• asta susţine un brăilean, fiind de părere că riscul ar fi mult mai mic dacă alegerile s-ar desfăşura în spaţii precum săli de sport, cămine culturale sau săli de spectacole
Într-un mail trimis pe adresa redacţiei, un cetăţean din Brăila atrage atenţia asupra riscului epidemiologic reprezentat de desfăşurarea algerilor locale. Concret, acesta susţine că tot procesul de organizare a secţiilor de votare vor perturba activitatea şcolilor şi poate creşte numărul de îmbolnăviri pentru elevi şi profesori. Brăileanul consider că situaţia ar putea fi evitată printr-o măsură simplă.
“Vreau să supun atenţiei o problemă pe care eu o consider foarte importantă, în condiţile crizei sanitare actuale. Majoritatea secţiilor de votare sunt amplasate în unităţi şcolare. Amenajarea acestora, desfăşurarea procesului de votare, precum şi dezafectarea secţiilor de votare vor perturba activitatea normală a şcolilor şi vor creşte riscul de îmbolnăvire pentru copii şi pentru personalul didactic. Majoritatea unităţilor şcolare nu dispun de mijloace materiale şi nici de personal calificat pentru o dezinfecţie eficientă. Consider că situaţia descrisă mai sus ar putea fi evitată prin relocarea secţiilor de votare în alte spaţii, cum ar fi: săli de sport, cămine culturale, săli de spectacole, săli de lectură, spaţii private ş.a. Această relocare ar fi benefică pentru toţi actorii implicaţi în procesul elecoral. Incintele mai largi, prevăzute cu uşi separate pentru acces şi pentru ieşire, ar reduce semnificativ riscul contaminării, atât pentru membrii birourilor electorale, cât şi pentru obsevatori, ziarişti etc şi, nu în ultimul rând, pentu votanţi”, susţine brăileanul.
Acesta crede că autorităţile resposabile ar trebui să analizeze elementele enumerate mai sus, nu numai la alegerile locale, ci şi la cele parlamentare, care sunt programate tot în perioada cursurilor şcolare.
Contactată de redactorii “Obiectiv”, subprefectul Brăilei, Simona Drăghincescu, ne-a declarat că încă de la îceputul organizării alegerilor locale a cerut ca şcolile să pună la dispoziţie cele mai mari săli existente, tocmai în vederea protecţiei celor implicaţi în procesul de votare.
“Organizarea ţine de fiecare şcoală în parte. Trebuie identificată o sală care să aibă o anumită infrastructură, să fie internet, sunt mai multe elemente. Noi am anunţat şcolile să asigure cea mai mare sală. Am spus asta de la începutul organizării alegerilor că optăm pentru sălile cele mai mari pe care le au. Cămine culturale, săli de spot, unde au spaţii mari. Locaţiile nu mai pot fi schimbate că sunt aprobate deja de Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt foarte mulţi care vor fi acolo şi necesita un spaţiu mai mare, pe o parte să intre, pe o parte să iasă. Varianta spaţiilor private nu există la alegeri, doar în condiţii excepţionale, dar nu e cazul acum”, ne-a declarat subprefectul Brăilei.
Cum alegerile vor avea loc duminică, 27 septembrie, iar elevii vor trebui să fie luni la şcoală, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că vor fi câteza zile libere pentru copii, astfel încât în şcoli să se facă o “dezinfecţie profundă”.