Viroza respiratorie - raceala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viroza respiratorie - raceala

Raceala este cea mai cunoscuta si mai frecventa boala, ale carei semne sint recunoscute cu usurinta de fiecare. Ea se manifesta prin: dureri de git sau inrosirea acestuia, dureri de cap, febra, infundarea nasului sau scurgerea de secretii nazale, stranut, respiratie dificila pe nas. Desi foarte multe persoane cred ca raceala apare in urma expunerii la frig sau atunci cind copiii sint cu capul descoperit, studiile au aratat ca aceste ipoteze influenteaza nesemnificativ asupra racelii. Prezenta polipilor nazali, a bolilor alergice care afecteaza mucoasa nazala si a stresului prelungit, cresc riscul producerii racelii.
Raceala se poate complica sau asocia uneori cu o infectie bacteriana a gitului (amigdalelor) sau a sinusurilor, febra mai ridicata, secretii de la nivelul gitului eliminate prin tuse, situatie in care este nevoie de mai multa atentie medicala.

Mod de transmitere si tratament

Viroza respiratorie se transmite pe diferite cai, in functie de tipul virusului: prin inhalarea picaturilor suspendate in aer care se gasesc acolo de un timp indelungat; prin inhalarea particulelor relativ mari ale secretiilor respiratorii, care ajung in aer pentru scurt timp si prin contactul secretiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele inconjuratoare, urmat de atingerea ochilor sau a nasului.
In cazurile necomplicate, este necesar doar tratamentul simptomatic: repaus la pat, aspirina si paracetamol pentru febra si pentru durerile de cap, aport crescut de lichide, gargara cu apa calda cu sare, vitamina C. Unele studii de actualitate au aratat ca folosirea exagerata de aspirina creste riscul aparitiei sindromului Reye, care este o complicatie a gripei si care se caracterizeaza prin afectarea cu predilectie a ficatului si a creierului, putindu-se ajunge la coma si, uneori, la moarte. Aparitia sindromului Reye este pusa pe seama consumului de aspirina in timpul gripei. Sindromul Reye apare de obicei la copii si adolescenti. Pentru acest motiv, cel mai bine este evitarea consumului de aspirina pe durata gripei. Antibioticele nu sint necesare, intrucit ele nu distrug virusurile, fiind utile doar in cazul unor complicatii bacteriene, ca sinuzita sau infectiile gitului. De aceea, trebuie sa va prezentati la medicul de familie pentru examinare.

dr. Felicia Georgeta COSTIN - medic primar, medicina de familie

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro