Noile infractiuni au iesit la iveala dupa ce tinarul, in virsta de 20 de ani, a fost retinut de politistii braileni pentru trei violuri si o tilharie. Extinzind cercetarile in dosar, acestuia i s-a mai conturat savirsirea unei alte infractiuni de tilharie, comisa in cartierul Viziru I, pe data de 21 februarie. In acea zi, aflindu-se in perimetrul blocului D1, suspectul i-a luat telefonul mobil si cerceii de aur unei minore de 17 ani. La ancheta, Movileanu a recunoscut fapta si a declarat ca a comis-o deoarece a doua zi prietena lui isi sarbatorea ziua de nastere si nu avea bani sa-i cumpere cadou. Bunurile sustrase au fost descoperite la prietena sa, care in momentul depistarii avea cerceii la ureche si telefonul in geanta, acestea fiind restituite partii vatamate. Totodata, a iesit la iveala si faptul ca braileanul a comis violuri si tilharii si pe raza orasului vecin, la Inspectoratul de Politie al Judetului (IPJ) Galati fiind inregistrate patru cauze cu acelasi mod de operare. Mai exact, in data de 26 septembrie 2004, braileanul a supus la perversiuni sexuale doua minore in virsta de 11, respectiv 12 ani, in zone diferite ale municipiului, minore pe care le-a urmarit si apoi le-a amenintat cu cutitul, in lift. Dupa o pauza de patru ani, Movileanu s-a reintors la Galati, unde mergea in vizita la niste rude, si in zilele de 11 si 15 februarie a violat si apoi tilharit de telefoanele mobile alte doua minore, de 13 si 12 ani. Ulterior, politistii au stabilit ca doua dintre telefoanele gasite asupra lui in momentul depistarii erau chiar cele sustrase de la minorele din Galati. "Urmare a mediatizarii cazului, am fost contactat de inspectorul sef al IPJ Galati, care mi-a spus ca in evidentele institutiei pe care o conduce are patru violuri inregistrate cu autor necunoscut, cu acelasi mod de operare. Ne-a aratat portretul robot facut suspectului pe care ei il cautau, ce era identic cu fotografia braileanului retinut de noi. A recunoscut si comiterea infractiunilor de la Galati si a povestit cu lux de amanunte fiecare fapta. Acum este in faza in care colaboreaza cu anchetatorii, comportament pe care l-a adoptat dupa recunoasterea din grup, cind a stat fata in fata cu victimele", ne-a precizat subcomisar Marcel Dragan, seful Serviciului de Investigatii Criminale. Sursa citata a mai precizat ca de aproape 20 de ani de cind lucreaza in cadrul acestui serviciu, nu a mai avut nici un caz de acest gen, atit de complex. Pe linga faptul ca autorul a comis multe fapte, acestea au avut si un mod de operare deosebit, iar datorita locului pe care el il avea in societate, era foarte greu sa fie prins altfel decit prin pinda.
Procurorul de caz a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice care, in cazul in care va demonstra ca Movileanu este bolnav, l-ar putea scapa de raspunderea penala. Intre timp, politistii braileni au trimis fotografia sa si cele ale bunurilor descoperite asupra sa la toate inspectoratele de politie din tara, pentru a descoperi daca tinarul a mai comis si alte fapte.
"Freud nu a exagerat cind si-a scris cartile. In copilarie trebuie
cautata cauza"
Profesorul psiholog Diana Bratosin, de la Liceul Pedagogic, a
explicat ca este foarte posibil ca elevul George Movileanu sa aiba
tulburare de personalitate, caz in care era destul de dificil de
depistat si intervenit. "Din anumite chestionare se pot observa
asemenea comportamente, dar nu intotdeauna, pentru ca ei pot da
raspunsuri acceptate de societate. La acest tinar poate fi vorba si
de o tulburare de personalitate, dar aceasta este greu de depistat.
In psihologie exista teste standardizate, prin care se pot depista
asemenea tendinte spre psihoze. Cred ca este foarte posibil ca el
sa fi fost abuzat sexual in copilarie. Din cite am aflat, el are un fetis,
anumite obiceiuri... in lift, fete tinere. Asemenea comportamente pot
fi depistate si prin desenul familiei. Acum exista tendinta de a da
vina pe scoala, dar Freud nu a exagerat cind si-a scris cartile. In
copilarie trebuie cautata cauza. Societatea ar putea evita asemenea situatii prin educatie sexuala, dar ne lovim de interdictia parintilor, care spun ca asemenea discutii ii determina pe copii sa-si inceapa viata sexuala, iar scoala transmite mesajul ca sexul nu este bun. In aceasta situatie ei culeg informatii, mituri de la prieteni, din ziare, din filme. Prietenii au o influenta foarte mare si trebuie sa aiba informatii, altfel isi formeaza perceptii gresite despre relatiile sexuale dintre un barbat si o femeie. Din pacate, orele de dirigentie la educatie sexuala sint formale. Cei mai multi colegi sint formati in vechiul sistem si nu se pot obisnui cu ceea ce se cere acum. Daca elevii au in fata o persoana deschisa, care ii asculta, ii intelege, este un punct cistigat. Cei mai multi tineri se comporta atipic din
necunoastere, din frica. In aceste situatii cele mai eficiente sint
discutiile libere", a explicat profesorul psiholog Diana Bratosin.
Specialistul a apreciat ca sint multi factori care au dus la acest
comportament, insa cei mai multi isi au originea in familie si in
copilarie. La sase ani apare identificarea sexuala, iar la pubertate
erup in organism hormonii sexuali, apare pentru prima data
placerea obtinuta prin masturbare, iar daca adolescentul nu are cu
cine sa discute pot aparea tulburari de comportament. De
asemenea, profesorii, specialistii din scoala trebuie sa transmita un
mesaj, ca exista in institutie un specialist care il poate ajuta, cu care
poate discuta. Psihologul Diana Bratosin a spus ca este posibil ca tinarul afectat sa nu se implice in discutii nici daca sint neformale, libere, dar poate analiza ceea ce a facut si isi poate corecta comportamentul. Concluzia a fost ca daca tinarul George Movileanu are sentimentul de vinovatie, el poate fi recuperat pentru societate. Daca este sfidator, este posibil ca el sa continue atunci cind va fi din nou liber.