publice. In cadrul
acestei rubrici, cititorii isi pot exprima opiniile in legatura cu diverse
probleme cu care se confrunta in viata de zi cu zi. Cititorii sint rugati
sa foloseasca un limbaj decent si sa nu aduca acuzatii nefondate.
Redactorul de serviciu raspunde apelurilor dumneavoastra la tel.
611.053, intre orele 9.00-17.00.
Cine stinge lumina in PSD?
Neacceptarea si respingerea inca din anul 1990 a unei legi care sa prevada eliminarea din viata publica a fostei nomenclaturi comuniste - gen Legea Lustratiei - a insemnat pentru stinga socialista din Romania compromiterea constituirii unui autentic partid socialist sau social democrat, permitind insa constituirea unor hibrizi politici gen FSN, PD-FSN, PDSR, PSD etc, care au inglobat fiecare:
- o parte a nomenclaturii comuniste activa inca inainte de 1989, revansarda si dornica din nou de putere politica si economica;
- o parte din fosta securitate si militie;
- o parte din afaceristii de dupa revolutie care au alimentat o parte din visteria partidului;
- revolutionari dornici de putere politica si economica;
- fostii informatori ai militiei si securitatii;
- sindicalisti de frunte avizi de putere politica si economica;
DAR SI
Categorii neomogene de persoane care doreau cu adevarat constituirea unui partid socialist de stinga, modern si european in Romania - sau social democrat si anume:
1. o parte a elitei universitare, scriitori, oameni de stiinta si, in general, intelectuali ai Romaniei.
2. o parte a clasei muncitoare, de obicei cea mai saraca;
3. o parte a membrilor mediului de afaceri care au crezut sincer in noile schimbari revolutionare si in virtutile economiei de piata.
4. directori de societati comerciale si altii asemenea care ramasesera sa conduca si dupa revolutie aceleasi colective de munca.
5. fosti functionari de stat de la nivel central si local.
6. o parte din mediul intelectual din lumea satelor,
7. o parte a mediului bancar, si altii.
Acest esafodaj politic, pe merit sau nu, a primit dupa revolutie un puternic sprijin electoral din partea pensionarilor, a taranimii si orasenimii sarace.
Dar acest bloc politic atit de eterogen a mai putut supravietui si datorita ambitiei, carismei si valorii incontestabile a citorva dintre liderii sai nationali, lideri remarcabili, care, intr-un fel sau altul, au reprezentat pe total bloc, factiunile sale componente.
Dar o asemenea "constructie politica" atit de eterogen reprezentata la nivel de conducere nationala nu putea dainui la nesfirsit fara creatorii si liderii sai istorici.
Este lucrul pe care nu l-au luat in calcul cei care au lucrat la asa numita "curatenie morala" in PSD, care tot curatindu-l vor reusi sa ramina singuri si curati.
Iata de ce, ceea ce se intimpla in PSD, coroborat cu intrarea in vigoare a Legii Lustratiei, este posibil sa genereze, dupa parerea mea, constituirea unui autentic partid socialist - sau social democrat - in Romania, care cred ca va fi condus de catre Adrian Nastase.
DE CE Adrian Nastase!?
1. Cred ca d-nul Adrian Nastase nu se va mai intoarce in PSD.
2. Adrian Nastase este de citiva ani buni, cea mai puternica personalitate politica si intelectuala din Romania care provine din mediul universitar si stiintific.
3. Este un om de stinga, nascut iar nu facut.
4. Mult trimbitata sa bogatie care nu este nici nejustificata si nici exagerata, provine din munca de generatii a familiei sale si a sotiei, dar si din veniturile sale lunare care nu au fost neimportante, provenite din activitatea sa intelectuala si universitara, dar si din plata functiilor detinute in conducerea statului Roman dupa 1989 si pina in prezent.
5. Este recunoscut pe plan politic international ca un capabil lider roman de stinga, iar in plan individual are strinse relatii de prietenie cu actuali sau fosti lideri politici mondiali sau sefi de state si de guverne.
6. Guvernarea 2001 - 2004, cind a condus Guvernul Romaniei a excelat in principal si prin masuri de stinga favorabile oamenilor amariti si cu venituri mici din Romania.
7. Inca se bucura de sustinerea politica a multor filiale din tara ale PSD si a unei parti importante din membrii de frunte ai conducerii nationale a PSD.
8. Din punct de vedere politic este inca un om tinar.
9. Este posibila o apropiere si a domnului Ion Iliescu la o asemenea constructie politica.
Putem oare noi cei ramasi in PSD ca simpli soldati sau lideri de orice nivel ai partidului sa ne raliem unei asemenea posibile constructii politice care se poate realiza in afara PSD?! - daca DA - cum?!, daca NU - cine stinge lumina in urma, caci lumea se grabeste?!