Mergi la conţinutul principal

Vizită oficială în Franţa pentru salvarea clădirilor din centrul istoric

Proiectul "Brăila Capitală Culturală Europeană 2021" pare să îi scoată pe şefii administraţiei brăilene din rutină şi să le încarce agenda cu proiecte din ce în ce mai interesante. În această categorie se înscrie şi o vizită oficială în Franţa pe care primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu şi arhitecţii şefi ai municipiului şi judeţului o au în plan pentru săptămâna viitoare. Mai exact, cei doi au anunţat, vineri, în cadrul conferinţei de presă de la sediul PSD că au acceptat invitaţia din partea Ministerului Dezvoltării de a participa la o întâlnire oficială în Franţa, în perioada 22 - 26 iunie, pentru a discuta despre reabilitarea clădirilor aflate în patrimoniul administraţiei brăilene. Totodată, cei doi şefi ai administraţiei brăilene au ridicat problema unui posibil parteneriat între cele două ţări în privinţa atragerii de fonduri europene pentru renovarea clădirilor istorice din centrul vechi. "Există o colaborare între Ministerul Dezvoltării din România şi ministerul de resort din Franţa de mai multă vreme, pe o serie de lucruri legate de valorificarea patrimoniului. Noi am avut mai multe invitaţii, dar nu le-am putut onora din varii motive. Astă-toamnă situaţia a fost aşa cum a fost. Acum sper să ducem puţin mai departe paşii pe care i-am făcut în legătură cu proiectele de reabilitare a centrului istoric, inclusiv pe finanţare europeană. Când ne întoarcem o să vă prezentăm exact toată desfăşurarea evenimentului pentru că dincolo de orice alte elemente, centrul istoric al Brăilei este unul dintre subiectele care sunt deosebit de importante, inclusiv la nivel naţional. Alături de noi, vor mai participa arhitecţii şefi de la municipiu şi judeţ", a declarat Simionescu.

Negocieri pentru Casa Budeanu, fostul sediu al Finanţelor Publice

Principalul obiectiv propus de cei doi lideri ai administraţiei brăilene este acela de a reabilita clădirile din centrul vechi al oraşului, rămase în paragină, în special cele aflate în proprietatea statului. În acest context, Aurel Simionescu şi Viorel Mortu au amintit Casa Budeanu de pe strada Braşoveni, clădirea în care a funcţionat până nu demult sediul secundar al Finanţelor Publice Brăila. "Sunt o serie de clădiri, inclusiv ale noastre. Am mai avut o discuţie cu domnul Viorel Mortu în legătură cu clădirea Finanţelor Publice, cea pe care au părăsit-o şi pe care vrem să o luăm să o reabilităm. Mergem într-un ritm şi încercăm să facem ceea ce putem", a mai adăugat edilul şef. La rândul său, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu a ţinut să atragă atenţia asupra importanţei reabilitării clădirilor din centrul vechi al municipiului. "Deocamdată vrem să estimăm clădirea, să vedem costurile, să o preluăm, să obţinem hotărâre de Guvern pentru preluare şi pentru finanţare. Urmează să scriem proiectul, să obţinem banii şi probabil că în câţiva ani cineva va decide ce va fi acolo. Oricum, este în centrul vechi al Brăilei. Acolo, în afară de clădirea dintre Muzeul de Istorie şi cofetărie, care de asemenea trebuie reabilitată, acesta este cel mai fragil spaţiu. Imobilul este vechi, e dărăpănat. Trebuie umblat la temelii. Dar construcţia în sine este reprezentativă pentru Brăila, nu o putem lăsa la întâmplare", a declarat Viorel Mortu. Social democraţii au ţinut să mai precizeze că reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice vor să ofere gratuit clădirea, atât timp cât autorităţile sunt dispuse să se implice în proiect. "Vizita aceasta în Franţa are ca scop principal un schimb de opinii privind conservarea sitului istoric. Noi am început deja demersurile pentru a prelua clădirea care a găzduit fostul sediu al Finanţelor Publice pentru că vrem să o readucem în stare iniţială. Încercăm să o modernizăm. Trebuie să ne asumăm răspunderea. Facem demersurile pentru ca Guvernul României să ne-o dea şi să începem proiectul privind reparaţiile capitale care sunt necesare acolo", a mai afirmat Viorel Mortu, contactat ulterior de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru mai multe detalii.

Istoria Casei Budeanu, pe scurt

Precizăm că imobilul situat pe strada Braşoveni este unul dintre cele mai vechi din Brăila şi a aparţinut inginerului C.S Budeanu, cel care la sfârşitul secolului XIX a contribuit la sistematizarea oraşului, prin trasarea în formă de semicerc a străzilor cuprinse între actualul bulevard al Independenţei şi bulevardul Dorobanţilor. Încă de când a fost construită, clădirea a ieşit în evidenţă prin frumuseţea stilului său arhitectonic. De-a lungul timpului, a găzduit şi o sucursală a Băncii de Credit Român. Recent, la finele lunii martie 2015, toate cele trei servicii ale Finanţelor Publice care funcţionau în clădirea veche de pe Str. Braşoveni au fost nevoite să se mute. Decizia a fost luată deoarece imobilul de pe Str. Braşoveni a ajuns într-un stadiu de degradare care nu mai permite continuarea activităţii funcţionarilor publici în condiţii de siguranţă. Cert este că, până când se va stabili care instituţie va investi în reabilitarea sa, clădirea va rămâne în conservare, sub pază.

Alte obiective din centrul vechi care interesează administraţia

Reamintim că, unul dintre planurile propuse de preşedintele interimar al CJ Brăila în contextul candidaturii municipiului la titlul de "Capitală Culturală Europeană 2021", se referă la transformarea Piaţetei Poligon în "inima culturală a oraşului". În acest context, Viorel Mortu a punctat că are în plan o colaborare cu Primăria Brăila pentru a reface două obiective de maximă importanţă: fântâna din Piaţa Traian şi zona din Piaţa Poligon. Totodată, social democratul preciza în luna aprilie că intenţionează să reînceapă negocierile pentru achiziţionarea fostei Case a Sindicatelor, poziţionată între Cofetăria Select şi Muzeul Brăilei "Carol I". "Acum este părăsită şi dă o imagine extrem de proastă zonei. Dacă preţul va fi rezonabil, dacă experţii vor confirma că ea este viabilă, că poate fi modernizată şi adusă într-un stadiu firesc, vrem să o achiziţionăm. Dar e doar în stadiu de proiect", a afirmat la vremea respectivă şeful interimar al CJ, indicând că preţul iniţial cerut de proprietar se ridică la 700.000 de euro, mult prea piperat pentru "zona banului public".
La rândul său, recent, primarul Aurel Simionescu a anunţat că are în plan să efectueze o expertiză tehnică a mai multor clădiri din centrul istoric al Brăilei. "Trebuie să vedem care clădiri sunt rezistente şi care nu, pentru că dacă refacem numai faţada, asta înseamnă ca peste 2 ani problemele reapar. Vom interveni la clădirile care sunt rezistente şi nu necesită lucrări deosebite de transformare. Însă, în cazul celor care necesită astfel de lucrări, acestea trebuie expertizate. Sunt şi o serie de situaţii în care unii vor să facă, iar ceilalţi nu îi lasă. Avem o discuţie cu o farmacie de pe Republicii. Domnul de deasupra vrea să reconsolideze clădirea, însă farmacia nu e de acord pentru că nu ar avea bani pentru treaba asta", afirma edilul şef la începutul acestei luni. De asemenea, trebuie amintit faptul că luna trecută, acesta a discutat şi despre starea deplorabilă a fostului hotel "Pescaruş", fostul CEC de pe Regală şi fostul consulat italian de pe Str. Campiniu. În cazul consulatului, Simionescu a ameninţat, atunci, că va începe să aplice amenzi dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro