Visul spaniol al unui brăilean, pe malurile Senei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Visul spaniol al unui brăilean, pe malurile Senei

În urmă cu câteva zile, parizienii au asistat la prezentarea a două cărţi despre viaţa de emigrant văzută prin ochii a doi români, brăileanul Albert Cătănuş şi moldoveanca Lilia Bicec. 
Albert Cătănuş a vorbit despre cartea sa "El sueno espanol", tipărită de editura Nemira în 2010, care a fost distinsă cu premiul pentru debut în acelaşi an. "Cartea mea vorbeşte despre viaţa de zi cu zi a imigranţilor într-o lume necunoscută. Chiar dacă, pe alocuri, fantezia îşi spune cuvântul, cartea rămâne un jurnal cu însemnări mai mult sau mai puţin plăcute. «El sueno espanol» este romanul unui scriitor care a trecut prin creion nu doar tribulaţiile personajelor, ci chiar autorul devine personaj la masa de scris. Cât ai vrea să te dezgoleşti în faţa acestui gen literar, jurnalul, nu cred că reuşita este maximă. Rămâne, totuşi, o nişă pe unde pătrunde literatura. Personajul şi autorul se identifică până la un anumit punct, după care angoasele, frustrările pun amprenta pe cei doi, deconspirându-i prin scris. Este foarte greu de spus dacă Alberto personajul e sută la sută autorul Albert. Cert este că ambii au trăit în Spania în acelaşi timp, pe aceeaşi stradă, adormind la aceeaşi oră", a spus Albert Cătănuş.
Scriitoarea din Republica Moldova, dar care acum locuieşte în Italia, Lilia Bicec, a prezentat cartea "Testamenul necitit - Scrisorile unei mame plecate la muncă în occident". Autorul brăilean a dezvăluit că atmosfera a fost foarte primitoare şi că discuţiile s-au prelungit peste timpul planificat, dovadă a interesului francez pentru literatura românească. Volumele au fost comentate de criticul francez Nicholas Trifon, iar moderarea a fost realizată de Violeta Griţcan, care a şi realizat o paralelă între cei doi scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, uniţi de destinul lor european.
Evenimentul, "Două maluri de Prut, un singur vis, Europa", a fost organizat în cadrul proiectului de creare a Spaţiului de Cultură şi Informare Român din Paris, cu suportul Administraţiei Fondului Cultural Naţional din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a avut loc la sediul Oficiului Român de Turism, la Paris. Realizarea proiectului aparţine Asociaţiei "Toţi români", în parteneriat cu "Connexions Moldavie".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro