* aceasta este opinia liderului PMP vizavi de schimbările de directori făcute recent de Cătălin Canciu, inspectorul școlar general * Botea susține că ar exista o listă neagră, cu viitoare schimbări de directori
În cadrul unei conferințe de presă desfășurate, ieri, la sediul Partidului Mișcarea Populară (PMP), Viorel Botea, președintele filialei brăilene a respectivului partid și fost inspector școlar general, s-a “dezlănțuit” la adresa lui Cătălin Canciu, actualul șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, după ce acesta a schimbat cinci directori de școli. Pentru început, Botea a comentat că decizia de a înlocui directorii cu câteva zile înainte de începerea școlii bulversează sistemul de învățământ. Mai mult, acesta susține că nu ar fi existat motive reale pentru a-i da afară pe cei cinci manageri de școli, catalogând ceea ce face Canciu drept o “chestiune politică personală”.
“În opinia mea sunt răfuieli personale (...) «Este dreptul meu!» înseamnă aplicarea puterii dicreționare a funcției împotriva unor oameni care nu pot să se apere. (...) Este politică revanșardă la Inspectorat. Schimbă directorii ca să se răzbune și mai pune câte unul - doi acolo, ca să iasă frumos”, a comentat Botea.
De asemenea, acesta a declarat că a auzit de o presupusă “listă” a lui Cătălin Canciu privind înlocuirea unor directori, deși nu a văzut nimic concret, fiind de părere că vor urma și alte schimbări de manageri de școli.
Legat strict de înlocuirea directorului de la Școala “Fănuș Neagu” cu Emilia Luntraru (fostă Meiroșu), membră PNL, Botea nu a dorit să comenteze capacitățile manageriale, însă a afirmat că “trebuia ca doamna Meiroșu să primească un post”.
În cadrul conferinței de presă, Viorel Botea a lăsat să se înțeleagă și că plecarea lui Cătălin Stănică și Dan Gheorghiță de la Inspectorat ar fi fost făcută tot din dorința de răzbunare a lui Canciu.
“Eliminarea celor două persoane din Inspectorat reprezintă o mare greșeală din punct de vedere managerial, pentru că acele persoane au o experiență și o valoare profesională incontestabilă. A elimina niște persoane doar pentru că tu nu ai niște relații bune cu acele persoane este o gravă greșeală în opinia mea”, susține sursa citată anterior.
Botea a mers chiar până la a compara managementul actual de la ISJ Brăila cu perioada anilor 1948-1965, spunând că profesorii brăileni se tem să vorbească despre comportamentul lui Canciu, care ar fi unul dictatorial.
“Marea majoritate a profesorilor brăileni nu își doresc prezența acestei persoane la Inspectorat. În primul rând este vorba de tipul de comportament, care de cele mai multe ori crează teamă, destabilizare, jigniri și, evident, foarte multe amenințări (...) 1948-1965 - există similitudini între aceste momente pentru că oamenii din cauza situației politice foarte instabile sunt speriați și preferă să stea în banca lor și să își vadă de treabă. Observați de câte luni nu a ieșit cineva ca să spună ceva. Pentru că își pierd posturile de directori, pentru că prietenii numiți directori le pot crea probleme”, a declarat Botea.
Atacurile nu s-au oprit aici. Întrebat de jurnaliști dacă liberalul Cătălin Canciu este cel mai slab inspector școlar general din istoria Brăilei, Viorel Botea a răspuns: “Mai jos cu o treaptă”.
În finalul conferinței, Viorel Botea le-a transmis și un mesaj directorilor de școli și colegilor profesori.
“În momentul de față, profesorii și colegii mei trebuie să fie foarte atenți la tot ceea ce acceptă din punct de vedere managerial și profesional, pentru că eu consider că alături de domnul care este la conducerea Inspectoratului nu vor face altceva decât să se compromită. Sistemul educațional își dorește oameni care să facă ceva pentru școală, nu își dorește oameni impuși. Cred că cel mai important lucru este ca acei profesori să cântărească foarte bine deciziile pe care le iau pentru că - vă dau un singur exemplu - acum câteva luni, prietenul meu cel mai bun era domnul Boboc. Astăzi pe domnul Boboc nu îl mai iubesc pentru că mai important este domnul Popa. Așa va păți și domnul Popa dacă apare altcineva și tot așa. Pentru că de fapt nu interesul sistemului educațional primează, ci interesul personal. Și le spun colegilor: «Atenție la compromiterea imaginii!»”, le-a transmis Botea.