Mergi la conţinutul principal

Viorel Mortu le cere primarilor să asigure accesul la internet

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, a solicitat ca primarii unităţilor administrativ teritoriale (UAT) să se asigure că toţi cetăţenii pot accesa internetul atunci când au nevoie, folosind calculatoarele din bibliotecă sau din primării. Acesta a precizat că a primit atât sesizări telefonice, cât şi în scris, de la cetăţeni nemulţumiţi că nu sunt ajutaţi să trimită e-mailuri sau să poarte conversaţii online cu rudele plecate în afara ţării. "Aş vrea ca primarii să dea «şfară în ţară» că orice persoană care are de dat un e-mail - vreun bătrân, vreo bătrânică, o femeie care nu are acasă internet în tindă -, poate să vină la bibliotecă şi să facă acest lucru", a declarat Viorel Mortu. Acesta a precizat că în urmă cu ceva timp a existat un proiect în acest sens, însă mulţi dintre primari nu l-au respectat. Sursa citată le-a mai cerut primarilor să aibă o persoană pregătită, care să ocupe un asemenea post şi să îi ajute pe oamenii din localitate să utilizeze internetul, folosind computerele cu care au fost dotate bibliotecile sau cele din primărie. "Vă rog, faceţi program. Toate persoanele care au de comunicat pe internet, prin skype, undeva în ţară sau în lume, daţi-le voie să comunice. Să existe acea persoană care să presteze această activitate în primărie sau în biblioteca din comună. Nu se poate altfel. Femeia are fata în Spania, are băiatul în Italia, nepoata acolo plecată, femeia are zece dioptrii, nu vede, nu ştie, nu are internet, are 70 de ani. Vrea să comunice. Ajutaţi-o!", le-a mai transmis şeful CJ primarilor. La rândul lor, aceştia au punctat că sunt de acord să ajute oamenii cu astfel de probleme, însă cu specificaţia că trebuie să vină în timpul programului.

Două comune din judeţ încă nu au bibliotecă

Prezent la întâlnirea cu şefii de UAT-uri, Dragoş Neagu, managerul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", a transmis că în urma programului "Biblionet - lumea în biblioteca mea", încheiat în urmă cu un an de zile, bibliotecile din judeţ au fost foarte bine dotate tehnic. "Au primit 167 de calculatoare şi tot atâtea webcam-uri, videoproiectoare, ecran, imprimante, routere şi scanere. Deci, cei din comunitate au posibilitatea nu doar să trimită e-mailuri, ci şi să facă anumite copii de pe actele de care au nevoie. (...) Bibliotecarul din comunitate este instruit să utilizeze calculatorul şi să dea ajutor omului care vine să solicite acest lucru. De asemenea, foarte important, aceleaşi echipamente ar putea fi folosite pentru depunerea subvenţiilor în agricultură", a declarat Neagu. Mergând pe aceeaşi linie, sursa citată a ţinut să precizeze că încă nu există o bibliotecă în comunele Tichileşti şi Dudeşti, iar biblioteca din Vişani nu are niciun bibliotecar. "Conform legilor europene, accesul la informaţie, la carte, este obligatoriu. De aceea, aveţi obligaţia categorică de a garanta funcţionalitatea bibliotecii comunale, de a avea acolo un angajat, în formula pe care o credeţi de cuviinţă. De a cumpăra şi a gestiona fondul de carte, de a stimula dorinţa de lectură a copiilor, tinerilor, oamenilor maturi. Primarul are şi această răspundere", a mai afirmat Viorel Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro