Cel mai negru scenariu privind deszăpezirea drumurilor judeţene s-a adeverit: a venit viscolul, iar conducerea Consiliului Judeţean Brăila încă nu are o soluţie clară privind deblocarea drumurilor pe care le are în administrare. Abia la jumătatea lunii februarie va avea loc licitaţia pentru deszăpezire. Varianta colaborării cu Primăriile din mediul rural rezolvă problema doar în mică măsură, deoarece, din 43 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) brăilene, doar 13 au fost de acord să colaboreze cu CJ pentru deszăpezirea drumurilor judeţene. Este vorba despre Bordei Verde, Frecăţei, Galbenu, Gradiştea, Jirlău, Salcia Tudor, Stăncuţa, Şuţeşti, Tufeşti, Unirea, Victoria, Vişani şi Zăvoaia. Restul judeţului era complet descoperit, luni dimineaţă, când viscolul deja începuse să troienească şoselele.
Deoarece licitaţia oficială pentru stabilirea unei firme de deszăpezire nu a fost rezolvată nici până în momentul de faţă, conducerea interimară a CJ Brăila a apelat la varianta atribuirii de contracte prin negociere directă. Luni dimineaţă au fost chemate la discuţii firmele interesate, pentru ca acestea să-şi prezinte ofertele privind tarifele practicate şi numărul de utilaje disponibile. Pentru a se putea face atribuirea directă trebuie întrunite, însă, condiţiile prevăzute de OUG nr. 34 şi anume, Prefectura trebuie, înainte de toate, să stabilească dacă judeţul Brăila se confruntă, într-adevăr, cu o situaţie de urgenţă. Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu, pare a fi convins că toate condiţiile sunt întrunite, astfel încât atribuirea contractelor de deszăpezire se poate face conform legii.
"Situaţia este severă din cauza viscolului. Au venit 7 firme la negocieri, cele care au putut să ajungă. A fost o primă rundă de discuţii, privind plata, valorile, repartizările, dotările pe care le au. Din clipa în care stă viscolul, ei pot interveni în secunda a doua! Când se opreşte viscolul, la jumătate de oră se intră pe deszăpezire. Este o garanţie! Acesta este scopul discuţiei de astăzi. Oamenii au destule utilaje. Până deseară mai sunt aşteptate două firme", a declarat Viorel Mortu, luni după-amiază. Sursa citată a mai specificat că printre societăţile care s-au arătat interesate este şi una din Tulcea, care are în dotare foarte multe utilaje de deszăpezire. "Deja se lucrează la situaţia privind ce drumuri oferim fiecăruia, astfel încât să asigurăm cât mai repede ieşirea din fiecare comună la drumul naţional", a mai precizat sursa citată. Acesta spune că Primăriile care au fost dispuse să colaboreze cu CJ vor începe treaba pe drumurile judeţene imediat ce termină ce au de făcut pe raza comunelor în cauză. "Primarii au mult de lucru în comună, deocamdată nu pot ieşi de acolo. Fiecare îşi rezolvă problemele specifice: sunt sate fără energie electrică, sunt maşini blocate, trenuri în gări, probleme destul de severe", a mai spus Viorel Mortu.
Licitaţia, tocmai la jumătatea lunii februarie 2015
* termenul de înscriere a firmelor interesate este 16 februarie, ora 10.00
De precizat că licitaţia pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire în judeţ a fost amânată în toamnă, după ce vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, a fost reţinut de DNA în luna august, fiind acuzat de fapte de corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. În fapt, organizarea licitaţiei pentru atribuirea acestui serviciu pica în sarcina lui Mija, însă, date fiind problemele cu procurorii, rezolvarea acestui aspect a rămas în coadă de peşte. La venirea ca interimar a celuilalt vice, Ovidiu Nechita (PNL), s-a trecut la organizarea unei licitaţii, chiar la începutul lunii decembrie, însă nu s-a prezentat nici o firmă cu vreo ofertă. Toate acestea pe fundalul unui blocaj în activitatea Consiliului Judeţean ca urmare a luptei politice dintre consilierii PNL şi PSD-UNPR pentru preluarea puterii în CJ. Revenind, mai nou, procedura licitaţiei a fost reluată, fiind lansat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), chiar în Ajunul Crăciunului, un anunţ în acest sens. Problema este că licitaţia efectivă este programată abia pentru luna februarie, mai precis 16 februarie. Valoarea estimată a contractului este de 2,5 milioane lei, fără TVA, iar firmelor interesate li se cere constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 50.000 lei. Termenul limită pentru accesul la documentele licitaţiei este 13 februarie, iar data până la care se pot depune efectiv ofertele este 16 februarie, ora 10.00. Două ore mai târziu, în comisia de licitaţie vor fi deschise plicurile cu oferte. Criteriul de atribuire a acestui contract este "preţul cel mai scăzut". (Dragoş G. TUDOSE)