"Puterea executiva suprema in tara este reprezentata de guvernul rus si de seful guvernului", a spus el, inainte de a se declara "dispus sa lucreze ca sef de guvern", in cazul, foarte probabil, al victoriei lui Dimitri Medvedev la alegerile prezidentiale din 2 martie.
"Sint pregatit sa lucrez in calitate de sef al guvernului" dupa alegerile prezidentiale din 2 martie, inaintea carora este considerat favorit Dmitri Medvedev, a spus Putin.
Actualul prim-vicepremier Dmitri Medvedev a anuntat in decembrie ca, daca va fi ales in functie, ii va propune lui Vladimir Putin sa devina prim-ministru, iar acesta a acceptat propunerea.
"Constitutia ofera guvernului prerogative ample", a declarat Putin, sugerind o deplasare a centrului de gravitatie al puterii dinspre Kremlin catre Casa Alba, sediul guvernului, desi, in prezent, Rusia are un regim prezidential solid.
Printre prerogativele Executivului invocate de Putin se numara "formarea bugetului", dar si "apararea si securitatea tarii" sau "politica economica internationala". In ceea ce il priveste pe seful statului, acesta este "garantul Constitutiei" si "defineste marile prioritati ale politicii externe si interne", a adaugat Putin, intr-un moment in care tandemul format cu Medvedev si modul de partajare a prerogativelor intre cei doi ridica numeroase semne de intrebare la Moscova.
"Sint suficiente prerogative si le vom imparti cu Dmitri Anatolevici (Medvedev)", a afirmat el, adaugind, dupa o pauza: "daca alegatorii ne permit acest lucru".
Putin a dat asigurari ca relatiile personale dintre el si Medvedev "nu vor avea nici o problema".
"Nu este momentul pentru lacrimi, trebuie sa ne bucuram pentru posibilitatea de a munci intr-o alta functie, de a ne servi tara cu o alta titulatura", a adaugat seful statului.
Vladimir Putin a mai ocupat functia de premier, din august pina la 31 decembrie 1999, cind a devenit presedinte interimar, in urma demisiei lui Boris Eltin.