Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, a venit cu mai multe propuneri menite să revoluţioneze modul în care a funcţionat până în prezent instituţia. La finele şedinţei extraordinare de vineri, profesorul le-a lansat consilierilor judeţeni o invitaţie de a încerca şi alte modalităţi de lucru. Pe lângă faptul că le-a cerut membrilor CJ Brăila să dea dovadă de "eleganţă desăvârşită" de acum înainte, acesta a propus şi întâlniri tematice care să aibă loc în intervalul dintre şedinţele ordinare şi în cadrul cărora să se discute liber idei şi proiecte pentru judeţ. "Viitoarea şedinţă de consiliu va fi pe 29 sau 30 ianuarie, depinde cum se va prezenta vremea. Ne revedem atunci în şedinţă de lucru cu o ordine de zi destul de încărcată deja. Până atunci aş vrea să anunţ următoarele chestiuni: Doamna consilier Gina Anton este rugată să prezinte până pe 15 ianuarie proiectul privind «Festivalul romilor». Domnul vicepreşedinte Ovidiu Nechita va analiza situaţia domnului consilier Cătălin Dudulea. Domnul Vasile Cortez a sesizat, presa a luat act de această situaţie nefericită, evident. Vom da o decizie şi vom analiza acest lucru. Domnul Mitache va primi pe 16 ianuarie un răspuns privind întrebarea domniei sale legată de funcţionarea sistemului de supraveghere. Domnul consilier Marian Căpăţână, fie mai stăm de vorbă o dată, fie pregătim tabăra de sculptură, pentru a o pune pe rol. Domnul consilier Nicu Niţă a sugerat proiectul privind dirt track-ul. Doresc să îi ofer acest lucru, dacă mai este interesat. De asemenea, doamna consilier Emilia Meiroşu trebuie să pregătească proiectul «Fănuş Neagu». Urmează să cugetăm aceste proiecte şi ele trebuie să fie deja prezentate în prealabil", le-a transmis Viorel Mortu, consilierilor judeţeni.
"Nu separ consilierii între cei ai puterii şi cei ai opoziţiei. Nu am voie, în plan moral, să am astfel de opinii"
După ce le-a prezentat planul de lucru din perioada imediat următoare, Viorel Mortu a continuat să le prezinte consilierilor ideile sale de schimbare în privinţa modului de funcţionare al CJ Brăila. "Aţi vrea să ne vedem la o cafea, uşor atipic, fie pe grupări politice, fie în plen să punem pe rol o altă filosofie, o altă modalitate de exprimare a destinului de consilier judeţean? Eu nu văd consilierul doar o maşină care îşi exprimă prin vot o opinie, ci văd alt tip de implicare. Am pregătit destule amănunte, se pare că în alte judeţe chiar s-a întâmplat acest lucru şi este foarte bine. Aş vrea să intrăm şi noi într-o altă secvenţă privind prezenţa noastră aici, prin proiecte, susţinere, o altă filosofie. Dacă sunteţi de acord vă invit la o cafea până pe 28 - 29 ianuarie, ca să am şi timp să aştern lucrurile, dacă nu, după 30 ianuarie", le-a mai transmis sursa citată membrilor mini-parlamentului judeţean. De precizat că abordarea social democratului a părut destul de bine primită de către restul consilierilor. O primă apreciere pozitivă a venit din partea consilierului independent Marian Căpăţână. "Domnule vicepreşedinte, eu am sentimentul că uşa dumneavoastră este deschisă oricărui consilier. Cred că şi noi o să ciocănim cu încredere la această uşă şi o să punem lucrurile în ordine", a afirmat Căpăţână.
Mergând pe aceeaşi linie, Viorel Mortu le-a propus consilierilor să renunţe la dezbaterile a zeci de proiecte de hotărâre într-o singură şedinţă şi să încerce varianta analizei profunde a unei singure teme.
"Aţi fi de acord să avem între şedinţele ordinare, şedinţe tematice, în care să dezbatem, nu 30 de probleme, ci o singură temă anunţată din vreme? Să o dezghiocăm până la miez şi să decidem cu toţii unde ne aflăm şi încotro ne îndreptăm. (...) Uşa mea este deschisă, dorinţa de colaborare este întreagă şi deplină. Nimeni nu poate să fie vreodată inhibat în exprimarea unei opinii, a unui punct de vedere. Suntem egali. Nu separ consilierii între cei ai puterii şi cei ai opoziţiei. Nu am voie în plan moral să am astfel de opinii sau de accentuări ale tonului. Avem treabă, ceea ce e fundamental. Şi dacă avem treabă, trebuie să ne-o ducem la capăt!", a conchis sursa citată.
În cele din urmă, consilierii au fost de acord să participe la întâlnirile lunare atipice, însă în diferite forme: pe comisii, individual, pe grupe, sau chiar şi la o cafea.