• în cadrul şedinţei ordinare de ieri a Consiliului Local Municipal, Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Elevilor, le-a vorbit consilierilor despre condiţiile din unităţile de învăţământ, precum şi despre campania organizată pentru stoparea “fenomenului” numit “fondul şcolii” • primarul Marian Dragomir i-a răspuns acestuia printr-o trecere în revistă a investiţiilor realizate de Primărie în învăţământul brăilean
Vocea elevilor s-a făcut, ieri, auzită în rândul aleşilor locali. La şedinţa de Consiliu Local Municipal, desfăşurată în sala de şedinţe a CUP Dunărea, Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila şi ambasador junior al României la Uniunea Europeană, a avut o intervenţie în care le-a semnalat consilierilor lipsurile din şcolile brăilene.
“Stimaţi consilieri, domnule primar, domnilor viceprimari, reprezint vocea colegilor mei din Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila şi voiam să vă spun că, la momentul actual, în afara acestei săli de şedinţe, există mii de elevi care îşi desfăşoară activitatea şcolară în condiţii improprii, de la grupuri sanitare care nu sunt echipate corespunzător şi până la laboratoare şi săli de clasă care nu dispun de mobilier şcolar şi de dotările necesare. Aş vrea să aud opinia dumneavoastră în legătură cu acest subiect”, le-a spus liderul elevilor.
Primarul Marian Dragomir a fost cel care a dorit să îi răspundă, făcând o scurtă trecere în revistă a investiţiilor pe care Primăria le-a făcut în învăţământ în mandatul său, precum şi a proiectelor ce se află în derulare.
“Am să vă răspund eu, deşi CLM nu are atribuţii în totalitate pentru problemele ridicate de dumneavoastră. În ceea ce priveşte mobilierul şcolar, vă rog să vă adresaţi directorilor de şcoli pentru că acesta se cumpără din costul standard per elev. Nu reprezintă o investiţie a Primăriei Municipiului Brăila, deoarece legea nu ne dă nouă dreptul sa investim în aşa ceva. Singurele investiţii pe care le face Primăria sunt cele legate de reabilitarea unor insituţii de învăţământ şi au fost foarte multe reabilitări de şcoli, licee şi grădiniţe. De asemenea, sunt foarte multe şcoli, licee şi grădiniţe la care s-a semnat deja contractul de finanţare europeană pentru reabilitare”, i-a răspuns primarul Marian Dragomir.
Edilul i-a enumerat apoi liderului elevilor o listă cu şcolile ce vor fi reabilitate, amintind şi de zecile de miliarde de lei vechi acordate unităţilor de învăţământ pentru obţinerea autorizaţiilor ISU şi de terenurile de sport construite din bugetul Primăriei. Acesta s-a scuzat că nu are la el o situaţie exactă a investiţiilor făcute în şcoli, pentru că nu a ştiut dinainte că va fi întrebat despre acest lucru, însă a
ţinut să mai precizeze că Primăria a susţinut învăţământul brăilean şi prin abonamentele date gratuit elevilor, dar şi prin premiile acordate în fiecare an olimpicilor şi profesorilor acestora.
“90% dintre elevi au plătit cel puţin o dată fondul şcolii”
Asta a reieşit în urma campaniei “STOP! fondul şcolii, fondul clasei, gardian” organizată de Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila. Prin acest demers, în urma aplicării unui chestionar pe 343 de respondenţi, 89,22% dintre aceştia au afirmat că au plătit cel puţin o dată un astfel de fond. Rezultatele campaniei au fost aduse la cunoştinţă membrilor CLM, Rareş Voicu cerându-le opinia şi în legătură cu aceste fonduri care se colectează ilegal.
Primarul Marian Dragomir nu a dorit să comenteze pe acest subiect, pentru că Primăria nu are atribuţii în acest sens, îndemndu-i însă pe elevi să se adrese Inspectoratului Şcolar.
În schimb, o opinie vizavi de acest subiect a avut consilierul municipal PSD Marian Neta, care a spus că poate garanta că în şcolile unde acesta este membru în consiliul de administraţie nu se strânge niciun fel de fond ilegal.
“Eu sunt în consiliul de administraţie la 5 unităţi şcolare. Am verificat această treabă şi nu se strâng bani ilegal. Asta în scris vă dau. Problema este că în fiecare unitate şcolară ştiţi foarte bine că există un comitet de părinţi. Numai comitetul de părinţi poate strânge banii cu chitanţă, cu factură şi împreună cu voi, cu elevii, la propunerile voastre şi ale părinţilor, se pot lua diverse lucruri de care aveţi nevoie. Consiliul de administraţie şi directorul nu se implică deloc, nu au voie conform legii. Depinde de comitetul de părinţi şi cred că părinţii care sunt aleşi în acest comitet nu îşi permit să consume ilegal fonduri şi noi, care suntem în consiliul de administraţie, avem grijă ca banii voştri, banii părinţilor, să fie cheltuiţi cum trebuie”, a susţinut consilierul Marian Neta.