Mergi la conţinutul principal

Vocile Brăilei | "Când vor fi amendați proprietarii de câini pentru că nu strâng mizeria lăsată de patrupede pe domeniul public!?"

• “Văd prin spatele blocului, dimineața, o doamnă care se plimbă cu mâinile în buzunare, câinele își face nevoile și se întoarce la stăpână. Pleacă fericiți spre casă», se arată într-o sesizare trimisă la redacție de o brăileancă • Poliția Locală Brăila ne-a comunicat că, de la începutul acestui an, au fost sancționate opt persoane pentru neridicarea dejecțiilor de la animale

 

Se cer amenzi pentru cei care nu curăță mizeria lăsată de câinii scoși la plimbare! O brăileancă își exprimă dezgustul cu privire la modul în care unii proprietari de câini nu dau doi bani pe menținerea curățeniei și își lasă animalele să își împrăștie excrementele pe trotuare, lângă spații comerciale, lângă școli.

Când vor fi amendați proprietarii de câini pentru mizeria lăsată de aceștia când ies «la plimbare» !? Nu am văzut să se facă o campanie prin care oamenii să fie anunțați că trebuie să strângă rahatul făcut de câine pe trotuar, prin locuri publice, parcuri etc. Când a început să se topească zăpada au ieșit răhățeii ca ciupercile după ploaie. Nu aveam pe unde păși.  Probabil nu au scos câinii afară în zăpadă,  zăpada fiind mare, dar au aruncat rahatul pe geam.

Văd prin spatele blocului, dimineața, o doamnă care se plimbă cu mâinile în buzunare, câinele își face nevoile și se întoarce la stăpână. Pleacă fericiți  spre casă. Pe acolo trec copii spre grădiniță sau școală. I-am spus unei doamne că nu i-ar plăcea ca băiețelul meu să își facă nevoile pe trotuar și nu vreți să știți ce scandal mi-a făcut. De atunci nu mai fac observații celor care nu curăță după câine. Pe cei care curăță îi pot numără pe degetele unei mâini.  Ne educăm copiii să respecte regulile, mediul și oamenii”, este mesajul transmis de d-na Veronica.

Ea nu este singura care reclamă acest aspect, mai mulți brăileni spunând că sunt deranjați de faptul că ajung uneori, din grabă sau neatenție, să calce într-un “noroc” aflat pe stradă.

Este adevărat că mai sunt și animale fără stăpân care își fac nevoile pe unde apucă și nu are cine să mai adune mizeria, nu că dacă ar avea stăpân ar însemna că excrementele din stradă sunt adunate în totalitate...

 

Răspunsul de la Poliția Locală Brăila

În baza sesizării transmise, redactorii noștri au cerut informații la Poliția Locală Brăila pentru a vedea dacă se dau sau nu amenzi celor prinși că lasă mizeria în stradă după ce își plimbă câinii. Ni s-au dat asigurări că agenții aflați în patrulare dau amenzi, atunci când sunt depistați brăileni cu animale la plimbare care nu adună dejecțiile. Anul acesta au fost aplicate mai multe sancțiuni, însă unele persoane au scăpat doar cu avertisment după ce polițiștii le-au pus să curețe după animale și acestea s-au conformat. “De la începutul anului și până în acest moment, conform prevederilor HCLM Brăila nr. 19/2014, au fost sancționate contravențional 8 persoane, pentru neridicarea dejecțiilor produse de animalele pe care le dețin. Dintre acestea, 2 persoane au fost amendate cu suma totală de 450 lei, iar restul au fost sancționate cu avertisment, acestea strângând ulterior dejecțiile. Este mult mai important ca fiecare crescător de câini să conștientizeze și obligațiile pe care le are când scoate câinele la plimbare și le mulțumim celor care respectă curățenia”, au transmis reprezentanții Poliției Locale Brăila. 

 

Primii brăileni amendați pentru că nu au strâns excrementele câinilor scoși la plimbare pe domeniul public

Reamintim că, în septembrie 2021, în premieră aproape absolută, la Brăila au fost amendați de Poliția Locală doi proprietari de câini care nu au strâns excrementele lăsate de animalele respective pe domeniul public. O hotărâre a Consiliului Local Municipal emisă încă din 2003, stabilea amenzi cuprinse între 50 și 200 de lei pentru acest gen de contravenții, însă până la data menționată nu prea fusese pusă în practică. În perioada 7 - 15 septembrie 2021, agenții care patrulau pe raza municipiului au considerat că este timpul să ia măsuri împotriva celor care lasă excrementele câinilor pe trotuar. Și au acționat, aplicând, la acel moment, valoarea minimă a amenzii, 50 lei, unui număr de doi brăileni. ”Pentru necurățirea de către proprietarii câinilor a excrementelor lăsate în locurile unde circulația acestora este permisă, au fost depistate și sancționate contravențional 2 persoane, cu amenzi în valoare de 100 lei. Exemplificăm: A. E., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 50 lei – în calitate de deținător al unui câine de rasă comună nu a curățat excrementele lăsate pe Str. Apollo, în dreptul Bl.H; B. I., în vârstă de 35 ani, din Brăila – cu amendă în valoare de 50 lei – în calitate de deținător al unui câine de rasă comună nu a curățat excrementele lăsate pe str. Apollo, în dreptul Bl.G”, se preciza într-un comunicat de presă al Poliției Locale, din urmă cu un an și jumătate.

Ulterior, s-au tot dat sancțiuni pe această linie, însă cei mai mulți dintre posesorii de câini demonstrează în continuare că nu prea au nicio treabă cu comportamentul civilizat și responsabil.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro