Inspectorul şcolar general Viorel Botea a anunţat realizările şi eşecurile sistemului educaţional din acest an, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă. La capitolul realizări, inspectorul general a trecut faptul că, acum, în instituţie, este formată o echipă cu inspectori de calitate, oameni de valoare, mulţi neimplicaţi politic, care a reuşit să-şi ducă sarcinile din acest an la bun sfârşit în condiţii optime, deşi contextul financiar a fost unul deosebit de dificil. "Am practicat un management de echipă, nu unul autoritar, iar în momentele dificile am luat împreună toate hotărârile şi s-au dovedit a fi cele mai bune. Rezultatul acestui tip de management se vede. Acum, la Brăila, este linişte, spre deosebire de alte judeţe, iar acest lucru se datorează echipei de la Inspectoratul Şcolar. Am format această echipă doar pe criteriul valorii şi am arătat că ne dorim în primul rând calitate", a spus inspectorul general Botea.
Între punctele tari ale anului care s-a încheiat a fost trecută şi reorganizarea reţelei şcolare, care s-a făcut cu un minim de disponibilizări, o reorganizare considerată de prof. Botea cerebrală: a respectat dorinţele comunităţii, ale ministerului - de a reduce cheltuielile, şi a încercat să nu creeze disconfort pentru colegii săi, făcând reorganizarea cu grijă, nu cu parul.
Din punctul său de vedere, a crescut şi calitatea actului educaţional, pentru că s-au obţinut rezultate bune la bacalaureat, deşi procentele de promovabilitate au fost mici. "Lipsa probelor orale a dus la aceste procente mici, iar promovabilitatea slabă în cea de-a doua sesiune a demonstrat corectitudinea examenului de bacalaureat, corectitudinea profesorilor evaluatori", a explicat inspectorul general Botea.
La olimpiade, Brăila s-a situat mai bine decât anul precedent, a obţinut 88 de premii şi menţiuni, faţă de 67 anul trecut, continuând astfel traseul ascendent pe care a pornit de doi ani. "La matematică, în clasamentul naţional am ajuns de pe locul 33 pe locul 15, iar la această performanţă am avut o contribuţie decisivă. Contribuţia nu am avut-o pentru a arăta cât sunt eu de bun, ci pentru a arăta colegilor care este direcţia. Dacă inspectorul general urmăreşte calitatea, înseamnă că şi ceilalţi colegi trebuie să facă acelaşi lucru", a mai spus inspectorul general Viorel Botea.
Fiecare judeţ va participa cu anumite metodologii de aplicare a Legii Educaţiei
Brăila are foarte multe proiecte care urmăresc să aplice noua lege a educaţiei, care cere schimbare de curriculum, schimbare de programe, grijă faţă de copiii cu deficienţe, faţă de elevii romi. Calitatea managementului într-un inspectorat înseamnă previziunea a ceea ce va fi în continuare. "Acum, Legea educaţiei este pe masa noastră. Judeţul Brăila va primi săptămâna viitoare un pachet din curriculumul naţional, un pachet din metodologiile de aplicare a legii. Ministerul ne solicită totul de la cap la coadă, plan cadru, curriculum, tot. Noi le facem, şi aici e durerea cea mai mare, pentru că legea va fi făcută de profesori, de profesioniştii de la catedră. Ficare judeţ va realiza o parte. Este un plan realizat de Minister. Până în martie, toate inspectoratele vor întocmi metodologii de aplicare a legii educaţiei. Nu vrem să mai auzim jigniri şi minciuni inutile. Este păcat să ne batem joc de imaginea profesorilor, a celor care acum vor construi legea educaţiei. Sistemul va face legea şi de aici înainte minciunica nu mai poate avea loc".
O altă realizare de pe parcursul de până acum al mandatului este înfiinţarea Centrului de Excelenţă, care este şi el o componentă a noii Legi a Educaţiei. În viziunea conducătorului sistemului de educaţie brăilean, Centrul de Excelenţă dă posibilitatea elevilor să se exprime liber în faţa cadrelor didactice, iar profesorii au ocazia să obţină mai multe realizări profesionale şi materiale. Iar realizările lor profesionale se vor vedea în rezultatele din ce în ce mai bune la olimpiade.
Nici schimbările directorilor nu au fost considerate de inspectorul general Viorel Botea o problemă, pentru că nu s-au făcut decât acolo unde era absolut necesar, nu s-a făcut politizare, iar ca argument a venit cu faptul că în luna decembrie a prelungit detaşările pentru 50 de directori din sistem. "Nu am făcut schimbări, pentru că oamenii şi-au făcut treaba şi pentru că nu vreau să fac rău de sărbători. E adevărat, unii colegi care au concurs pe post se cred nemuritori şi se poartă ca stăpânul pe moşie, dar vor înţelege şi ei că această atitudine trebuie să dispară".
Creşterea violenţei în mediul şcolar - o problemă a anului 2010
Între punctele slabe ale anului 2010, pe care inspectorul general a dorit să şi le asume, a fost creşterea violenţei în şcoli, recunoscând că în unităţile de învăţământ se mai petrec lucruri care nu sunt demne de aceste instituţii. Până pe 15 decembrie toţi directorii au avut de transmis către inspectorat situaţiile cu absenţele, cu elevii problemă sau cu alte chestiuni ce vizează disciplina, urmând ca în prima săptămână a lunii ianuarie 2011 să se realizeze o analiză ce va fi transmisă la Ministerul Educaţiei. În urma acestei analize se va realiza şi un plan de măsuri, care va fi comunicat tot atunci. Alte puncte slabe au fost: un control mai puţin des decât şi-ar fi dorit şi blocarea activităţilor din cauza numărului mare de audienţe zilnice. Ca urmare, în anul următor va fi respectat cu mai multă stricteţe programul de audienţe al Inspectoratului Şcolar.
Trei microbuze noi pentru Brăila
Comunele Frecăţei, Cireşu şi Perişoru au primit fiecare câte un microbuz şcolar. Microbuzul de la Frecăţei va transporta 72 de elevi din satele Titcov şi Agaua, cel de la Cireşu 51 de copii din satul Batogu, iar cel de la Perişoru 39 de elevi de la Târlele Filiu şi Berlescu. Inspectorul general a anunţat că până la sfârşitul anului şcolar vor mai veni încă trei sau patru microbuze, care vor fi repartizate ţinându-se cont de aceleaşi criterii ca până acum: numărul de copii şi distanţa. Aceste trei microbuze sunt deocamdată garate la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", de unde le vor prelua primăriile comunelor amintite.
Tot în acest an, Brăila a primit şi 60 de miliarde de lei vechi pentru reparaţii în şcoli, bani care, în opinia inspectorului general Botea, vor ajuta la continuarea activităţilor amintite.
Pentru anul viitor, inspectorul general Botea şi-a propus ca Brăila să contribuie esenţial la realizarea Legii Educaţiei, să diminueze violenţa şi indisciplina în şcoli, să integreze mai bine romii şi copiii cu nevoi speciale şi să realizeze două programe importante: unul fiind afterschool, iar celălalt vizând finanţarea învăţământului brăilean.
Un an mai bun pentru profesorii brăileni
"Mulţumesc dascălilor care au muncit. Deşi au avut probleme financiare în acest an, ei au dus greul. Au înţeles că dragostea pentru şcoală, pentru elevi este mai importantă. Le doresc să aibă un an mai bun, plin de realizări. Sper ca împreună cu ei să reuşim să facem o Lege a Educaţiei eficientă. Mulţumesc şi autorităţilor locale pentru sprijinul acordat în condiţiile financiare dificile şi Ministerului pentru modul în care a abordat problema calităţii actului educaţional. Mulţumesc profesorilor, elevilor şi părinţilor că au fost alături de noi şi le urez tuturor «La mulţi ani!»", a încheiat conferinţa inspectorul general.