Visul de milioane al nataţiei brăilene, înecat în pânza freatică | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Visul de milioane al nataţiei brăilene, înecat în pânza freatică

Bazinul olimpic de înot este blocat, de mai bine de două luni, la stadiul de săpături. Constructorul a dat de apă, mai devreme decât se aştepta, iar acum muncitorii stau la umbră, utilajele pe margine şi se aşteaptă o soluţie. Chiar dacă, teoretic, problemele au fost deja rezolvate, practic şantierul este încă blocat. Şi nu pentru că angajaţii firmei de construcţii nu ar avea chef de muncă, ci pentru că soluţia tehnică întârzie să primească toate avizele necesare pentru reluarea lucrărilor.
Problemele au început să apară la nici două săptămâni de la începerea lucrărilor, când constructorul a avut surpriza neplăcută să constate că pânza freatică este mai ridicată decât se aştepta. După ce au săpat câţiva metri pentru fundaţie, muncitorii au găsit ceea ce studiile geotehnice ar fi trebuit, teoretic, să preîntâmpine. Pânza freatică este prea ridicată. Acest lucru îi împiedică acum pe constructori să avanseze cu lucrările, iar asta generază automat întârzieri în finalizarea proiectului, dar şi costuri suplimentare.
De la deschiderea şantierului, pe terenul viitoarei baze sportive s-au săpat două gropi uriaşe de aproximativ 4 metri adâncime şi 100 de metri lungime pentru bazinul olimpic de înot şi pentru cel de antrenament şi cam atât. "Pentru bazinul olimpic, investiţia este suportată de către Compania Naţională de Investiţii. Ei sunt cei care au contractat executantul lucrării. La sfârşit, când totul va fi terminat, va fi predată investiţia către municipiu, iar noi o vom exploata. Noi am emis autorizaţia de construire pentru acest proiect, autorizaţie care a avut la bază un studiu geotehnic ce ar fi trebuit să indice straturile de pământ şi la ce adâncime este pânza freatică acolo. Totul a fost cunoscut, acum problemele pe care le-au întâmpinat în perioada execuţiei, cu siguranţă vor fi remediate pentru că, în anul 2015, este posibil orice din punct de vedere tehnic", a explicat viceprimarul municipiului Brăila, Alexandru Dănăilă.
Contactat telefonic, directorul firmei de construcţii recunoaşte problema tehnică de care s-a lovit la execuţia lucrărilor, dar spune că s-a găsit deja o soluţie şi că, în cel mult o săptămână, lucrările vor fi reluate. "Apa e mai sus decât ne aşteptam. Existenţa apei la un alt nivel a însemnat ca să găsim o soluţie tehnică şi atunci, împreună cu proiectanţii noştri şi cu cei de la investitor, am analizat mai multe soluţii. S-a ales una, se proiectează şi se parcuge drumul firesc într-o astfel de acţiune. Conform legislaţiei în vigoare, ea trebuie trecută printr-un CTE. CTE-ul ăsta înseamnă că trebuie făcută toată documentaţia, avizată iar de profesorii care au avizat proiectul. Perioada asta fiind cu examene, cu oameni care au plecat, n-a ieşit totul într-o săptămână cum speram toţi. Părerea mea este că lucrurile o să se rezolve cât de curând", a declarat Dan Nechifor, directorul general al "Midanne Invest Grup", societatea care execută lucrările de costrucţii.
Aceste intervenţii nu numai că vor amâna cu cel puţin o lună predarea lucrărilor către beneficiar, dar vor genera, evident, şi costuri suplimentare.

"Bazin olimpic cu apă din pământ"

Brăilenii care frecventează zona se miră că pe şantier nu se lucrează şi fac haz de necaz. "Am văzut că, acum o lună jumate - două, era activitate aici. Maşinile cărau moloz şi am zis că e bine, se construieşte bazin olimpic la Brăila. Dar acum nu mai văd nicio mişcare, văd muncitorii ăia care stau acolo la umbră, fiind probabil plătiţi. E bine, dacă au găsit apă, înseamnă că nu mai trebuie consumată alta, pentru că iese apa direct din pământ", se amuză un brăilean.
Proiectul a fost întocmit de municipalitate în urmă cu 5 ani, timp în care s-a aşteptat finanţarea lui. Investiţia este prinsă acum într-un acord încheiat între Ministerul Dezvoltării şi cel al Tineretului şi Sportului, semnat pe 20 ianuarie. Proiectul are o valoare de 8 milioane de euro, bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, iar termenul de finalizare a lucrărilor este stabilit pentru martie 2016.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro