• asta susţin rudele unui octogenar ce a ajuns la UPU, pe 27 ianuarie • în cele 13 ore de aşteptare a unui tratament şi ameliorării stării de sănătate, rudele spun că pacientul de 80 de ani a fost transferat la fostul Spital 3 doar pentru ca medicul gastroenterolog să-i retrimită către UPU pentru analize suplimentare • totul s-a terminat cu trimiterea acasă a pacientului şi o reţetă medicală, fără ca starea de rău să dispară
O altă sesizare privind timpul mare de aşteptare la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila a ajuns pe adresa redacţiei. Precizăm că nu este prima dată când acest aspect ne este semnalat şi nici prima dată când supunem atenţiei cititorilor noştri această problemă. De aceea, am luat decizia ca această nouă sesizare să fie publicată în rubrica “Vocile Brăilei”.
Revenind la cazul sesizat redacţiei, de data aceasta este vorba despre un vârstnic transportat la UPU pe 27 ianuarie 2020, în jurul orei 12.30, şi care ar fi fost trimis acasă, după 13 ore, cu aceleaşi simptome şi nicio ameliorare a stării de sănătate, susţin rudele bărbatului. În cele ce urmează, vă redăm conţinutul sesizării:
“Bună ziua, mă numesc Orăşanu Ionuţ-Alexandru şi mă adresez dumneavoastră ca un ultim strigăt al disperării mele cauzat de lipsă de competenţă, umanitate şi deontologie profesională din sistemul sanitar românesc.
În data de 27.01.2020 în jurul orei 12h30, bunicul meu este transportat la unitatea de primiri urgenţe BRĂILA cu dispnee paroxistică având următoarele comorbidităţi: AVC, pericardită cronică, insuficienţă cardiacă cronică, diabet zaharat, ciroză hepatică.
Pacientul, aflat timp de 10 ore în centrul de primiri urgenţe (Spitalul Judeţean Brăila), este supus unui test EKG şi îi este administrat oxigen. În tot acest timp, atât bunicul meu, cât şi mama mea ce îl însoţeşte, aşteaptă o ambulanţă pentru a fi transportat la secţia de gastroenterologie a Spitalului Sf. Spiridon Brăila (Pavilionul B al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila - n.r.). Menţionez că starea pacientului nu se ameliorează în cele 10 ore de aşteptare.
Transferul către secţia de gastroenterologie a fost efectuat în aproximativ 10 ore de la înregistrarea pacientului în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean Brăila. Medicul gastroenterolog de gardă confirmă antecedentele pacientului şi recomandă revenirea acestuia în unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean pentru efectuarea examenelor complementare necesare.
După 12 ore de aşteptare şi un transfer anevoios şi în dublu sens, cu revenire în UPU Brăila, pacientul este consultat de un cardiolog (Dr Şerban Luminiţa, medic primar cardiologie), care consideră inoportună spitalizarea pacientului, oferind o prescripţie medicală ce o ataşez acestei scrisori. Bunicul meu se întoarce la el acasă după 13 ore de umilinţă cu aceeaşi simptomatologie, fără a simţi o ameliorare a stării de sănătate.
Am evocat tratamentul acordat unui pacient în vârstă de 80 de ani ce doreşte să fie tratat demn de un sistem medical la care el apelează cu încredere.
Fac un apel la dumneavoastră pentru a aduce în atenţia publică necesitatea prezentării tuturor cazurilor în care pacienţii sunt trataţi inuman şi în mod lipsit de profesionalism, cu riscul angajării prognosticului vital.
Având în vedere faptele prezentate anterior, am luat decizia înaintării unei scrisori atât Colegiului Medicilor, cât şi Ministerului Sănătăţii.”