Viscol şi derapaje pe şoselele din judeţ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viscol şi derapaje pe şoselele din judeţ

Chiar dacă a fost mai puţin resimţit în municipiu, viscolul a provocat probleme destul de mari pe şoselele din judeţ. Cinci drumuri judeţene au fost blocate parţial de sulurile de zăpadă aduse din câmp pe carosabil, de vântul puternic. Este vorba despre DJ 211 Victoria-Bărăganu; DJ 211A Bordei Verde-Viziru; DJ 203 T Însurăţei-Zăvoaia şi DJ 211C Roşiori-Tătaru. Firma "Tancrad" Galaţi, cea care a încheiat contractul de deszăpezire cu Consiliul Judeţean Brăila, a acţionat cu şase utilaje pentru deblocarea acestor căi de comunicaţie.

Situaţia a fost extrem de dificilă şi pe drumurile naţionale. Şase autoturisme au rămas blocate în zăpadă pe DN 22 Brăila-Râmnicu Sărat, între localităţile Mihail Kogălniceanu şi Şuţeşti, fiind nevoie de intervenţia drumarilor pentru a fi scoase din zăpadă. Pe DN 2B Brăila-Buzău, mai multe maşini au ieşit în decor, din cauza vitezei neadaptate pe carosabilul alunecos. S-a înregistrat chiar şi un carambol, ieri, în apropiere de Oprişeneşti. În jurul orei 13.00, o autoutilitară care încerca să repună pe roţi un vehicul răsturnat lângă şosea a fost izbită în plin de o altă autoutilitară ce nu a putut frâna în timp util din cauza unei porţiuni cu gheaţă. Cu maşinile puternic "şifonate", şoferii şi-au vărsat nervii unul pe celălalt, înfruntând frigul teribil amplificat de viscol, în acea zonă lipsită de adăpost. De altfel, mulţi dintre conducătorii auto care au circulat ieri pe DN 2B s-au plâns că au avut probleme din cauza poleiului, acuzându-i pe drumari că nu au împrăştiat suficient material antiderapant. Mai mult, unii spuneau că utilajele drumarilor patrulau degeaba, cu lama ridicată şi fără a împrăştia nisip cu sare. "Eu stau pe loc de la ora 5.00, fiindcă am o defecţiune tehnică şi aştept să trimită firma pe cineva să repare. Am văzut de vreo patru ori utilajele trecând, de două ori într-un sens şi de două ori în alt sens, şi aproape de fiecare dată patrulau degeaba. 24zapad1 Drumarii sunt acuzaţi din nou că patrulează mai mult de formă, ţinând lama utilajelor prea sus Abia ultimul care a trecut avea lama la nivelul asfaltului şi dădea cu antiderapant. Nu ştiu de ce procedează aşa, probabil ei caută doar să-şi facă numărul de kilometri. Am venit dinspre Buzău, iar până la limita de judeţ drumul era curat. Cum am intrat în Brăila, cum a început poleiul. E diferenţă foarte mare între felul cum s-a acţionat în Buzău şi cum s-a acţionat în Brăila", ne-a spus ieri, în jurul orei 12.30, Ionel Z., şoferul unui TIR tras pe dreapta între localităţile Surdila şi Filipeşti.
Florin Dafina, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Brăila, ne-a explicat că, din cauza viscolului, eficienţa acţiunilor de deszăpezire este foarte redusă. "În zonele unde viscoleşte nu prea dăm cu antiderapant, pentru că nu am face decât să mărim stratul de zăpadă de pe carosabil, din cauza vântului care o transportă din câmp. Patrulăm cu autospeciale cu lamă, ca să nu se formeze «dopuri» pe şosele. Unde nu viscoleşte, cum e Şoseaua de Centură, de exemplu, carosabilul este deja curat", ne-a declarat şeful SDN. Întrebat despre utilajele care circulă cu lama ridicată, în loc să cureţe stratul de zăpadă depus pe asfalt, Dafina ne-a răspuns că nu are cunoştinţă despre astfel de cazuri. "Noi avem scoase pe traseu 11 utilaje, dintre care trei sunt ale secţiei, iar opt aparţin firmei «Tehnologica Radion» Bucureşti, cu care avem contract de deszăpezire. În general, şoferii îşi fac foarte bine treaba, dar dacă o mai fi vreun caz-două în care oamenii nu procedează aşa cum trebuie, nu avem de unde să ştim, pentru că nu putem sta în permanenţă, după fiecare în parte", ne-a declarat Florin Dafina, dând asigurări că neregulile depistate vor fi sancţionate.

În municipiu, cel puţin pe străzile importante, s-a acţionat mai bine de data aceasta, faţă de precedenta ninsoare, din luna ianuarie. Ce-i drept, până ieri seară, nici cantitatea de zăpadă nu fusese prea mare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro