Preşedintele rus Vladimir Putin susţine joi cea de-a 11-a sesiune anuală de întrebări şi răspunsuri cu presa, care se aşteaptă să fie dominată de războiul din Siria şi tensiunile cu Turcia.
Rusia vrea o soluţionare rapidă a conflictului din estul Ucrainei
Rusia vrea o soluţionare rapidă a conflictului din estul Ucrainei, a declarat Vladimir Putin joi, în întâlnirea anuală cu presa, relatează Associated Press în pagina electronică.
"Suntem interesaţi să vedem conflictul (din estul Ucrainei) soluţionat cât mai rapid posibil", a spus Putin, în spatele căruia se afla o hartă a Rusiei ce include Peninsula ucraineană Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în martie 2014, înaintea izbucnirii conflictului din regiunea Donbas (est). Comunitatea internaţională nu a recunoscut această anexare.
Liderul de la Kremlin a îndemnat Guvernul ucrainean să aprobe rapid un pachet legislativ cu privire la organizarea unor alegeri locale în Ucraina, dar a afirmat că autorităţile ucrainene avansează încet în această problemă.
El a declarat că Moscova vrea ca acest conflict să fie soluţionat şi este pregătită să-şi folosească influenţa pe care o are pe lângă rebelii proruşi din estul Ucrainei pentru a se ajunge la un compromis.
Putin a anunţat că Rusia va discuta despre un posibil schimb de prizonieri cu Ucraina.
El a reiterat că Moscova nu are trupe guvernamentale în estul Ucrainei, adăugând însă că acolo au fost oameni care au "efectuat anumite sarcini militare".
Întrebat dacă Moscova este pregătită să accepte un schimb - imlpicând doi militari ruşi pe care Kievul susţine că-i deţine şi pilotul ucrainean Nadejda Savcenko plus alţi prizonieri -, Putin a răspuns că orice schimb este necesar să fie "egal" şi că este necesar ca detaliile să fie discutate cu autorităţile ucrainene.
Rusia va continua campania în Siria până începe procesul politic
Operaţiunea militară rusă în Siria va continua până începe procesul politic, a anunţat Putin joi, în conferinţa de presă televizată, adăugând că, atunci când sirienii vor decide că a venit vremea încetării luptei şi lansării negocierilor, Moscova îşi va înceta operaţiunile, relatează AP online.
"Nu vrem să fim noi mai sirieni ca sirienii", a subliniat el.
Putin a spus că nu este sigur dacă Rusia are sau nevoie de o bază permanentă în Siria.
Armamentul rus - precum rachete de croazieră lansate de pe mare şi din aer - oferă Moscovei suficientă putere de foc să lovească un inamic, a declarat liderul de la Kremlin, apreciind că s-ar putea să nu fie necesară o bază rusă permanentă în Siria.
El şi-a reiterat ideea că poporul sirian este cel care este necesar să stabilească cine conduce ţara.
Putin, care s-a întâlnit cu secretarul de Stat american John Kerry săptămâna aceasta, a declarat că Moscova susţine un proiect american de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU pe tema crizei din Siria.
El este de părere că Siria are nevoie de o nouă Constituţie şi să organizeze alegeri, în care sirienii să-şi stabilească singuri conducerea.
Moscova crede că o soluţie politică este singura cale de a pune capăt crizei din Siria, a subliniat şeful statului rus.
Putin a mai declarat că Rusia şi Statele Unite au convenit că este necesar să asigure lucrări în vederea redactării unei noi constituţii şi în vederea creării unor mecanisme de control în viitoarele alegeri.
Putin nu vede o depăşire a tensiunilor cu Ankara în timpul actualei conduceri turce
Turcia a acţionat contrar propriilor interese doborând bombardierul rus, a declarat Valdimir Putin joi, în conferinţa de presă de la sfârşitul anului, apreciind că nu vede nicio posibilitate de depăşire a tensiunilor în timpul actualei puteri turce, relatează Associated Press în pagina electronică.
Însă Rusia a fost dispusă să ajute Turcia, a spus Putin, care s-a declarat şocat de faptul că Ankara nu a încercat să-şi explice această acţiune, ci a cerut imediat ajutorul NATO.
Putin a mai spus că staţionarea unor sisteme de rachete antiaeriene în Siria a pus capăt încălcării spaţiului aerian sirian de către avioane militare turceşti.
Potrivit agenţiei ruse Tass, aproximativ 1.390 de jurnalişti au fost acreditaţi la eveniment, inclusiv Ksenia Sobciak de la postul Dojd, care a intrat într-o dispută cu Putin în cursul evenimentului de anul trecut.
Putin a creat această tradiţie a întâlnirii cu presa în 2001, din cauza numeroaselor solicitări pe care le-a primit de la jurnaişti, potrivit purtătorului său de cuvânt.
De obicei conferinţa începe la prânz şi durează mai multe ore. Reporterii îi adresează întrebări, iar liderul de la Kremlin decide când încheie evenimentul.
În timp ce Putin răspunde o singură dată pe an întrebărilor presei, numeroşi alţi şefi de stat stau de vorbă cu jurnaliştii mult mai des.
Preşedinţii americani, spre exemplu, susţin de mai multe ori pe an conferinţe de presă oficiale şi fac, adesea, declaraţii neanunţate, la Casa Albă, ocazie cu care răspund, de asemenea, întrebărilor jurnaliştilor.