Anuntul intervine dupa mai multe intrevederi la care Voronin a participat recent, cu oficiali din cadrul Comisiei Europene, OSCE si NATO, dar si dupa intilnirea, de saptamina trecuta, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
In cadrul intilnirii de vineri cu ambasadori europeni acreditati la Chisinau, Voronin si-a exprimat convingerea ca "locuitorii regiunii transnistrene vor alege si vor fi reprezentati in Parlamentul Republicii Moldova reunificate de dupa alegerile din 2009".
Presedintele moldovean a confirmat astfel ca negocierile cu Moscova ar avea loc in baza unui "plan secret", denuntat anul trecut de opozitia democrata si societatea civila din Republica Moldova si care a provocat ingrijorarea Statelor Unite si Uniunii Europene.
Presupusul plan secret prevede, printre altele, prezenta a cel putin 20 de politicieni transnistreni in Parlamentul de la Chisinau, schimbarea insemnelor statale ale Republicii Moldova, astfel incit ele sa nu se mai asemene cu cele ale Romaniei, garantii ca Republica Moldova nu va adera niciodata la NATO si mentinerea fortelor ruse in Transnistria.
Potrivit unor informatii, Chisinaul accepta conditiile prevazute de "planul secret", cu exceptia ultimei, referitoare la mentinerea prezentei ruse in regiunea transnistreana, conditie asupra careia insista Uniunea Europeana si Statele Unite.
Pina la gasirea unei solutii de compromis in aceasta problema, Moscova intentioneaza sa il convinga pe liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, sa accepte acest plan. Editia de luni a cotidianului Kommersant arata ca o delegatie rusa va efectua o vizita la Tiraspol, la inceputul lui februarie, in acest scop.
Daca acest obiectiv nu va fi indeplinit, Igor Smirnov va fi inlocuit, intr-o perioada scurta, cu presedintele sovietului suprem (Parlamentul de la Tiraspol) Evgheni Sevciuk.