Mergi la conţinutul principal

Violența asupra copiilor. Schimbări în echipa de intervenție

* consilierii județeni au aprobat recent modificări la nivelul componenței Echipei Intersectoriale Locale a Județului Brăila * entitatea se ocupă de cazurile de violență asupra copilului și cele la nivel de familie * aceasta este condusă în continuare de Simona Cimpoae, directorul DGASPC Brăila

 

Membrii Consiliului Județean Brăila au aprobat, recent, câteva modificări în cadrul componenței Echipei Intersectoriale Locale (EIL) la nivelul Județului Brăila, entitate care se ocupă de cazurile de exploatare și violență asupra copilului. Pe scurt, dacă la conducerea echipei rămâne Simona Cimpoae, cea care conduce Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila, unele dintre celelalte entități componente au propus alte persoane față de cele ce fuseseră, inițial, desemnate în 2016, în momentul când această echipă a fost înființată.

Astfel, pe lângă Cimpoae, din noua Echipă Intersectorială Locală la nivelul Județului Brăila fac parte Laura Rusu (consilier juridic - DGASPC); Ninetta Anna Sarău (comisar șef de poliție - Inspectoratul Județean de Poliție Brăila); Cristi-Iulian Frîncu (colonel - Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila); Mariana Bălan (psiholog - Direcția de Sănătate Publică Brăila); Aurelia Ion (inspector școlar educație permanentă - Inspectoratul Școlar Județean Brăila); Neli Jiru (inspector de muncă - Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila); Alin-Gabriel Dumitrașcu (inspector principal de poliție - coordonator centru - Centrul Regional Galați ANITP); Gianina Victoria Vasile (șef serviciu - Direcția de Asistență Socială Brăila); Virginia Doxan (consilier superior - Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila); Nicoleta Codrescu (coordonator centru - Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brăila); Carmen Neacșu (director executiv - Fundația Lumina); Corina Petrache (director executiv - Asociația ”Diaconia”); și Victor Dragomir (preot-secretar Protoieria Brăila).

În raportul de specialitate al proiectului se precizează că EIL a fost formată în contextul respectării Hotărârii Guvernului nr. 49/2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea și intervenția în echipă multidisciplinară și în rețea în situațiile de violență asupra copilului și de violență în familie și a Metodologiei de intervenție multidisciplinară și interinstituțională privind copiii exploatați și aflați în situații de risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum și copiii români migranți victime ale altor forme de violență pe teritoriul altor state. De asemenea, a Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată.

Această hotărâre a Executivului stabilește că Echipa Intersectorială Locală este stabilită prin hotărâre a consiliilor județene și apoi este coordonată de DGASPC, conform prevederilor unei alte hotărâri de Guvern, nr. 867/2009 privind interzicerea muncilor periculoase pentru copii. De asemenea, membrii acesteia sunt reprezentanți ai mai multor instituții care au legătură într-un fel sau altul cu domeniul amintit. Tot în 2016 a fost aprobat și Regulamentul de Organizare și Funcționare al EIL.

 

 

Ce face Echipa Intersectorială

Potrivit documentației ce s-a aflat la mapa consilierilor județeni în cadrul acestui proiect, atribuțiile principale pentru instrumentarea cazurilor de violență domestică sunt prevăzute la art. 14 din Legea 217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Astfel, monitorizarea cazurilor de violență domestică din sectorul sau unitatea teritorială deservită; culegerea informațiilor asupra acestora; întocmirea unei evidențe separate; asigurarea accesului la informații la cererea organelor judiciare și a părților sau reprezentanților acestora. De asemenea, informarea și sprijinirea lucrătorilor poliției, care în cadrul activității lor specifice întâlnesc situații de violență domestică; identificarea situațiilor de risc pentru părțile implicate în conflict și îndrumarea acestora spre servicii de specialitate; colaborarea cu instituții locale de protecția a copilului și raportarea cazurilor, în conformitate cu legislația în vigoare; precum și instrumentarea cazului împreună cu asistentul social.

Pe scurt, după cum se precizează în Regulamentul de Organizare și Funcționare al EIL, are misiunea de a identifica/referi/monitoriza cazurile de exploatare/risc de exploatare prin muncă a copilului, cazurile de violență asupra copilului și de violență în familie, în aria teritorială de competență, conform legislației în vigoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro