* a fost confirmată prezenţa Pestei Porcine Africane la un porc mistreţ, pe un fond de vânătoare din judeţul Brăila * deocamdată este vorba despre un caz izolat, carcasa fiind confiscată și neutralizată, după cum ne-a informat directorul DSVSA Brăila *în dimineața acestei zile, autoritățile au aprobat un plan de măsuri, pentru a se împiedica răspândirea virusului *deocamdată, în județul Brăila, nu a fost depistat niciun caz de PPA la animalele domestice
A apărut primul caz de Pestă Porcină Africană (PPA) în județul Brăila din acest sezon. Boala a fost confirmată la un mistreț din Insula Mare a Brăilei, unde a fost vânat animalul. Potrivit informațiilor oficiale, mistrețul se afla pe fondul de vânătoare Lunguleţu, care aparține Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor (AJVPS) Brăila. Conform procedurilor, carcasa a fost confiscată și s-a neutralizat pentru a se împiedica răspândirea virusului. ” În programul de supraveghere, vânătorii, când fac vânătoarea, sunt obligați ca tot ce vânează să aducă probe și la Direcția Sanitar Veterinară. Și la o partidă de vânătoare în Lungulețu, în Insula Mare a Brăilei a fost vânat un mistreț, iar vânătorii au adus probe la noi. S-au făcut analize în laboratorul nostru și a ieșit pozitiv serologic și negativ virusologic. Ce înseamnă asta? Înseamnă că virusul nu a fost identificat, în schimb au fost identificați anticorpii. Adică, mistrețul a trecut prin boală. Regulamentul european și procedurile spun că în cazul acesta trebuie să trimitem proba la IDSA, la București, se face un al doilea test. Noi am trimis proba, ieri (vineri, 24 noiembrie) a venit răspunsul și s-a confirmat. Este pozitiv”, a declarat pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei” , directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Brăila, Marian Arsene.
Chiar dacă vorbim, deocamdată, de un caz izolat, în mediu sălbatic, autoritățile au aprobat un plan de acțiune, care cuprinde măsuri generale de prevenție, precum informarea populației, informarea crescătorilor din împrejurimi, care trebuie să știe că orice mortalitate sau îmbolnăvire a unui animal se notifică la DSVSA și oricărui porc mort i se recoltează probe și se duc la analize, după cum ne-a informat directorul instituției din Brăila. ”În jurul orei 19.00 (n.r. - vineri, 24 noiembrie), imediat după ce a fost informat cu privire la acest aspect, prefectul Iulian Timofei a emis Ordinul de Prefect privind aprobarea Planului de măsuri la confirmarea focarului de pestă porcină, plan întocmit de către DSVSA Brăila (...) Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire, însă este extrem de contagioasă în rândul porcilor şi cauzează pierderi economice importante. O prioritate este să protejăm fermele de creştere a porcilor, precum şi exemplarele aflate în gospodăriile populaţiei", a precizat, într-un comunicat de presă, prefectul județului Brăila, Iulian Timofei. Totuși, specialiștii apreciază că riscurile apariției și a altor cazuri de PPA în zonă este unul extrem de mic, pentru că nu sunt localități în apropierea fondului de vânătoare, iar fermele de animale sunt la distanță. În plus, mai spune directorul DSVSA Brăila, până la acest moment, la porcii domestici din județul nostru nu au fost confirmată prezența pestei. ”Momentan este numai la mistreț. Este o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Astăzi se întâlnește grupul de experți cu vânătorii, cu Direcția Silvică, cu reprezentanții Direcției, ca să poată face regionalizarea și să vadă ce măsuri se iau, fiind în mediul sălbatic. În general, zic eu că n-ar trebui să fie probleme. Știm totuși că virusul circulă”, a mai adăugat directorul Arsene. Totodată acesta a mai transmis că este important ca orice suspiciune de PPA să fie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Brăila, pentru a împiedica răspândirea acestei boli. Astfel, toate animalele suspecte vor fi sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, la fel ca în anii trecuți.
Cele mai frecvente simptome ale PPA, conform specialiștilor, sunt respirația îngreunată, apatie, imposibilitatea de a sta în picioare, lipsa poftei de mâncare, febră mare sau cianoza urechilor. Așadar, dacă observați unul sau mai multe dintre aceste semne, anunțați medicul veterinar. Moartea animalului survine cam în 10 zile de la apariția acestor simptome.