• timp de o săptămână, poliţiştii au acţionat pentru reducerea riscului rutier şi creşterea gradului de disciplină în rândul conducătorilor de autovehicule, motocicliştilor, bicicliştilor şi pietonilor • au fost aplicate 617 sancţiuni contravenţionale, dintre care 285 pentru depăşirea regimului legal de viteză de către şoferi • alte 76 de sancţiuni s-au aplicat bicicliştilor
Sute de şoferi prinşi că goneau cu viteză pe şosele! Radarele au stat la pândă, timp de o săptămână. Au fost aplicate peste 600 de sancţiuni contravenţionale, aproape jumătate fiind pentru depăşirea regimului legal de viteză de către şoferi. Aproape 100 de conducători auto au rămas fără permis.
Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, în perioada 7 - 13 septembrie, poliţiştii rutieri au desfăşurat acţiuni pentru reducerea riscului rutier şi creşterea gradului de disciplină în rândul conducătorilor de autovehicule, motociclete, dar şi în rândul bicicliştilor şi al pietonilor. “Poliţiştii au verificat mai multe vehicule, fiind aplicate 617 sancţiuni contravenţionale, dintre care 285 pentru depăşirea regimului legal de viteză, 19 pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, 7 pentru neacordare prioritate pietoni, 6 pentru neacordare prioritate vehicule, 17 pentru nerespectarea prevederilor în vigoare de către pietoni, 76 de sancţiuni aplicate bicicliştilor şi 207 pentru alte abateri. Ca măsură complementară, poliţiştii brăileni au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 94 de permise de conducere şi au retras 20 de certificate de înmatriculare”, a precizat agent Geanina Niculae din cadrul Biroului de Presă al IPJ Brăila.
Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere neplăcute şi în vederea responsabilizării participanţilor la trafic, poliţiştii rutieri au venit cu sfaturi.
În primul rând, şoferii trebuie să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Chiar dacă vă aflaţi în localităţi sau în afara lor, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.
Trebuie atenţie sporită la efectuarea depăşirilor.
Poliţiştii vin cu recomandări şi pentru pietoni, pe care îi atenţionează cu privire la faptul că traversarea străzii se efectuează numai pe trecerea pentru pietoni sau pe la colţ de stradă şi la culoarea verde a semaforului la marcaj. Bicicliştii trebuie şi ei să aibă mare grijă în trafic.
“Copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri! Ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi, copiii imită comportamentul rutier al adulţilor; Bicicliştii trebuie să circule pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament; Traversarea drumului public se face pe trecerea destinată pietonilor, pe lângă bicicletă, după ce v-aţi asigurat; Dacă circulaţi pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, dotaţi bicicleta cu lumini şi elemente reflectorizante, iar dumneavoastră purtaţi îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante; Intenţia de a vira trebuie semnalată cu mâna”, sunt sfaturile poliţiştilor.
Poliţiştii brăileni vor continua să desfăşoare acţiuni pe această linie, în vederea creşterii gradului de disciplină rutieră a tuturor participanţilor la trafic!
ROADPOL SAFETY DAYS. Ziua fără persoane decedate în accidente
În perioada 16 - 22 septembrie, poliţiştii rutieri vor acţiona în cadrul Proiectului “Roadpol Safety Days”, destinat conştientizării tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile la care se expun în situaţia în care nu respectă normele rutiere. Poliţiştii vor desfăşura activităţi informativ - preventive în trafic, în vederea reducerii numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, precum şi ca ziua de 17 septembrie 2020 să devină o zi fără persoane decedate din accidente rutiere produse pe drumurile din Europa!
Totodată, în cadru Campaniei naţionale de educaţie rutieră “Alege viaţa”, poliţiştii vor purta discuţii cu participanţii la trafic pentru conştientizarea importanţei respectării normelor rutiere, în special cele cu privire la: conducerea sub influenţa alcoolului; neadaptarea vitezei la condiţiile de drum; nepăstrarea distanţei între vehicule; oboseala la volan; utilizarea telefonului mobil;
portul centurii de siguranţă.