In 2007, nu mai putin de 113 minori au fost abuzati fizic. Dintre acestia, 51 sint din mediul urban si 62 din zonele rurale. Cele mai multe cazuri de violenta asupra celor mici au fost in rindul baietilor, aproximativ 71 de copii fiind victime ale adultilor, restul de 42 fiind fete. Au fost inregistrate cazuri de agresiune atit asupra micutilor de citeva luni, cit si asupra elevilor din scoala primara, gimnaziala sau asupra adolescentilor. In situatiile de abuz fizic instrumentate in 2007, 50 de copii au fost victime ale agresiunilor parintilor sau ale persoanelor de referinta. Factorii asociati care conduc la situatii de abuz fizic asupra copilului sint generati de mediul socio-cultural de provenienta, incluzindu-se aici nivelul scazut de educatie al agresorilor, lipsa unei comunicari adecvate in interiorul familiei, statutul, precum si patologii ale vietii de familie constind in consum de alcool, violenta intre adulti. Consecintele violentei pot varia in functie de natura si gravitatea agresiunii. Violenta genereaza consecinte in plan fizic, social, emotional si cognitiv si pune in pericol sanatatea mentala si fizica. Copiii au beneficiat de masuri speciale de protectie: plasament in regim de urgenta, gazduire la Centrul Maternal "Alexandra", la Fundatia "Lumina". Multe familii au fost incluse in programe speciale de consiliere, iar in cazurile grave au fost intocmite dosare penale parintilor agresori. In evidentele DGASPC au fost inregistrate foarte multe cazuri de abuz sexual. Nu mai putin de 26 de copii au fost abuzati sexual in 2007. Cele mai multe cazuri au fost instrumentate in rindul fetelor - 20, iar sase victime au fost baieti. Specialistii din cadrul institutiei ne-au declarat ca anul trecut au fost abuzati sexual copii cu virste cuprinse intre 6 si 17 ani. Echipa mobila a identificat, de asemenea, cazuri de minori cu handicap, legati de pat de catre parinti.
101 copii supusi violentei in primul trimestru al anului 2008
Daca in 2007 au fost inregistrate 139 de cazuri de copii abuzati, in primul trimestru al anului 2008, numarul acestora este de 101. Reprezentantii DGASPC spun ca brailenii suna la telefonul copiilor si sesizeaza cazurile cind adultii isi maltrateaza copiii. In perioada ianuarie - martie 2008 au fost inregistrate 15 cazuri de abuz fizic, 18 cazuri de abuz emotional, 13 cazuri de abuz sexual, 49 de cazuri de neglijare si 6 cazuri de exploatare. "In primul trimestru al anului 2008, am dispus plasamentul in regim de urgenta pentru 7 copii, alti 3 copii, nou-nascuti, sint ingrijiti la Centrul Maternal “Alexandra”. Foarte multe familii au fost incluse in programe de consiliere. De asemenea, am optat pentru scoaterea copiilor din mediul violent si ingrijirea acestora de catre asistenti maternali profesionisti. E important sa acordam atentie nu doar promovarii drepturilor copiilor de a fi protejati impotriva oricarei forme de violenta, ci si dezvoltarii capacitatilor tuturor celor care lucreaza cu si pentru copii", a declarat prof. Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
983 - telefonul care salveaza copii
Membrii comunitatii pot semnala cazurile de abuz la telefonul copilului - 983. Potrivit legislatiei actuale, abuzul inseamna orice actiune voluntara a unei persoane care se afla intr-o relatie de raspundere, incredere sau autoritate fata de copii, prin care este periclitata viata, dezvoltarea micutilor. "Abuzul copilului sau maltratarea lui include toate formele de rele tratamente fizice, emotionale. Abuzul fizic este cel mai evident si poate lua mai multe forme: lovituri, scuturari, muscaturi, arsuri, ciupituri, sufocari, aruncari, batai si alte actiuni care pot cauza rani fizice. Abuzul emotional apare atunci cind furia si tipetele merg prea departe, cind un parinte isi minimalizeaza, ameninta sau respinge in mod constant un copil. Cazurile pot fi semnalate la telefonul copilului - 983, unde exista o echipa mobila de specialisti care poate interveni imediat. Sunati la 983 si salvati copiii abuzati", a precizat prof. Alexandru Sculschi, director general al DGASPC.
Membrii comunitatii nu trebuie sa intervina pe cont propriu in problemele dintr-o familie sau in disciplinarea unui minor care nu le apartine. De multe ori, in scoli sau intre vecini au aparut incidente, si adultii au incercat sa-si faca dreptate singuri, "altoind'' copiii care au facut nazdravanii. Cetatenii trebuie sa anunte autoritatile, membrii familiilor unde exista conflicte sau lipsa de comunicare, persoanele putind beneficia ulterior de consiliere, adapost si informare din partea specialistilor.
5 iunie - Ziua Impotriva Violentei asupra Copilului
La inceputul acestei luni, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au organizat o actiune de combatere a abuzurilor asupra minorilor cu ocazia zilei de 5 iunie - Ziua Impotriva Violentei asupra Copilului in Romania. La dezbateri au fost prezenti specialisti din cadrul institutiei, reprezentanti ai Centrului Antidrog, copii, dar si parinti care considera ca "bataia este buna". Liceenii din Colegiul National "Gheorghe Munteanu Murgoci" cit si asistentii sociali au adus argumente referitoare la eliminarea acestei metode de corectie si au incercat sa explice adultilor ca nu este bine sa loveasca un copil. "Ziua de 5 iunie a fost consacrata ca zi impotriva violentei asupra copilului prin Legea nr. 497/2006. Existenta unui cadru legal care interzice pedeapsa corporala a fost un punct de plecare pentru eliminarea violentei asupra copilului. Prevederile trebuie completate cu activitati sustinute in vederea promovarii educatiei pozitive atit in rindul profesionistilor, cit si al parintilor. Adultii trebuie sa utilizeze metode nonviolente de educare, incurajind astfel respectul reciproc dintre copil si adult", a precizat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
Liceenii din Murgoci - locul I pe tara cu proiecte privind combaterea violentei
Elevii de la Colegiul National "Gheorghe Munteanu Murgoci", prezenti la actiunea desfasurata de reprezentantii DGASPC, au obtinut in luna mai locul I la Concursul national de proiecte privind combaterea violentei in mediul scolar. "Exista 3 teorii explicative ale comportamentului agresiv: agresivitatea este innascuta, agresivitatea este un comportament social invatat si violenta este dezorganizarea brutala si continua a unui sistem personal. Am dorit sa sensibilizam elevii cu privire la problemele cu care se confrunta comunitatea. In viitorul apropiat trebuie sa punem accent pe formarea trasaturilor de personalitate caracteristice cetateanului european: tolerant, democrat, om de echipa, activ, cu consideratie de sine, comunicativ, organizat, disciplinat si relaxat. De aceea, combatem agresivitatea de orice tip: verbala, fizica si psihica", a precizat Andreea Daniela Sasu, realizator al proiectului. Actiunile desfasurate in colaborare cu Ionut Stefan, Andrei Ionescu (elevi), prof. Mariana Martian, prof. Dan Negulescu, prof. Gabriel Petre, Centrul Antidrog, Politia de Proximitate si Directia Judeteana pentru Tineret au fost initiate in octombrie 2007, iar luna trecuta elevii braileni au cistigat premiul I pe tara pentru lucrarea realizata.