• recidivistă cu mai multe condamnări în cazier, Viorica Vrăjitoru a fost trimisă în judecată pentru înşelăciune • femeia, aflată în prezent în Penitenciarul Galaţi, a “dus cu preşul” trei brăileni, de la care a primit mii de lei • Vrăjitoru le-a spus naivilor că vor primi subvenţii grase pentru terenul agricol deţinut, dacă vor achita un “impozit” la trezorerie • încă nouă persoane au depus plângeri la Poliţie, însă cercetările nu au fost finalizate
Încarcerată din anul 2015 în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, recidivista Viorica Vrăjitoru, în vârstă de 56 de ani, din municipiul Galaţi, de profesie bucătar, a fost trimisă în judecată pentru că a înşelat trei brăileni, paguba totală fiind de peste 5.000 lei. Vrăjitoru a acostat persoane vârstnice pe stradă şi le-a solicitat diverse sume de bani, spunându-le, totodată, că sunt beneficiarii unor subvenţii consistente. Procurorul de caz a dispus disjungerea cercetărilor în cazul altor nouă brăileni păcăliţi prin metoda “Subvenţia”, din lipsă de probe.
Escroca din Galaţi, surprinsă de camerele de supraveghere
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, prima persoană înşelată de Viorica Vrăjitoru a fost Victoriea D., pe care aceasta a acostat-o în ziua de 14 noiembrie 2012, în jurul orei 10:30. Victima se afla în staţia de autobuz de pe strada G-ral Eremia Grigorescu, iar Vrăjitoru s-a apropiat şi a intrat în vorbă cu ea, spunându-i că o cunoaşte. Când victima, surprinsă, i-a spus că e originară din Măxineni, escroaca din Galaţi i-a spus că Primăria Comunei Măxineni “acordă sume de bani persoanelor care deţin terenuri agricole”. În schimb, solicitantul trebuia să plătească o anume sumă de bani cu titlu de “impozit”.
Convinsă că va primi subvenţii dolofane pentru pământul arabil pe care-l deţinea la Măxineni, Victoriea D. i-a spus escroacei că este interesată de ofertă şi că este dispusă să plătească impozitul. Aşa stând lucrurile, cele două femei au urcat în primul tramvai şi au mers direct la Sucursala CEC de pe B-dul Independenţei. Fără să stea mult pe gânduri, brăileanca a scos bani de la CEC şi i-a dat Vioricăi Vrăjitoru, ca să-i depună, chipurile, la Trezorerie.
Escroaca din Galaţi i-a cerut păgubitei suma de 1.350 lei şi s-a dus să plătească “impozitul”. I-a spus, totodată, să o aştepte în zona fântânii de la Palatul Administrativ, că urmau să se întâlnească, mai apoi, cu primarul comunei Măxineni, pentru subvenţie. După ce a aşteptat-o o vreme pe “binefăcătoarea” ei, Victoriea D. s-a dus la Poliţie, ca să o reclame. Cele două femei s-au revăzut abia în septembrie 2016, la Poliţia Municipiului Brăila. Păgubita a recunoscut-o destul de uşor pe escroaca din Galaţi, iar aceasta a recunoscut cu nonşalanţă că “i-a dat ţeapă” în anul 2012.
Brăileanul Dumitru D. a fost păcălit în mod asemănător în ziua de 31 martie 2014. Viorica Vrăjitoru l-a acostat pe bătrân în zona intersecţiei Şos. Buzăului cu Şos. Naţională Veche şi a intrat în vorbă cu el, spunându-i că-l cunoaşte. Procurorul de caz precizează: “Inculpata i-a precizat că îl poate ajuta să primească o subvenţie de 13.000 lei, aferentă terenului arabil deţinut, dar pentru a primi banii era necesar să plăteească la Trezorerie o sumă de bani, respectiv 2.000 lei, aşa cum rezultase în urma unei convorbiri telefonice simulate cu primarul comunei Boldu, judeţul Buzău”.
Crezând-o pe cuvânt, Dumitru s-a dus acasă şi a luat suma de 2.000 lei, apoi au mers împreună până la Oficiul de Cadastru de pe Calea Călăraşilor. Acolo, Viorica Vrăjitoru i-a cerut cei 2.000 lei ca să plătească pretinsa taxă, în timp ce păgubitul s-a dus să aducă certificatul de deces al defunctei soţii. Când s-a întors cu certificatul de deces, Dumitru D. şi-a dat seama că a fost înşelat, însă era prea târziu.
Nu în ultimul rând, în dimineaţa zilei de 27 august 2015, recidivista din Galaţi a înşelat-o în mod similar pe Niţa M., care se ducea să plătească o rată la CAR Pensionari. Brăileanca i-a dat escroacei, pe vorbe, suma de 1.800 de lei, pe care a scos-o de la CEC. Niţa M. a aşteptat-o pe Viorica Vrăjitoru câteva ore în faţa agenţiei, ca să vină de la “tezorerie”, iar la prânz s-a dus la Poliţie, ca să reclame furtişagul.
În toate cele trei cazuri dovedite, recidivista din Galaţi a fost surprinsă de camerele de supraveghere amplasate fie pe străzi, fie în incinta unor instituţii sau societăţi comerciale.
Cercetările au fost disjunse în cazul altor nouă brăileni care au susţinut că au fost păcăliţi în mod similar prin metoda “Subvenţia”.