Vino la Galaţi Summer University şi familiarizează-te cu viaţa de student! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vino la Galaţi Summer University şi familiarizează-te cu viaţa de student!

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi Liga Studenţilor din Galaţi îi invită pe liceenii care au absolvit clasele a X-a şi a XI-a să participe la Galaţi Summer University, un proiect educaţional prin care se propune introducerea viitorilor studenţi în mediul universitar gălăţean.

Astfel, elevii au posibilitatea de a se familiariza atât cu partea didactică a învăţământului academic, cursuri, laboratoare, seminarii, cât şi cu partea de educaţie nonformală, necesară pentru o dezvoltare personală completă.

În cadrul Galaţi Summer University, elevii vor fi cazaţi într-un cămin studenţesc, vor lua masa la cantină, vor participa la activităţi didactice susţinute de profesori universitari, se vor familiariza cu sălile de curs şi campusul universitar, vor interacţiona cu mişcarea studenţească. Astfel, pe parcursul a zece zile din vacanţa de vară (20-30 iulie) vor putea cunoaşte specificul fiecărei facultăţi, urmând ca atunci când vor ajunge la finalul clasei a XII-a să aibă o imagine de ansamblu asupra posibilităţilor pe care le oferă facultăţile din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi să poată alege cel mai potrivit domeniu de studiu.

De asemenea, ei vor participa la activităţi de educaţie nonformală: team-building-uri, training-uri de comunicare, time-management şi work-shop-uri în domenii de interes general, ce le vor facilita dezvoltarea personală şi profesională.

Pentru înscrierea la şcoala de vară ce se va desfăşura la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este necesară completarea, până la data de 20 iunie, a unui formular pe care îl găsiţi la adresa http://gsu.lsgalati.ro/ce-este-gsu, însoţit de acordul unuia dintre părinţi (pentru cei care, la data desfăşurării evenimentului nu au împlinit 18 ani).

 

 Consiliere şi sprijin pentru studenţii de anul I

Este ştiut faptul că, în primul an de facultate, trecerea de la viaţa de elev la cea de student nu este resimţită la fel de toţi tinerii, problemele de acomodare fiind provocări cărora unii dintre ei nu le pot face faţă uşor. Pentru a veni în sprijinul lor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi va implementa, începând din luna septembrie 2017, un proiect dedicat exclusiv studenţilor din anul I.

Intitulat „Creşterea ratei de retenţie a studenţilor din primul an universitar”, acest proiect are ca obiectiv sprijinirea studenţilor din primul an, aflaţi în risc de abandon, care au obţinut rezultate mai slabe la Bacalaureat, provin din mediul rural, din familii cu o situaţie socio-economică nefavorabilă sau sunt de etnie romă.

Prin acest proiect, studenţii „boboci” vor beneficia de consiliere academică şi de măsuri de reducere a decalajelor rezultate din diferenţele de calitate din învăţământul secundar. Astfel, vor fi reduse decalajele de cunoştinţe şi performanţe academice dintre studenţi provenind din medii sociale diferite, spre exemplu din mediul rural faţă de cei proveniţi din mediul urban, din licee de top faţă de cei proveniţi din licee cu performanţe şcolare reduse, din clase sociale diferite, care nu şi-au putut permite meditaţii şi alte forme de educaţie extracurriculară.

În cadrul acestui proiect, ce face parte dintr-un program mai amplu, intitulat Proiectul Privind învăţământul Secundar (ROSE), studenţii din anul I de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi vor participa la activităţi de consiliere profesională şi orientare în carieră, coaching şi dezvoltare personală, activităţi de îndrumare şi sprijin (tutoriat), programe remediale, activităţi de dezvoltare a competenţelor socio-emoţionale, work-shop-uri, vizite de studii.

Astfel, studenţii dezavantajaţi vor avea acces la o educaţie de calitate, rata de promovabilitate a primului an de studii va creşte, iar procesele de predare-învăţare şi evaluare vor pune accent pe predarea centrată pe student şi pe dezvoltarea competenţelor socio-emoţionale.

 

 Proiecte de dezvoltare instituţională

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi se află în categoria universităţilor centrate pe educaţie şi cercetare ştiinţifică, numărându-se printre cele mai performante instituţii de învăţământ superior din România.

Din bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale pentru învăţământul superior, universităţile de stat beneficiază de un fond distinct pentru dezvoltarea instituţională. Prin intrarea în vigoare, începând din 20 aprilie 2017, a Ordinului Ministrului Educaţiei Naţionale nr.3629/2017, instituţia academică gălăţeană este eligibilă pentru a depune proiecte specifice de dezvoltare instituţională, ce pot viza unul sau mai multe dintre următoarele domenii: echitate socială – creşterea incluziunii sociale şi sporirea accesului la învăţământul superior (inclusiv cele privitoare la consilierea şi orientarea în carieră); internaţionalizarea învăţământului superior din România; asigurarea transparenţei în gestiunea studenţilor şi implementarea Registrului matricol unic al universităţilor din România; înfiinţarea şi susţinerea activităţilor societăţilor antreprenoriale studenţeşti (SAS) din subordinea universităţilor; creşterea capacităţii instituţionale; îmbunătăţirea calităţii activităţii didactice, inclusiv a respectării deontologiei şi eticii academice. Totodată, UDJG poate depune proiecte în sprijinul corelării ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, pentru promovarea unor programe noi de studii, pentru cultivarea legăturilor cu comunitatea locală şi regională, pentru dezvoltarea programelor de studii şi crearea unui sistemul informatic de gestiune educaţională integrată – toate acestea pentru a le putea oferi studenţilor un învăţământ academic la standarde internaţionale.

Informaţii despre Facultăţile UDJG puteţi obţine accesând pagina http://www.ugal.ro, iar despre Admiterea 2017 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi de pe site-ul www.admitere.ugal.ro. Ne găsiţi şi pe Facebook la adresa: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro