"La Scarlatesti, virusul a fost mult mai agresiv decit in celelalte localitati, fara sa depaseasca insa gradul de incadrare", a precizat Predoi.
El a afirmat ca virusul semnalat la pasarile din Scarlatesti are un grad de patogenitate de 2,86 - 2,90, in conditiile in care patogenitatea se incadreaza intre 1 si 3. Predoi a precizat ca, in toate focarele semnalate pina in prezent, in Romania, virusul a fost inalt patogen fara sa sufere mutatii. Pentru restul focarelor, gradul de patogenitate s-a situat intre 2,80 si 2,85, a mentionat Predoi.
Reprezentantul Autoritatii a mai afirmat ca, in eventualitatea aparitiei unor noi focare, "va fi vorba de acelasi virus, pentru ca lantul epidemiologic al transmiterii este acelasi: Asia, Urali (Rusia si Kazahstan), Marea Caspica, Delta Dunarii, Croatia si Turcia".
Autoritatile au extins masurile de prevenire a raspindirii virusului gripei aviare in mai multe judete, intrucit exista riscul aparitiei de noi focare, odata cu intensificarea migratiei pasarilor in aceasta perioada.
Virusul H5N1 al gripei aviare, "inalt patogen", a fost confirmat de Laboratorul de referinta de la Londra si pentru probele prelevate de la o pasare din localitatea Scarlatesti din judetul Braila, a declarat pentru MEDIAFAX Nicolae Stefan, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala.
"Vineri seara am primit confirmarea ca este vorba de virusul H5N1 inalt patogen si in cazul probelor prelevate de la o curca din localitatea Scarlatesti", a declarat Nicolae Stefan.
Alte probe din zone unde a fost semnalat virusul gripei aviare, trimise in Marea Britanie
Probe recoltate de la pasari din patru localitati din judetele Braila si Tulcea unde a fost semnalat virsul H5 al gripei aviare au fost trimise pentru analize suplimentare, vineri, la Londra, iar in urmatoarele 2-3 zile urmeaza sa fie transmise si cele din localitatea Zavoaia din judetul Braila.
"Vineri, au fost trimise la Laboratorul din Anglia probele prelevate de la pasari din localitatile brailene Bumbacari, Dudescu, Ciocile si din cea tulceana Agighiol", a declarat, simbata, pentru MEDIAFAX, Sorin Chelmu, secretar general al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
El a precizat ca luni sau marti urmeaza sa fie transmise si probele de la Zavoaia la Londra, pentru a se confirma daca este intr-adevar vorba de virusul H5N1 al gripei aviare.
La Zavoaia au fost sacrificate 1.748 de pasari din 45 de gospodarii dupa semnalarea virusului H5 al gripei aviare la pasarile din trei gospodarii.
Oficialul din Ministerul Agriculturii a mai precizat ca vineri au fost facute circa 251 de teste care au iesit negative la probe de la pasari din judetele Calarasi, Giurgiu, Vrancea, Bihor, Covasna, Arges, Caras-Severin, precum si din Bucuresti.
De asemenea, el a precizat ca, in localitatea Caraorman din judetul Tulcea, urmeaza sa fie adusi "puii santinela" saptamina viitoare, in functie de rezultatele analizelor care se fac in continuare pentru a se vedea daca virusul gripei aviare mai este sau nu prezent in localitate.
In acelasi timp a fost finalizata dezinfectia la Crisan si Periprava, iar la Agighiol (judetul Tulcea) s-a finalizat sacrificarea pasarilor, iar simbata urmeaza sa fie finalizata dezinsectia.
Chelmu a mai afirmat ca dezisectia a fost terminata si in localitatile brailene Scarlatesti, Dudescu, Ciocile si Bumbacari.
Conform oficialului din Ministerul Agriculturii, saptaminal, in judetele aflate in zona de supraveghere se efectueaza 650 de teste la probe prelevate de la pasari.