Acestea sunt primele declaraţii pe tema crizei din Ucraina făcute de preşedintele rus, într-o conferinţă de presă desfăşurată la reşedinţa sa din afara Moscovei.
Occidentul a transformat viaţa politică din Ucraina într-o „farsă", a precizat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă ţinută la reşedinţa sa de la Novo-Ogarevo din apropierea Moscovei şi consacrată situaţiei ucrainene.
Suspendarea de către Ianukovici (Viktor Ianukovici, preşedintele ucrainean destituit) a procesului de integrare europeană a fost pentru Occident doar un pretext pentru a susţine forţele de opoziţie în lupta pentru putere. Nu ar fi fost nimic ieşit din comun, dacă nu s-ar fi mers până la anarhie, lovitură de stat şi confiscarea puterii prin forţa armelor, pentru a arunca apoi ţara în haosul în care se află şi astăzi, a afirmat Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.
Eu am impresia că acolo (în Occident) sunt nişte colaboratori ai unor laboratoare, care fac anumite experimente, precum le fac pe şobolani, fără să înţeleagă consecinţele a ceea ce fac, a adăugat preşedintele rus, în primele sale declaraţii publice de la schimbarea de putere de la Kiev.
Aroganţa rusă
Liderul de la Kremlin a mai afirmat că, dacă în Ucraina nu a fost o lovitură de stat, ci o revoluţie, aşa cum ni se spune, aceasta înseamnă că este vorba de un nou stat cu care Rusia nu a semnat niciun document constrângător şi faţă de care Rusia nu are niciun fel de obligaţii. În context, Vladimir Putin a subliniat că garanţiile pentru integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunţării de către această ţară la armele nucleare, conform Memorandumului de la Budapesta (semnat în 1994 de către Rusia, SUA şi Marea Britanie), nu pot fi valabile în cazul noii puteri de la Kiev rezultate în urma unei revoluţii. Preşedintele Putin a adus ca argument în acest sens evenimentele din Rusia din 1917, când în urma unei revoluţii Imperiul rus s-a prăbuşit şi a apărut un nou stat.
Premierul Ucrainei: Crimeea a fost, este şi rămâne teritoriu ucrainean
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, "agresiunea" Rusiei asupra ţării sale şi a repetat că Republica Autonomă Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean.
"Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional", a spus Iaţeniuk într-un interviu pentru Bild, cea mai citită publicaţie germană. "Crimeea a fost, este şi va rămâne teritoriu ucrainean", a subliniat el.
Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar. Marţi, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va întâlni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situaţiei din Ucraina.
Potrivit unor surse diplomatice, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a întâlnit luni seară cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Geneva. Frank-Walter Steinmeier urmează să aibă întrevederi, marţi, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter.
Potrivit Washingtonului, Moscova deţine în prezent controlul operaţional total asupra Crimeei. Luni, toate bazele militare ucrainene erau încercuite de militari neidentificaţi care acţionau în sprijinul autorităţilor proruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării.
Viktor Ianukovici a cerut ajutorul militar al Moscovei
Preşedintele destituit al Ucrainei Viktor Ianukovici este cel care i-a solicitat preşedintelui rus, Vladimir Putin, ajutorul militar al Rusiei „pentru apărarea populaţiei ucrainene", a afirmat ambasadorul rus la ONU, potrivit AFP.
Luând cuvântul în faţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, Vitali Ciurkin a citat un „mesaj" în acest sens adresat lui Putin în care Ianukovici afirmă că „Ucraina este în pragul războiului civil în urma evenimentelor petrecute la Kiev"."Sunt ameninţate vieţi (...), oameni sunt persecutaţi", adaugă mesajul citat de ambasador. Fostul preşedinte ucrainean cere utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia ucraineană, a adăugat el.