Odată cu înmulţirea bărcilor performante, cu motoare puternice, vitezomanii şoselelor încep să se mute şi pe apă, în speţă pe Dunăre. În ciuda regulilor de navigaţie, unii proprietari de ambarcaţiuni trec în mare viteză prin dreptul falezei municipiului, provocând valuri deranjante sau de-a dreptul periculoase pentru bărcile acostate la mal. Mulţi dintre chiriaşii Bazei Nautice sunt indignaţi de fiţele teribiliştilor care dispun de mulţi cai putere la motorul bărcii, reclamând faptul că valurile provocate de aceştia le pot deteriora ambarcaţiunile, prin izbirea puternică de pontoane. "În mod normal, cine provoacă valuri în dreptul localităţilor trebuie amendat, dar n-am auzit să se fi luat vreo astfel de măsură de către Căpitănia Brăila. Fiecare face ce vrea, fără să-l deranjeze nimeni", ne-a spus unul dintre proprietarii de bărci afectaţi de atitudinea vitezomanilor.
Cpt. Vlăduţ Brânză, căpitanul şef al Căpităniei Brăila, ne-a informat că sancţiunile pentru provocarea de valuri în dreptul localităţilor ajung până la 100 milioane de lei vechi, acestea putând fi aplicate oricărui tip de ambarcaţiune, de la bărcile cu motor până la şlepuri sau nave maritime. Căpitanul Brânză a recunoscut, totuşi, că de la începutul anului în curs nu a aplicat nicio sancţiune pentru acest tip de contravenţie. "Nu am primit nicio reclamaţie legată de provocarea de valuri. Dacă nu ne sesizează nimeni, nu avem cum să acţionăm. Preventiv, am afişat o notă informativă la Baza Nautică, pentru ca toţi chiriaşii să ia notă de cuantumul amenzilor ce li se pot aplica celor care circulă cu mare viteză în dreptul localităţilor", ne-a mai spus Vlăduţ Brânză.
În altă ordine de idei, e de remarcat faptul că în dreptul Brăilei nu prea există indicatoare fluviale cu semnul "interzis să se provoace valuri". În urmă cu câteva luni, exista un astfel de indicator în dreptul Bazei Nautice, însă când acest obiectiv a intrat într-un program de modernizare semnul de avertizare a fost dat jos şi nimănui nu i-a mai trecut prin cap să-l pună la loc.
Baza Nautică este administrată de societatea "Braicar" SA. Cornel Săndulescu, directorul "Braicar", ne-a spus că a comunicat în repetate rânduri Căpităniei problema valurilor iniţiate de vasele de mare pescaj sau de bărcile puternice, însă a făcut-o doar verbal, nu printr-o sesizare scrisă, oficială. "Am mai anunţat la Căpitănie faptul că se provoacă valuri, după ce trec prin dreptul debarcaderului vase de mare pescaj sau fac unii cu ambarcaţiuni puternice demonstraţii de-astea de virtuozitate. De fiecare dată, a fost vorba de înştiinţări verbale, nu de sesizări scrise, fiindcă până acum nu s-au înregistrat incidente deosebite, din cauza acestor valuri", ne-a explicat Săndulescu. Tot el ne-a înştiinţat, vineri, 3 iulie, că în foarte scurt timp va fi montat la loc panoul indicator ce îi avertizează pe navigatori că nu au voie să circulă cu viteză prin dreptul debarcaderului. "Panoul îl aveam la debarcader, dar trebuia să meargă cineva să îl sudeze. O să trimit o echipă, să rezolvăm şi problema asta", a conchis directorul Braicar.